Witam wszystkich i proszę o pomoc przeszukałem wszystkie tematy dotyczące tego wzmacniacza i ten model nie był chyba opisany i schematu też nigdzie nie mogę znaleźć a płytka nie jest opisana (nawet niewiem jaki to model bo niema żadnego oznaczenia tyle że na 100% jest to regent vermona, a mianowicie kolega przyniósł mi taki piec który dostał od innego kolegi, wcześniej wzmacniacz działał ale się zepsuł więc syn tego kolegi wymienił końcówki ( oryginalnie były tam: KD 606 a zmienił na BD 245)i wzmacniacz przestał działać zupełnie, spalił się też rezystor umieszczony między bazą i emiterem tranzystora mocy, podejrzewam że padło coś dalej ale nawet niewiem jak podłączyć końcówki bo przewody są odlutowane, tranzystory sterujące to 2 sztuki SF 118 z tego co się zorientowałem to zamienniki to BD 140 czyli PNP a w przejrzanych przeze mnie schematach jeden jest PNP a drugi NPN ( o co chodzi ? ) następnie jest też tranzystor SF 828D czym go zastąpić ? czy to jest PNP czy NPN i jak wlutować zamiennik czyli gdzie bazę, emiter i kolektor (gdybym miał schemat to bym sobie poradził) wzmacniacz jest prosty tzn. nie ma jakichś cewek na płytce lub transformatorków, znalazłem tu na elektrodzie zdjęcie które zamieścił któryś z kolegów i ten wzmacniacz ( z tego co widać) wygląda identycznie. Pomóżcie jestem winien przysługę koledze.