logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć wąż 1/2 cala z przyłączem pompy zatapialnej 1 cal by zminimalizować spadki ciśnienia?

flatbeet 06 Maj 2025 11:11 2934 6
REKLAMA
  • #1 21540797
    flatbeet
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie,

Kupiłem pompę zatapialną do zbiornika na deszczówkę o takich parametrach:

Max pobór prądu 1400W
    Moc robocza 0,4 kW (400W)
    Wysokość podnoszenia max 5 m
    Wydajność max 8000 I/h
    Średnica wylotu 1 - 1 1/2"

I do tego wąż ogrodowy 1/2 cala o długości 20m.

Przyłącze na pompie ma króciec pasujący do węża o średnicy 1 cala a jak obetnę ten króciec to mam dostęp do gwintu zewnętrznego 1 cal. I moje pytanie brzmi - jak połączyć wąż 1/2 cala do przyłącza pompy o średnicy 1 cala tak aby mieć jak najmniejsze spadki ciśnienia?

Na tym ciśnieniu zależy mi przede wszystkim dlatego iż teraz mam to wykonane w taki sposób, że na gwint calowy przyłącza pompy mam nakręconą końcówkę do szybkozłączki 1/2 cala. Następnie mam zamontowany w zbiorniku 1m węża 1/2 cala od pompy do pokrywy zbiornika, zakończony obustronnie szybkozłączkami 1/2 cala przy czym złączka od strony pokrywy ma dodatkowo wpięty nypel 1/2 na 1/2 tak abym mógł z tego miejsca odłączać główny wąż ogrodowy bez konieczności wyciągania za każdym razem pompy. I spoko, woda w tym układzie płynie ale ciśnienie jest bardzo słabe. Podejrzewam że za dużo mam tych połączeń, na których jest strata ciśnienia. Dodam, że zbiornik na deszczówkę mam płytki, myślę że maksymalnie 1m wysokości (sam zbiornik ma 1m3).

Chciałbym ten układ zredukować o jedną szybkozłączkę, tą którą mam na pompie. Tylko w tej sytuacji musiałbym kupić 1m węża 1 cal, zamontować go na stałe na króćcu przyłączeniowym pompy i dodatkowo zacisnąć obejmą. Problem pojawia się dalej - jak z węża 1 calowego przejść na waż 1/2 cala? Szukałem takich reduktorów lub reperatorów do węży ale wszystko co znalazłem redukuje tylko o 1/4 cala a ja potrzebuje przejść od razu z 1 cala na 1/2 cala żeby do minimum ograniczyć liczbę połączeń na szybkozłączki.

A może niskie ciśnienie w tym układzie wynika ze zbyt słabej pompy albo zbyt długiego / za wąskiego węża ogrodowego?

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21540802
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    flatbeet napisał:

Wysokość podnoszenia max 5 m

A może niskie ciśnienie w tym układzie wynika ze zbyt słabej pompy albo zbyt długiego / za wąskiego węża ogrodowego?

I w zasadzie sam odpowiedziałeś na zadane pytanie, jedno jak i drugie stwierdzenie trafne.
    Wysokość podnoszenia to tak naprawdę ciśnienie wyjściowe 5m to 0,5 atm. więc niewielkie ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #3 21540808
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Są pompy które dają duży przepływ, są które dają duże ciśnienie. Dlatego inna pompa jest w karcherze a inna do wyrzucania wody z pralki. W karcherze wąż jest cienki (w środku) w pralce grubszy.
    Prawdopodobnie u Ciebie redukcja z cala (z ogonkiem) na 1/2 cala nie będzie dobrze działać.
    Normalne pompy mają parametry techniczne oraz wykres ciśnienie - przepływ, warto w to spojrzeć.
  • REKLAMA
  • #4 21540828
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    W żaden sposób nie uzyskasz ciśnienia z tej pompy.

Zależy Ci na ciśnieniu, mniej na wydajności, kup pompę ruską na wąż 1/2" za niecałą stówkę.
  • #5 21540912
    flatbeet
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzięki koledzy za szybką reakcję - faktycznie kupiłem złą pompę :-/

I już się rozglądam za pompą ruską przy czym widzę że są dwa rodzaje - górnossąca i dolnossąca. Ja mam zbiornik dość płytki, model BOLT 1000L od Masterplast i sama średnica zbiornika (a tym samym poziom wody) to około 80cm więc u mnie w grę wchodzi tylko pompa dolnossąca (górnossąca wypompowała by pewnie nie więcej niż połowę wody). Ryzyko przy takich pompach dolnosących jest podobno takie że może zasysać brud z dna zbiornika więc zamontuje ją tak by miała dystans około 10cm od dna. Ja generalnie na wejściu deszczówki do zbiornika mam filtr, który wyłapuje większe drobiny i ma nadzieje że taka pompa z rok posłuży.
  • REKLAMA
  • #6 21540954
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    flatbeet napisał:
    (górnossąca wypompowała by pewnie nie więcej niż połowę wody)

Możesz położyć na dnie zbiornika, będzie bocznossąca.

Szukaj pompy z zabezpieczeniem termicznym.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem połączenia węża ogrodowego 1/2 cala z przyłączem pompy zatapialnej o średnicy 1 cala, tak aby zminimalizować spadki ciśnienia. Pompa ma parametry: moc robocza 0,4 kW, maksymalna wysokość podnoszenia 5 m (co odpowiada około 0,5 atm), wydajność do 8000 l/h oraz wylot 1-1 1/2 cala. Użytkownik stosował redukcję z 1 cala na 1/2 cala, co powodowało znaczne straty ciśnienia. Wskazano, że pompy o dużym przepływie i niskim ciśnieniu nie nadają się do tak cienkich węży, a redukcja średnicy powoduje spadki ciśnienia. Zalecano rozważenie zakupu pompy dolnossącej na wąż 1/2 cala, szczególnie do płytkiego zbiornika (około 80 cm głębokości), z zachowaniem dystansu od dna, aby uniknąć zasysania zanieczyszczeń. Podkreślono znaczenie zabezpieczenia termicznego pompy. Użytkownik planuje testować membranową pompę dolnossącą marki Wuber, model dedykowany do takich zastosowań, z zabezpieczeniem przed przegrzaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA