logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MultiPlus-II 48300035-32 GX – czy inwerter zasili dom i uruchomi mikroinwertery PV?

Snusmumriken 22 Maj 2025 13:49 672 6
REKLAMA
  • #1 21556967
    Snusmumriken
    Poziom 11  
    Czy inwerter MultiPlus-II 48/3000/35-32 GX (lub podobny) w przypadku braku sieci jest w stanie wytworzyć taką sieć w domu?

Przykład:
    - pod AC IN wpinam L1,
    - AC OUT przejściówką wpinam pod gniazda zasilania domu z agregatu,
    - do inwertera podpięty jest magazyn,
    - dodatkowo mam małą instalację PV na mikro Hoymiles.

Czy coś takiego ma sens?

Gdy zasila sieć:
    Czy inwerter wytworzy sieć, aby działały mikro?
    Czy będzie pobierał prąd z magazynu do wytworzenia sieci?
    Czy będzie ładował magazyn w przypadku nadwyżki produkcji z PV?
    AI: Jaki dokładnie model i ile sztuk mikroinwerterów Hoymiles masz w instalacji?
    2 x 400 W, 1 x 1200 W
    AI: Czy mikroinwertery Hoymiles mają możliwość pracy w trybie wyspowym (off-grid) lub czy planujesz zastosować dodatkowe zabezpieczenia/urządzenia (np. relay, EPS), aby umożliwić ich pracę bez obecności sieci publicznej?
    Nie mają możliwości pracy bez sieci.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21557015
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Owszem Victron współpracuje z on-grid które wspierają Sunspec. Zarowno na IN i na OUT więc można sobie zrobić ssystem on-grid off-grid
    Wpięcie agregatu na out oczywiście może spalić i Multiplusa i agregat.
  • REKLAMA
  • #4 21557709
    Snusmumriken
    Poziom 11  
    Może narysuję.

Schemat uproszczonego zasilania domu z Victronem, magazynem energii i mikroinwerterami PV na trzy fazy.

Agregatu nie będzie, podpięty przez wtyczkę dla agregatu będzie Victron zasilający 3 fazy.
    Pytanie, czy Victron wytworzy odpowiednią sieć na fazach domowych, aby mikro Hoymiles ruszyły?
    Czy Victron będzie w stanie jednocześnie ładować i rozładowywać magazyn, zależnie od zapotrzebowania domu i produkcji PV?
    Czy trzeba podpiąć Victrona pod DTU zarządzające mikro, aby mógł sterować produkcją?
  • REKLAMA
  • #5 21557713
    xury
    Nie trzeba było, Ja dobrze zrozumiałem. wpięcie agregatu na out go spali.

Zaraz już nic nie rozumiem,
    Agregat będzie czy nie będzie? Jak jeden multiplus ma zasilić trzy fazy? Jaką wtyczkę?
  • #6 21560774
    Snusmumriken
    Poziom 11  
    Dokładnie tak jak tutaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=QHYfdRvPk6g&ab_channel=Jakośćsamasięobroni

Mam wtyczkę do zasilania awaryjnego oraz przełącznik "sieć / zero / agregat".
    Wtyczka jedna faza na 3 fazy jest pokazana od 3:28.

Tylko zamiast agregatu chciałbym mieć tam Victrona z magazynem ;)

Jak jest sieć, to nie ma problemów, mikro produkują, Victron ładuje magazyn z nadwyżek.

Pytanie, czy gdy przełączę się na zasilanie z Victrona, to sieć przez niego wytworzona uruchomi produkcję z mikro i czy będzie on w stanie jednocześnie zasilać dom oraz ładować magazyn, gdy pojawi się nadwyżka produkcji.
  • #7 21560987
    xury
    Nie wiem czy te mikroinwertery będą współpracować z Victronem. Robiłem systemy na falownikach Fronius i EolaEdge gdzie się one dogadują z Victronem po Sunspec i dzięki temu Victron dynamicznie steruje mocą falowników on-grid w czasie kiedy mamy off-grid. Z mikroinwerterami bez Sunspec podejrzewam, że nie uda się płynna regulacja mocy i w przypadku kiedy bateria bedzie naładowana, a obiążenie niewielkie to Victron czestotliwością udusi produkcję na mikroinwerterach, ale to lepsze niż nic. Po prostu będą się wyłączać, magazyn się trochę wyładuje to one się załączą i podładują i tak w kółko.

Podsumowanie tematu

✨ Inwerter Victron MultiPlus-II 48/3000/35-32 GX nie jest przeznaczony do bezpośredniego zasilania mikroinwerterów PV Hoymiles w trybie off-grid, ponieważ mikroinwertery te nie mają funkcji pracy bez sieci (off-grid). Podłączenie agregatu lub inwertera na wyjściu AC OUT może uszkodzić zarówno MultiPlus, jak i agregat. Victron współpracuje z falownikami on-grid obsługującymi protokół Sunspec, co umożliwia dynamiczne sterowanie mocą i płynną regulację produkcji energii, jednak mikroinwertery Hoymiles bez Sunspec nie zapewnią takiej integracji. W trybie pracy z siecią Victron może ładować magazyn energii z nadwyżek produkcji PV i zasilać dom, ale w trybie wyspowym (bez sieci) mikroinwertery raczej nie uruchomią się, a Victron będzie musiał sam wytworzyć sieć. W przypadku braku możliwości pracy mikroinwerterów off-grid, produkcja PV może być nieregularnie tłumiona przez częstotliwość inwertera, co prowadzi do cyklicznego włączania i wyłączania mikroinwerterów. Do pełnej integracji i sterowania produkcją PV w trybie off-grid potrzebne są falowniki kompatybilne z Victronem i protokołem Sunspec lub dodatkowe urządzenia zarządzające (np. DTU).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA