logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ThinkPad T480 nie uruchamia się z adapterem M.2 – wymiana płyty i adaptera nie pomogła

KarolMyliwiec 24 Kwi 2025 22:33 462 7
  • #1 21529883
    KarolMyliwiec
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam, mam nietypowy przypadek z laptopem ThinkPad t480. W laptopie na początku nie działał hot swap baterii, po roku padła zewnętrzna bateria a jakiś miesiąc później laptop przestał się uruchamiać. Zważywszy na początkowe symptomy kupiłem nową oryginalną płytę główną jednak teraz laptop uruchamia się jedynie bez adaptera dysku m2. Po wymianie adaptera na nowy objawy nie ustąpiły.

Jest możliwość, że nowa płyta przyszła uszkodzona?
  • #3 21531206
    KarolMyliwiec
    Poziom 4  
    Właśnie problem jest taki że gdy podłączy się dysk do komputera to nie da się go włączyć. Dysk na innym komputerze normalnie się uruchamia
  • #4 21531208
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Sprawdź czy zwykły dysk SATA można uruchomić, bez adaptera na M2
  • #5 21531213
    KarolMyliwiec
    Poziom 4  
    Możliwe że źle napisałem, nie jest to adapter sata-m2 tylko urządzenie pozwalające na podłączenie dysku do płyty głównej.
    Mała płytka adaptera z przewodem do podłączenia dysku twardego do płyty głównej laptopa.
  • #6 21531269
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Obejrzyj dokładnie złącza kabelka i gniazdo na płycie głównej, najlepiej w powiększeniu. Może w kabelku któryś pin został wygięty, robi zwarcie innym pinem itp.
  • #7 21531669
    KarolMyliwiec
    Poziom 4  
    Sprawdziłem pod mikroskopem i wszystkie piny są proste. Sprawdziłem dzisiaj ponownie i laptop po wyciągnięciu tego adaptera normalnie wchodzi do boot menu
    Laptop z otwartym boot menu i wyjętym adapterem dysku SSD leżącym na klawiaturze.
  • #8 21832323
    KarolMyliwiec
    Poziom 4  
    poddałem się bo zmieniłem praktycznie 3/4 laptopa bez poprawy i kupiłem nowy

Podsumowanie tematu

✨ Laptop ThinkPad T480 miał problem z uruchamianiem się przy podłączonym adapterze dysku M.2. Początkowo nie działał hot swap baterii, następnie zewnętrzna bateria uległa uszkodzeniu, a w końcu laptop przestał się uruchamiać. Wymiana oryginalnej płyty głównej oraz adaptera M.2 nie rozwiązała problemu. Dysk M.2 działa poprawnie na innym komputerze, a laptop uruchamia się normalnie bez podłączonego adaptera. Sprawdzono fizyczny stan złączy i pinów adaptera pod mikroskopem – nie wykryto uszkodzeń ani wygięć. Sugerowano weryfikację widoczności dysku M.2 w BIOS oraz konfigurację ustawień, jednak podłączenie dysku powoduje brak możliwości uruchomienia laptopa. Ostatecznie autor zrezygnował z naprawy i zakupił nowy laptop.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA