Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Canon FC-2 białe kartki jakie napiecie na elektrodzie

knmp 17 Gru 2005 15:50 1464 16
  • #1 17 Gru 2005 15:50
    knmp
    Poziom 26  

    Witam

    Mam problem z Canon FC-2 opisywany już na łamach elektrody tj. białe kartki wychodzące z xero bez wydruku. Wymieniłem bęben na drugi i to samo. Wyczyściłem styki wg. wskazówek z innych postów ale niestety nic się nie poprawiło. Na bębnie nie zostaje nadruk, bęben po przerwaniu pracy w połowie kartki jest czysty. Krązę koło generatora i elektrod i moje pytanie... jakie powinno być napięcie na wyprowadzeniach dla elektrod??? Próbowałem zmierzyć zwykłym miernikiem cyfrowym na jednym z wyprowadzeń do kartridga tam gdzie jest info WARNING i zmierzyłem coś koło 350 V... ale nie jestem pewnien czy to dobry pomiar czy miernik nieszaleje i nie podaje błednych wskazań ze względu na zapewne nie stały rodzaj napięcia... Na co powinieniem zwrócić uwagę co zmierzyć...? Poświaty zadnej na dolnej elektrodzie nie zauważyłem... może było za jasno...

    dzięki za wszelkie wskazówki

    0 16
  • #2 17 Gru 2005 19:44
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    Nie wszystkie napięcia w kopiarce można mierzyć zwykłym miernikiem. Zwykle ich zakres (zwłaszcza w tych tańszych) kończy się na 1KV.
    Do pomiaru wyższych napięć potrzeba jest sonda wn.

    Jak zwykle są 2 drogi - kupić lub zrobić warsztatowym sposobem.

    Ja zrobiłem sobie dzielnik 100:1 z rezystorów. Rzecz nietrudna bo i wymagania niewielkie (napięcie stałe).
    Wraz z niedrogim miernikiem (drogiego nie zabieram na wyjazdy) stanowi wystarczające uzupełnienie zestawu narzędzi.
    Potrzeba do tego 10 rezystorów 10M, jednego ok. 1M; trochę koszulki termokurczliwej, trochę kleju silikonowego, kawałek przewodu z dobrą izolacją, trochę czasu, zapału etc.
    Trzeba to oczywiście wyskalować przed ostatecznym zalaniem klejem.
    Rzadko z tego korzystam, ale w kilku przypadkach było to nieocenione narzędzie.

    0
  • #3 17 Gru 2005 20:57
    knmp
    Poziom 26  

    Ok dzielniki napięcia to rzecz popularna i skuteczna, jak najbardziej się zgadzam... mam tylko wątpliwości co do rodzaju napięcia na elektrodach... raczej nie jest to napięcie stałe cyfrowy nie pokarze wartości realnej. Najważniejsze by było to jakiego napięcia mam się tam spodziewać powinno byc chyba kilka kV (na postach opisywano obserwację zjawiska poswiaty i jonizacji). Tak czy tak wyciagam przetwornicę spróbuję sprawdzic elementy...

    0
  • #4 17 Gru 2005 22:06
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    To stałe napięcie nieznacznie tetniące. Wytwarzane przez generatory w. cz. więc łatwe do odfiltrowania niewielkimi pojemnościami.

    Nie robimy pomiarów laboratoryjnych a raczej warsztatowe.
    Mamy się przekonać, czy np napięcie elektrody transferowej ma 4, czy 4,7 KV.

    0
  • #5 19 Gru 2005 11:28
    knmp
    Poziom 26  

    to tak.. po zgrubnych pomiarach wychodzi że na elektrodę transferową podawane jest coś ponad 3 kV, na dwie blaszki płaskie prowadzące do kartridga jest 360 V a na małe wyprowadzenie kartridga to z osłonką (pomiar względem masy całej) jest ok 1,2 kV. Oczywiście biale kartki wychodzą przetwornicę sprawdziłem kondensator w obwodzie gen wymieniłem (elektrolit 47uF/50V) i pomysły mi sie konczą. Obrazu na bebnie tez nie ma.

    0
  • #6 19 Gru 2005 17:30
    lesmir
    Poziom 18  

    Wymień elektrodę transferową kompletną , mnie zawsze pomagało.:D
    pozdro

    0
  • #7 19 Gru 2005 19:07
    Stempel
    Poziom 11  

    Być może na transferze jest przebicie i generator się blokuje. Uszkodzenie generatora jest rzadkim przypadkiem.

    0
  • #8 19 Gru 2005 20:14
    sebacz
    Poziom 11  

    Witam ,z tego co zaobserwowalem ,biale kopie to bardzo czesta awaria w kopiarkach typu FC1 i FC2. Przeszukalem juz wiele roznych forum i oto co udalo mi sie znalezc na jednej Niemieckiej stronce .Cos w rodzaju elektrody ale o wiele ubozszej .http://www.kopiererfachmann.de/ Usterka znajduje sie na Plytce - DCC .Prawdopodobnie jest uszkodzony Kondensator Elektrolitowy C130 jego wartosc 1/uF 35V, koszt 18 centow. Posiadam schematy ktore moge przeslac mailem.Chcialem juz sam sprawdzic ale nie mam zadnej z tych kopiarek w domu. Jesli komus uda sie to sprawdzic ,prosilbym o potwierdzenie.Pozdrawiam

    0
  • #9 21 Gru 2005 22:03
    Mariusz Rogalski
    Poziom 15  

    Witam W tych kopiarkach jasne lub zupełnie biale kopie byly spowodowane brakiem masy bebna W pokrywie kopiarki jest bolec ktory podczas wkladania cartridgea wchodzi w beben ten bolec jest polaczony z blaszkami ktore po zamknieciu pokrywy stykaja z masa kopiarki Bardzo czesta przyczyna usterek jest brak odpowiedniego kontaktu miedzy tymi elementami lub zabrudzenie blaszki znajdujacej sie wewnatrz bebna Pisales ze sprawdzales styki ale radze dokladniee to sprawdzic oprocz tego rozbierz elektrode transferowa i zobacz czy nie jest powypalana na kostkach co moze swiadczyc o zwarciu Z tego co pamietam pod elektroda transferowa sa blaszki odpowiedzialne za mase albo wyszokie napiecie sprawdzich stan (dokladnie nie pamietam naprawialem to bardzo dawno temu) Pozdrawiam

    0
  • #10 22 Gru 2005 11:56
    knmp
    Poziom 26  

    Witam wszystkich
    dzieki za wszelkie wskazówki, zastosuję się do wszystkich sprawdzę też ten tranzystor C130. Chwilowo ze względu na przygotowanie przedświateczne priorytet xera spadł niżej, po świetach do tematu wrócę i o wynikach poinformuję. Tymczasem życzę wszystkim wesołych rodzinnie spędzonych świąt, jak najmniej psujących się faksów kser komputerów ( no chyba że to czyjaś zarobkowa praca to wtedy wiecej wiecej) no i co i zdrówka bo tego to zawsze potrzeba !!!
    Pozdrawiam Krzysztof

    0
  • #11 23 Gru 2005 14:04
    mosquito
    Poziom 15  

    Witam.
    Spotkałem dokładnie ten sam problem w FC I - białe kartki, brak wysokiego. Wymiana C130 na płycie sterującej ( niedaleko procesora ) rozwiązała problem.
    Pozdrawiam.

    0
  • #12 23 Gru 2005 14:55
    knmp
    Poziom 26  

    Witam
    Złozylem do kupy całość co by stała komletna i teraz startuje ze skanem i staje wywalając bład E 1 i co jej teraz nie pasuje... co Error E 1 oznacza ???

    pozdr

    0
  • #13 27 Gru 2005 10:12
    knmp
    Poziom 26  

    Witam wszystkich zainteresowanych po swiętach !

    Zatem, sprawdziłem kondensator C130 i jak najbardziej nadawał się do wymiany... wylał elektrolitem czyli może być przyczyną białych kartek, ale piszę "może być" gdyż po złożeniu ciągle zostaje mi bląd E1 na wyświetlaczu. Naciskam start, xero startuje szyba ustawia się na początek do skanowania i wszystko robi stop swietlówka gaśnie i pojawia się bład własnie E1... kurcze wszystko może by już było ok a tu to teraz... broni sie to xero czy co.

    Ku pamięci C130 warto sprawdzić i wymienić !

    pozdrawiam

    0
  • #14 27 Gru 2005 10:42
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki

    E1 jest to problem z utrwalaniem zobacz czy folia nie jest przesunieta, oczywiście pomijam kwestie niepodłączonych przewodów

    0
  • #15 27 Gru 2005 11:53
    knmp
    Poziom 26  

    o jaką folię chodzi ???

    0
  • #16 27 Gru 2005 12:43
    xawier
    Poziom 29  

    Folia w zespole utrwalania zamiast wałka teflonowego -przez to prawie od razu jest gotowa do pracy. Sprawdź wszystkie przewody. Może folia się zwinęła (przestawiła) - dokładnie sprawdź zespół utrwalania.

    Pozdrawiam

    0
  • #17 05 Lut 2006 09:48
    knmp
    Poziom 26  

    niestety, wszystko w zespole wydaje się ok, chyba czas zamknąć temat i Wam już głowy tym tematem nie zawracać... xero nie działa szkoda ale trudno... E1 bład

    dzieki za poświecony czas
    pozdr KN

    0