logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja C.O. z otwartego na zamknięty – czy można tymczasowo zostawić piony otwarte?

humibasia 07 Lip 2025 08:31 267 6
  • #1 21599449
    humibasia
    Poziom 10  
    Witam, przerabiam instalację C.O.
    Do tej pory była to instalacja w układzie otwartym z kotłem gazowym atmosferycznym, naczynie wzbiorcze pod dachem na jednym z trzech pionów.
    Docelowo będzie to układ zamknięty z kotłem peletowym 15 kW.
    Mam zamiar wykonać kpl. instalację z zaworem czterodrogowym, naczyniem przeponowym, zaworem bezpieczeństwa, zaworem schładzającym, ale do czasu remontu (jeden sezon) piony byłyby otwarte i naczynie wzbiorcze by pozostało, docelowo na ich końcach będą odpowietrzniki.
    I moje pytanie, czy to zadziała i czy będzie bezpieczne?
  • #2 21599679
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Z tego co wiem instalacja otwarta zawsze jest bezpieczna.
  • #3 21599689
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    humibasia napisał:
    Docelowo będzie to układ zamknięty z kotłem peletowym 15 kW.
    Poczytaj instrukcję, pokaż model. Być może kocioł nie wymaga instalacji zamkniętej.
    humibasia napisał:
    ale do czasu remontu (jeden sezon) piony byłyby otwarte i naczynie wzbiorcze by pozostało, docelowo na ich końcach będą odpowietrzniki. I moje pytanie, czy to zadziała i czy będzie bezpieczne?
    Dużo niewiadomych czy to zadziała. Jednak tak jak powiedział poprzednik. Instalacja będzie bezpieczna. Nie będzie groził wybuch od gotującego się kotła. Z drugiej strony kocioł pewnie ma tyle zabezpieczeń że jest bardzo wątpliwe jego zagotowanie.
  • #4 21599721
    humibasia
    Poziom 10  
    Kocioł to
    https://allegro.pl/oferta/kociol-kotly-piec-n...w-dwu-funkcyjny-na-dofinansowanie-15969309696
    Do pytałem - z wymaganymi zabezpieczeniami może pracować w układzie zamkniętym.
    Chodziło o pozbycie się wystających rur biegnących na dach, dlatego zamknięty układ.
    To nie moja branża, dlatego wolałem dopytać.
    Czy fakt, że układ nie zostanie na razie zamknięty (a zbudowany zostanie jako zamknięty) nie wpłynie niekorzystnie na pracę pomp, zaworu czterodrogowego, czy nie podniesie jakoś drastycznie zużycia paliwa, bo rozumiem z odpowiedzi, że względom bezpieczeństwa to nie
    zaszkodzi.
  • #5 21599731
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    humibasia napisał:
    Czy fakt, że układ nie zostanie na razie zamknięty (a zbudowany zostanie jako zamknięty)nie wpłynie niekorzystanie na pracę pomp ,zaworu czterodrogowego, czy nie podniesie jakoś drastycznie zużycia paliwa
    Nic się nie będzie działo. Bezproblemowo może pracować w układzie otwartym, nawet nie widzę powodu robić układu zamkniętego.
  • #6 21599743
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    Układ zamknięty -ciśnieniowy może spowodować wycieki, których teraz nie ma.

Pozdrawiam.
  • #7 21599813
    humibasia
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi i rozwianie wątpliwości

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono plan modernizacji instalacji centralnego ogrzewania z układu otwartego na zamknięty, z wymianą kotła gazowego atmosferycznego na kocioł peletowy 15 kW. Docelowo instalacja będzie wyposażona w zawór czterodrogowy, naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa oraz zawór schładzający. Tymczasowo, przez jeden sezon, piony pozostaną otwarte, a naczynie wzbiorcze pod dachem zostanie zachowane. Na końcach pionów planowane jest zamontowanie odpowietrzników. Pytanie dotyczyło bezpieczeństwa i funkcjonalności takiego rozwiązania tymczasowego. Dyskusja podkreśla, że pozostawienie pionów otwartych w układzie przejściowym jest możliwe, ale wymaga zachowania odpowiednich środków bezpieczeństwa, takich jak kontrola ciśnienia i prawidłowe odpowietrzenie, aby uniknąć ryzyka uszkodzeń i zapewnić prawidłową pracę instalacji do czasu pełnej modernizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA