o_O
. Tyle ze u mnie jest GDWK 9/80 i bodajze GD 12/5/2 (nie pamietam oznaczenia, a nie chce mi sie ich wykrecac), no i okleina winylowa jest ciemnobrazowa, a nie czarna. Tak to faktycznie opis by sie zgadzal - maja takie same pierscienie na niskotonowym i sredniotonowym, i zwrota faktycznie jest lepsza niz w wiekszosci pozostalych kolumn Unitry. Ja dodalem im prowizorycznie bassreflex, co by nieco poszerzyc pasmo od dolu. Nadal jednak uwazam te kolumny w kategoriach bezwzglednych po prostu slaba. Znacznie lepsze sa np Rapsodie wyprodukowane nieco pozniej, ktore zbyt pozytywnych opini nie zebraly. Jakkolwiek caloksztalt prezentuja znacznie wyzszy od ZG60C115 (jak sie domyslam wiec i rowniez posiadanych przez Ciebie Altusow 100, bo to dosc blizniacza konstrukcja). Cudow nie ma. O ile srednica jest najlepsza strona tych ZG60 (chociaz w kategoriach bezwzglednych to nic specjalnego) to bas jest nadmuchany i dudniacy - zapewne "zasluga" "swietnie" usztywnionych pak...
No i gora: jednostajna, cykajaca. W Twoich Altusach bedzie pod tym wzgledem jeszcze gorzej, bo masz tam jakas lipna tubke. Nie zdziwilbym sie gdyby te Mivoci pokazaly lepsza klase (z jakims dodatkowym subwooferem) niz te Altusy i inne zestawy glosnikowe ktore posiadasz, ktore nota bene sie bardzo roznia miedzy soba. Ja osobiscie pozbylbym sie tego pseudokina (ze wzgledu wlasnie na roznorodnosc kolumn) i zrobil na poczatek jakies stereo - wlasnie za 600-1000zl. Pozniej dopiero kompletowal reszte, ale robiac juz kolumny takie same, a nie z zupelnie innej bajki. Jesli sei tak przywiazales do Altusow 100 to zostaw je na razie. Bedziesz mial ciekawa mine jak po zrobieniu czegos normalnego i osluchaniu sie z tym powiedzmy miesiac odpalisz swoje Altusy. 
Quote:Mam te ZG60C115Odpowiednikiem tych kolumn na rynek polski był zestaw ZG60C115. Od “Altus 100” odróżniała go obudowa zamknięta, jeden przełącznik barwy i głośnik wysokotonowy. W ZG60C115 zastosowano GDWK 9/40 w miejsce GDWT.