logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kia Sportage 2.0 benzyna – stały pobór 5A na BSI mimo odłączonego radia, co sprawdzić?

orion060268 06 Cze 2025 15:31 615 7
REKLAMA
  • #1 21571482
    orion060268
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, mam problem. Posiadam od niedawna Kia Sportage 2.0 benzyna i mam pobór prądu na module BSI na gniazdo radia 5 A poboru cały czas, pomimo że radio jest wyłączone. Odczepiłem zasilacz radia i nadal pobór. W ciągu jednego dnia rozładowało akumulator. Proszę o pomoc, czy wystarczy wymienić moduł BSI, czy ktoś miał takie coś?
    Zbliżenie na skrzynkę bezpieczników samochodowych z widocznymi bezpiecznikami, z których jeden jest 20-amperowy.
    AI: Czy sprawdzałeś, czy do tego samego gniazda/oprawy co radio nie są podłączone inne urządzenia lub odbiorniki, które mogą powodować pobór prądu?
    Nie wiem, jak na opisie jest radio.
    AI: Czy próbowałeś wyjmować po kolei bezpieczniki odpowiedzialne za radio, BSI lub inne moduły, żeby sprawdzić, czy pobór prądu ustaje po odłączeniu któregoś z nich?
    Tylko na tym jednym 20 A jest pobór.
  • REKLAMA
  • #2 21571498
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 273
    Też w KIA miałem "upłynność" na alternatorze. Chociaż miałem wtedy pobór prądu 0,6A w trybie parkingowym
  • REKLAMA
  • #3 21571527
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 395
    1-Jeśli masz alarm to on może być powodem drenowania akumulatora. Był przypadek - pojawiła się nieszczelność w syrenie od alarmu, wpadło tam trochę wody I rozładowywało akumulator .
    2- Podobnie może być z klaksonem.
    3- Przyczyną może być alternator.
    4- Moduł komfortu może mieć coś wspólnego z poborem prądu.
    Akumulator AGM (słaby- niedomagający) doprowadza iż moduły fiksują i był przypadek że wentylator nawiewu pracował non-stop dopiero nowy AGM to rozwiązał ---ot takie to hohliki.
  • #4 21571528
    orion060268
    Poziom 2  
    Ale ja po wyłączeniu bezpiecznika radia nie mam poboru, po założeniu bezpiecznika 5 amperów bierze.
  • REKLAMA
  • #5 21571586
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 279
    Jak radio zachowuje się po włączeniu?
    Trzeba wyjąć radio z samochodu i sprawdzić na zasilaczu.
    5A x 12V to 60 wat. Radio powinno robić się czerwone.
  • #6 21571612
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 717
    Może ETACS ma wspólny bezpiecznik z radiem ?
    A wtedy prąd pobierać może już wszystko zarządzane przez moduł nawet zasilane z innego bezpiecznika :(
    Może da się odczytać przez OBD?
  • REKLAMA
  • #7 21575775
    orion060268
    Poziom 2  
    Witam, temat opanowałem. Na tym obwodzie był wpięty moduł zdalnego sterowania przyczepy i po wyciągnięciu modułu jest wszystko OK, ale wtyczka do modułu ktoś źle podłączył, bo po przebadaniu wtyczki na 7 pinach pojawia się masa, a wg schematu masa ma być na 9 pinie. Nie wiem, co za instalator to robił i czemu bezpiecznik zasilający tego modułu nie wywalał?

Dodano po 2 [minuty]:

Czy ma ktoś schemat, jak podłączyć kable do modułu przyczepy gniazda 13-stykowego?
  • #8 21575885
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1396
    To już jest temat do innego działu. Myślę, że należy założyć kolejny post w dziale Samochody.
    Tutaj temat został rozwiązany. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W Kia Sportage 2.0 benzyna występował stały pobór prądu 5A na module BSI w obwodzie radia, mimo odłączonego radia. Po wyjęciu bezpiecznika radia pobór ustawał, jednak radio było odłączone, a problem pozostał. Możliwe przyczyny wskazane w dyskusji to alarm z nieszczelnością syreny, klakson, alternator, moduł komfortu oraz słaby akumulator AGM powodujący nieprawidłowe działanie modułów. Ostatecznie problem rozwiązał moduł zdalnego sterowania przyczepy, który był podłączony do tego samego obwodu. Wtyczka modułu była źle podłączona – masa pojawiała się na niewłaściwym pinie, co powodowało ciągły pobór prądu. Po usunięciu modułu pobór prądu ustąpił. Dyskusja sugeruje sprawdzenie innych urządzeń podłączonych do obwodu, testowanie bezpieczników oraz weryfikację poprawności podłączenia modułów dodatkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA