logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Mii – regulacja hamulca ręcznego bębnowego: linka czy samoregulator?

onimusza666 16 Cze 2025 06:37 582 3
REKLAMA
  • #1 21580555
    onimusza666
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Seat Mii hamulec ręczny (bębnowy)
    Samodzielnie nigdy jeszcze nie zabierałem się za hamulce bębnowe , w tarczowych umiem zmienić klocki :) Więc jak rok temu zajrzałem do bębnów i zobaczyłem że cieknie jeden cylinderek to wymianę cylinderka , linek i okładzin powierzyłem mechanikom. Z końcem listopada mam badanie techniczne w planach jest wymiana klocków z przodu co sam zrobię , no a z tyłu chciałbym podciągnąć ręczny , który oczywiście trzyma ale trzeba dźwignię dawać wysoko . Naoglądałem się więc YT i tam różnie to mówią np. że nie reguluje się hamulca linką przy drążku tylko przy bębnach są takie kliny na sprężynie i tym niby się powinno regulować - a inni mówią że linką bo te kliny to jest ''samo regulator'' Tak więc może ktoś znający się mnie ''oświeci''
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21580981
    onimusza666
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    elektryku5 napisał:
    Jest regulacja, coś w tym stylu.

Jak w każdym aucie :) w innych filmikach mówią że ''reguluje się '' nie linkami a klinem , a inni jak pisałem mówią że ten klin to samo regulator, i ciekawe czy ten klin po prostu ''kasuje'' luz jak się wycierają okładziny czy jest od hamulca ręcznego. https://www.youtube.com/watch?v=c-p6nNNHjks
  • #4 21581020
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    onimusza666 napisał:
    ten klin to samo regulator, i ciekawe czy ten klin po prostu ''kasuje'' luz jak się wycierają okładziny

Dokładnie tak.

Tu masz całą procedurę.

Gościowi z Twojego linku wytłumaczyli w komentarzach po co jest samoregulator.
REKLAMA