Usterka wystąpiła nagle, monitor po chwili od włączenia przechodził w stan awaryjnego wyłączenia zasilacza. Pierwsze podejrzenia padły na tranzystor linii, ale jego podmiana nic nie dała. Testerem rezonansowym sprawdziłem trafko i zapaliło się wszystkich 8 diód. Zastosowałem sztuczkę polegającą na daniu w szereg z trafem żarówki i monitor zaczął chodzić poprawnie, oczywiście nie było wysokiego, bo po chwili żarówka zaczynała się jarać. Ta sztuczka pozwoliła zmierzyć napięcie +B: wyniosło ono 205V i to jest powodem blokowania zasilacza. Podmieniłem MOSFETy w regulacji +B i nadal mam 200V ale mam inne cudo: jak wcześniej napięcie do linii wychodziło 120V to teraz równe jest 200V ale monitor zaczął pracować. Strasznie grzeją się IRF630 które podstawiłem za oryginalne FS10KM, po kilku minutach trzeba wyłączyć i ostudzić aby nie uszkodzić tranzystorów i trafa. Kto podzieli się mapą zasilacza i układu regulującego +B, bo w tym modelu jest wyjątkowo skomplikowany. Może chociaż ktoś poda jakie napięcia powinien podać zasilacz, bo straciłem sporo czasu szukając opisu na płycie chociażby wartości jednego napięcia!