Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Belinea 10 50 76. Pada FET w regulacji +B.

fachman 16 Apr 2003 21:58 1289 5
    fachman
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Usterka wystąpiła nagle, monitor po chwili od włączenia przechodził w stan awaryjnego wyłączenia zasilacza. Pierwsze podejrzenia padły na tranzystor linii, ale jego podmiana nic nie dała. Testerem rezonansowym sprawdziłem trafko i zapaliło się wszystkich 8 diód. Zastosowałem sztuczkę polegającą na daniu w szereg z trafem żarówki i monitor zaczął chodzić poprawnie, oczywiście nie było wysokiego, bo po chwili żarówka zaczynała się jarać. Ta sztuczka pozwoliła zmierzyć napięcie +B: wyniosło ono 205V i to jest powodem blokowania zasilacza. Podmieniłem MOSFETy w regulacji +B i nadal mam 200V ale mam inne cudo: jak wcześniej napięcie do linii wychodziło 120V to teraz równe jest 200V ale monitor zaczął pracować. Strasznie grzeją się IRF630 które podstawiłem za oryginalne FS10KM, po kilku minutach trzeba wyłączyć i ostudzić aby nie uszkodzić tranzystorów i trafa. Kto podzieli się mapą zasilacza i układu regulującego +B, bo w tym modelu jest wyjątkowo skomplikowany. Może chociaż ktoś poda jakie napięcia powinien podać zasilacz, bo straciłem sporo czasu szukając opisu na płycie chociażby wartości jednego napięcia!
    fachman
    Zasilacz już daje prawidłowe napięcia, próbę robiłem przy 800x600@60, nagle obraz się sciemnił i poszerzył. Winowajcą okazał się IRF630 który się po kilku minutach ugotował. Podstawiłem oryginał, czyli FS10KM, wszystko OK, ale po dwóch minutach ten także pada. I zastanawiam się dlaczego obraz się sciemnia i poszerza? czyżby FET pracował także w korekcji EW? po omacku trudno wyczaić, regulacja B na UC3843, ale pin 6 scalaczka wysterowuje pierwotne transformatorka, wtórne jest szeregowo w B. I dlaczego w regulkacji siedzą aż dwa FEt? no i dlaczego jeden z nich pada? święta za pasem, klient na karku a tu taki wdep...
    JP
    Level 14  
    Sprawdz dławik w układzie "pompy", w układzie z tym irf-em. Moze mieć zwarcie. Trzeba niestety wylutowac i zmierzyc. Każdy wynik powyżej 1mH jest zadowalający.
    fachman
    Tam nie ma tego dławika a IRF jest aż dwa. Nie dostałem ani kawałka mapy :( to bym załączył do postu, bo to bardzo ciekawy układ.
    LUCOM
    Z opisu domyślam się, iż układ jest podobny do stosowanych w Panasonikach poszperaj może coś dopasujesz...

Ja ostatnio walczyłem z podobnym przypadkiem i okazało się, że zwarte były cewki H.
    Również padał mosfet lub jeden z rezystorów zabezpieczających...

Warto również zwrócić uwagę na elko zaraz za przetworką na gałęzi w której siedzi ten mosfet...
    drago
    Level 20  
    mam takie dwie Belinee w serwisie , obie mają identyczne uszkodzenia ; spalony tranziol linii (fety sprawne !) , po jego wymianie wchodzi wysokie , ale strasznie skwierczy trafo i brak obrazu , co ciekawe bez cewek H załancza się normalnie (picha pionowa), z napięciem 200V , podmiana cewek nic nie dała , może mamy to samo uszkodzenie , narazie poddałem się .