logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miernik częstotliwości wg DL4YHF - 5 cyfr ze wspólną anodą

juro54 10 Lip 2025 11:19 219 8
  • #1 21602639
    juro54
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam!
    Czy ktoś wykonał ten miernik z wyświetlaczem 5 cyfr ze wspólną anodą? W przypadku wspólnej katody wszystko OK – świeci 4. cyfra, natomiast 5. jest wygaszona. U mnie przy wspólnej anodzie 5. cyfra podświetla się, po podaniu częstotliwości na wejście na 5. cyfrze nie są wygaszane zbędne segmenty. Dodatkowe diody i tranzystor wlutowuję zgodnie z opisem dla wspólnej anody, program również dla CA. Proszę o sugestie, jak z tego wybrnąć.
  • #2 21602709
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 942
    Schematu mamy się domyślać...
  • #4 21602726
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6037
    Z opisu działania wynika, jakbyś zrobił niepoprawny układ bramki z Q1. Dla wersji CA wszystkie porty Ra0...Ra3 w stanie niskim mają załączyć Q1 (bramka NOR). Pokaż schemat Twojej wersji bramki.

Schemat podany jest dla wersji CC, pewnie brakło portów i autor wysterował piątą cyfrę bramką z tranzystorem i diodami. Dla wersji CA tę bramkę należy przerobić wg opisu:
    Cytat:
    W celu dostosowania układu do wyświetlacza ze wspólną anodą należy odwrócić polaryzację diod D1, D2, D3, D4 oraz zastosować tranzystor typu PNP (np. BC557 lub podobny). Dodatkowo diodę D4 należy połączyć z +5 V, a nie z masą (GND).

Miernik częstotliwości wg DL4YHF - 5 cyfr ze wspólną anodą
  • #5 21603370
    juro54
    Poziom 16  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Schematu nie zamieszczałem, gdyż uznałem, że jest bardzo popularny.
    Oczywiście wykonałem zmiany zgodnie z wyświetlaczem CA:
    1. cyfra jest sprawna
    2. odwróciłem diody w stosunku do CC
    3. zmieniłem tranzystor na PNP
    4. emiter poprzez diodę podłączony do +5 V
    Wszystko więc zmienione na wyświetlacz CA (zgodnie z opisem).
  • #6 21603386
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6037
    Ale skoro na cyfrze 5 wyświetlane są zbędne segmenty, to znaczy, że tranzystor jest złączony równocześnie z inną cyfrą.
  • #7 21603500
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Czy próbowałeś tej porady, czy nie:
    kaz69 napisał:
    Spróbuj zamienić sterowanie 4. z 5.
    W ogóle to dla wzrokowców pokaż schemat w takim razie dla wersji z tranzystorem PNP. Gdy to nie wada sprzętowa, o jakiej pisze poprzednik, to zawsze pozostaje wątpliwość programowa, czy na przykład program dla wspólnej anody i dla 5 cyfr jest dobry i czy dobrze się wgrał.
  • #8 21603899
    juro54
    Poziom 16  
    Programuję dla wspólnej anody (zrobiłem kilka szt. dla 4 cyfr i było OK). Dodana 5. cyfra funkcjonuje, jak poprzednio pisałem. Używam wyświetlacza, w którym wszystkie segmenty są połączone razem, a anody są wyprowadzone osobno. Wyświetlacz sprawny (sprawdzałem). Poniżej schemat, jaki stosuję. Jak zrobiłem dla 5 cyfr ze wspólną katodą, to działa OK.

Miernik częstotliwości wg DL4YHF - 5 cyfr ze wspólną anodą
  • #9 21604690
    juro54
    Poziom 16  
    Problem rozwiązany.
    Przy przejściu na CA, aby 5. cyfra była wygaszona przy braku sygnału, należy w emiterze tranzystora PNP zamiast zwykłej diody (jak pisze autor) wstawić diodę Zenera 1,4 V, gdyż sygnały przychodzące na bazę mają wartość 3,5–4 V (zależnie od ilości świecących segmentów danej cyfry – również od rezystancji w gałęziach a–g), a emiter miał potencjał obniżony o 0,8 V (za mało), dlatego należało go obniżyć o 1,4 V. Po tej poprawce wszystko działa OK.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z wykonaniem miernika częstotliwości wg projektu DL4YHF z wyświetlaczem 5-cyfrowym o wspólnej anodzie. W przypadku wyświetlacza ze wspólną katodą działa poprawnie – świeci czwarta cyfra, a piąta jest wygaszona, natomiast przy wspólnej anodzie piąta cyfra świeci cały czas, a na niej nie są wygaszane zbędne segmenty po podaniu sygnału na wejście. Autor stosuje dodatkowe diody i tranzystory zgodnie z opisem dla wspólnej anody oraz program dla wyświetlacza CA (common anode). Poszukiwane są sugestie dotyczące poprawnej implementacji i eliminacji problemu z podświetlaniem piątej cyfry. W dyskusji poruszane są kwestie sterowania segmentami wyświetlacza, różnice między wspólną anodą a katodą oraz konieczność odpowiedniego dopasowania układu i oprogramowania do typu wyświetlacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA