logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera 4K 8MP z 50x zoom optyka Sony – czy zapewnia skuteczne rozpoznawanie twarzy w nocy?

Rejestratorikamery 07 Maj 2025 17:09 285 6
REKLAMA
  • #1 21542298
    Rejestratorikamery
    Poziom 2  
    Witam, czy ta kamera jest warta uwagi na monitoring nocny, żeby była widoczność rozpoznawania twarzy w 100% w nocy. Podaję link do kamery, którą planuję kupić: https://www.olx.pl/d/oferta/kam-zew-4k8mp-50x...ony-2ekrany-metal-obudowa-CID99-ID13S4zl.html. Bo nie mogę znaleźć opinii na temat tej kamery.
    AI: Jaki dokładnie model kamery masz na myśli lub czy możesz podać pełną specyfikację techniczną (np. model matrycy, rodzaj i zasięg podczerwieni, obsługiwane technologie rozpoznawania twarzy)?
    Kamera Devoccvo
    AI: W jakich warunkach planujesz używać tej kamery – jaka będzie odległość od obserwowanego miejsca, czy będzie tam całkowita ciemność, czy może jakieś dodatkowe oświetlenie (np. IR)?
    Obserwowanie garaży. Odległość prostokąt 12 na 12. Oświetlenie jest, tzn. halogen 50 W.
  • REKLAMA
  • #2 21542410
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Wg mnie to opis taki, aby łatwo ją sprzedać czyli pic na wodę.
    Po powiększeniu niezbyt wyraźnie widać, że to są chyba 2 obiektywy po 4Mpix, i to niby daje razem 4K.
    Naklejka na kamerze IP Devocvvo z informacjami technicznymi, w tym rozdzielczość 8MP i zasilanie 12V.
    Aczkolwiek mogę się mylić.
    No i zapewne to najzwyklejsza kamerka z Aliexpress jakich wiele.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21542486
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1649
    Za Chiny ta kamera nie posiada 50-krotnego zoomu optycznego.
    Cyfrowy? Możliwe. Racze skłaniałbym się za łączonym.
  • #4 21543756
    Rejestratorikamery
    Poziom 2  
    Więc jaką kamerę z dwoma obiektywami IP WiFi polecacie w cenie do 1000 złotych, która będzie miała rozpoznawalność twarzy w nocy w 100%?
  • REKLAMA
  • #5 21544998
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1216
    Z jakiej odległości ma być możliwe rozpoznawanie twarzy?

Dodano po 33 [sekundy]:

Jak duży teren chcesz monitorować?

Dodano po 1 [minuty]:

Podobny temat

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4119487.html
  • #6 21546163
    Rejestratorikamery
    Poziom 2  
    Z kamery panoramicznej stałej chcę mieć podgląd twarzy do 15 m, a z 2. obiektywu, tzn. kamery PTZ śledzącej, chcę mieć podgląd twarzy na minimum 20 m, maksymalnie 30 m terenu.
  • REKLAMA
  • #7 21546616
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1216
    Rozpoznawanie twarzy z 15 metrów z jednej kamery panoramicznej 180 stopni wymaga zastosowania rozwiązania typu Arecont Vision AV20CPD-118. Jest na Ebayu za 1999,99 USD.
    Musisz albo zmniejszyć swoje wymagania, albo podnieść budżet na zakup.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kamery 4K 8MP z 50-krotnym zoomem i optyką Sony, oferowanej na OLX, z pytaniem o jej skuteczność w rozpoznawaniu twarzy w nocy. Użytkownicy wskazują, że opis kamery może być przesadzony, sugerując, że kamera prawdopodobnie posiada dwa obiektywy po 4 MPix, co łącznie daje rozdzielczość 4K, a zoom optyczny 50x jest wątpliwy i może być cyfrowy lub hybrydowy. Kamera jest prawdopodobnie tanim modelem z Aliexpress. W kontekście monitoringu garaży o wymiarach 12x12 m z oświetleniem halogenowym 50 W, rozpoznawanie twarzy z odległości 15-30 m wymaga zaawansowanych kamer. Przykładem jest kamera Arecont Vision AV20CPD-118, oferująca rozpoznawanie twarzy z 15 m, dostępna za około 2000 USD. Wskazano, że aby uzyskać skuteczne rozpoznawanie twarzy w nocy na takich dystansach, konieczne jest zwiększenie budżetu lub obniżenie wymagań. Autor poszukuje kamery IP WiFi z dwoma obiektywami i skutecznym rozpoznawaniem twarzy w nocy do 1000 zł, co jest trudne do spełnienia przy obecnych parametrach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA