Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasada działania TV kablowej.

mateuszfx 17 Dec 2005 20:04 3402 3
    mateuszfx
    Level 10  
    Witam.
    Potzrebuje informacji na temat podstaw działania TV kablowej, do przygotowania referatu. Gdeby ktoś mial takowe ( lub gotowy referat:D) byłbym bardzo wdzieczny za pomoc.
    Z góry dzienki.
    Pozdrow.
    gen999
    Level 23  
    poszukaj w googlach. u mnie jest kablówka i działa w taki sposób że w centrali sam nie wiem gdzie stoi dana liczba cyfrowych tunerów sat zależna od liczby programów w pakiecie. ale to jest tylko początek. jak to sie dzieje że z np 50 tunerów kolesie pakują wszystkie sygnały do jednego kabla i jeszcze do tego dochodzi z 20 programów radiowych to sam jestem ciekaw. koledzy więcej powiedzą. pozdro
    shg
    Level 35  
    Kilka sygnałów jest wprowadzane do jednego kabla za pomocą sprzęgaczy kierunkowych.
    Ale na kablówce to ja się nie znam, więc więcej nie pomogę raczej.
    Preskaler
    Level 39  
    Kablówka od zwykłej TV naziemnej odbieranej za pomocą anten różni się tylko tym, że jest inny tor przesyłania. W kablówce kabel a w naziemnej "eter". Te kilkadziesiąt programów odbieranych przez oddzielne odbiorniki (dekodery?) podawane jest na minimodulatory (mninadajniki) które modulują częstotliwości nośne (podobnie jak w nadajnikach). Są one odpowiednio odsunięte od siebie i wytłumiane (żeby się wzajemnie nie zakłócać). OTV odbiera je "nie wiedząc" (nie odróżniając) od sygnału z anteny. Cała rzecz polega na tym, że nadajniki telewizyjne i radiowe w otwartej przestrzeni nie mają ograniczonego zasięgu i czasami przy sprzyjającej propagacji (pogodzie radiowej) nadajnik niewielkiej mocy o zasięgu kilku kilometrów pracujący w Szczecinie może zakłocać odbiór z podobnego nadajnika w Przemyślu pracującego na tej samej częstotliwości. Tak więc nie można zbudować dowolnej liczby nadajników na terenie otwartym bo przy dopuszczalnym odstępie ich sąsiednich częstotliwości - braknie miejsca w eterze. Dotyczy to oczywiście także i terenów państw sąsiedzkich. Sprawę trochę poprawi naziemna (DVBT) telewizja cyfrowa (więcej stacji może pracować na tych samych częstotliwościach) ale i tak dla każdego miasta nie jest możliwe prezekazywanie w tym systemie tych kilkudziesięciu programów. W kablówce jest to możliwe.
    Dokładnych informacji na temat TVC trzeba szukać w literaturze może też w internecie (?). Jest to jednak temat dość "ubogi" w ogólnodostępne informacje. Przypuszczam, że wynika to z obawy przed konkurencją. Wystarczy przejrzeć (nawet nasze "Forum") ile przewija się pytań o sposoby budowy minikablówki.