logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fisher CR-W9060 – wymiary pasków napędu i schemat ich prowadzenia w mechanizmie

marekstankiewicz14 30 Maj 2025 02:34 282 5
REKLAMA
  • #1 21564381
    marekstankiewicz14
    Poziom 3  
    Czy ktoś z kolegów może podać wymiary pasków /oba takie same/ do decka magnetofonu kasetowego Fisher CR W 9060 i potwierdzić ich przebieg pomiędzy kółkiem napędowym a obydwoma kołami zamachowymi w każdej z 2 kieszeni. Moim zdaniem, patrząc od frontu i prawej strony, pasek obejmuje prawe koło zamachowe i przechodzi swoim dolnym biegiem przez górną część drugiego koła, zawraca na małym kółku napędowym i powraca górnym biegiem do pierwszego koła. Z takim przebiegiem paska spotkałem się w kilku mechanizmach, które naprawiałem.
    AI: Czy masz jeszcze oryginalne paski (nawet uszkodzone), które można by zmierzyć, czy całkowicie ich brakuje w mechanizmie?
    Nie ma starych pasków ani ich resztek.
    AI: Czy wiesz, jaki przekrój mają paski (np. płaski, kwadratowy, okrągły), czy potrzebujesz również tej informacji?
    Przekrój kwadratowy ok. 1×1
  • REKLAMA
  • #2 21564398
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6565
    Wystarczyła minuta kontaktu z wujkiem Google aby znaleźć za free. Tutaj i tutaj masz instrukcję serwisową. Takie dane powinny w niej być. Poszukaj. Dodaję też załączniki.
    Załączniki:
    • Fisher-CR-W9060-Schematic.pdf (6.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • fisher_cr-9030_sm.pdf (4.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21564985
    marekstankiewicz14
    Poziom 3  
    Dziękuję za podpowiedź, manual do CR W 9060 jest mi dobrze znany i nic w tej sprawie z niego nie wynika, bo rysunki są kiepsko wykonane, a pasek /nr 40 i koła 8 i 9/ nie dają obrazu przebiegu paska. W opisie poza numerem części 620 128 6533 nie ma wymiarów, a nie wiem, w jakim katalogu części szukać. Rzeczywiście manual do CR 9030, na którego oglądnięcie faktycznie nie wpadłem, pokazuje przebieg paska, ale trzeba dobrze kombinować, by usytuować go w rzeczywistej przestrzeni. Mam nadzieję, że ktoś z kolegów faktycznie robił już te magnetofony i ma zapisane wymiary właściwych pasków i podzieli się tą wiedzą, bo kombinowanie z nitkami, by złapać wymiar, niewiele daje. Nie mam też tak wielu różnych pasków, by próbować metodą "prób i błędów", aż któryś podpasuje. Przy okazji wypadła mi sprężynka, jednym końcem mocowana w otworku blachy osłaniającej mechanizm i osadzona na małym trzpieniu. Nie wiem, o co ma się opierać jej wolny koniec. To jednak można podpatrzeć w drugiej kieszeni, gdy się ją rozbierze.
  • REKLAMA
  • #4 21576709
    marekstankiewicz14
    Poziom 3  
    Założyłem nowe paski w obydwu kieszeniach Fishera i podaję wymiary dobranych pasków: długość 230 mm, przekrój kwadratowy 1×1 mm. Może się ta informacja komuś przyda. Przed założeniem pasków na obu kieszeniach działało przewijanie w obydwie strony i posuw przy odtwarzaniu, ale nie podnosiły się głowice. Teraz wszystko działa, w tym odtwarzanie w obydwie strony (autorewers). Ten deck z lat 1990–93 jest bardzo dobrze zachowany, a jedyne, co mnie martwi, to dość głośne przewijanie mimo świeżego posmarowania wszystkich kółek zębatych.
  • REKLAMA
  • #6 21782445
    yarroslav
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    marekstankiewicz14 napisał:
    Założyłem nowe paski w obydwu kieszeniach Fishera i podaję wymiary dobranych pasków: długość 230 mm, przekrój kwadratowy 1×1 mm. Może się ta informacja komuś przyda. Przed założeniem pasków na obu kieszeniach działało przewijanie w obydwie strony i posuw przy odtwarzaniu, ale nie podnosiły się głowice. Teraz wszystko działa, w tym odtwarzanie w obydwie strony (autorewers). Ten deck z lat 1990–93 jest bardzo dobrze zachowany, a jedyne, co mnie martwi, to dość głośne przewijanie mimo świeżego posmarowania wszystkich kółek zębatych.

U mnie po wymianie pasków, wymyciu i nałożeniu nowego smaru grzechotanie trochę ucichło. Wymontowałem silniczek od przewijania i okazało się, że odgłosy dochodzą właśnie z silniczka. Jestem na etapie szukania silników. Odpowiem, jak rozwiążę problem.
REKLAMA