Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Urbana na przetwornikach firmy STX

Urban88 18 Dec 2005 20:03 47205 118
  • Witam postanowiłem pokazać Wam moje kolumny wykonane na przetwornikach firmy STX. Chciałem uzyskać w miarę tanie a głośno grające kolumny. Które grały by zarówno w domu jak i na małych imprezach. I oto co mi wyszło.

PRZETWORNIKI
    Są to głośniki firmy STX
    Niskotonowy: GDN 22-120-4 SC
    Średniotonowy: GDM 14-100-8 SC
    Wysokotonowy: GDWT 8-150-8 SC
    Zwrotnica także firmy STX 3D-12

OBUDOWA
    Jest to obudowa bassreflex około 40l. Wykonana jest z płyty wiórowej 18mm. Z oddzielna komora na średnie i wysokie tony. Od środka została uszczelniona silikonem i wytłumiona gąbką na tylniej ścianie. Całość poskręcana wkrętami do drewna.

WRAŻENIA
    Wrażenia są jak najbardziej pozytywne, jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji J.
    Grały już na kilku imprezach i sprawowały się świetnie.

KOSZTY
    Głośniki: 206 zł
    Zwrotnice: 72 zł
    Kable 4mm^: 50 zł
    Płyty: 80 zł
    Terminale 9 zł
    BR: 10 zł
    wkręty, silikon, itp. 20 zł
    Przesyłka ok. 40 zł

Razem: 487 zł

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Urban88
    Level 11  
    Urban88 wrote 17 posts with. Live in city Pińczów. Been with us since 2005 year.
    madart
    Level 26  
    Ciekawa konstrukcja, widac duzo wkretow ale ladnie komponuja sie z caloscia i osobiscie mi wcale nie przeszkadzaja. BTW jaki to kolor?
    Porzadny kabel napewno pozytywnie wplywa na jakosc dziwieku :)
    Czym je zasilasz?
    Urban88
    Level 11  
    :) jest to jakiś odcień olchy.

Zasilam to wzmacniaczem PIONEER A-502R co daje okolo 80 W przy 8 ohm, ale te kolumny chciały by dużo więcej mocy :)
    miwi69
    Level 10  
    calkiem fajne ale pomyślał bym jednak coś nad tymi wkrętami :/ bez urazy ale troszke piegowato to wygląda :|

a tak ogolnie to mi sie podoba :)

z drobniejszych uwag to zwrotnice i te wiszae kabelki dal bym do komory ze srednio i wysokotonowcem a w komorze dla niskotonowcow puscil po sciance przyklejony kabelek do glosnikow i najwyzej po przeciwnej stronie do terminala :)

nie mialy by prawa wpadac w zadne rozonansy i o siebie czy obudowe pukac :)

ale to drobnostka :)
    grzesiek_nysa
    Level 25  
    Calkiem ciekawa konstrukcja,mi osobiscie te wkrety nie przeszkadzaja,nawet dodaja uroku :)

Pozdro
    Nevon
    Level 22  
    sam chciałem se cos takiego zrobić ...
    gratuluje, masz bardzo dobre kolumny.
    Mam pytanie : jak wygląda sprawa średnich tonów ?? nie sa za bardzo wycofane ?? w końcu 2 gdn dadzą co koło 90dB, tubka wiadomo - 98dB a średnie podają 84 chyba....
    morfi020
    Level 20  
    aa mogłbys podac wymiary zewnetrzne i wewnetrzne jak sa te komory podzielone
    Urban88
    Level 11  
    No średnie tony sa troche ciche, ale mi to nie przeszkadza bo slucham glownie techno ale jak leci jakaś taneczna, disco to ładnie się sprawuje tan średniak.

Wymiary zewnętrzne: 92*26*26
    Wymiary wewnętrzne: 88,4*22,4*22,4
    A komora na wysokie i średnie tony juz nie pamietam ale jest okolo 24*22,4*22,4
    morfi020
    Level 20  
    a mogłbys mi powiedziec jakiej długosci i srednicy jest B-R(jak jest zstrojony )??
    Urban88
    Level 11  
    średnica= 6 cm
    długość= 10,5 cm
    zestrojony na 40Hz
    morfi020
    Level 20  
    dzieki za odpowiedz i sorry za to ze bede robil identyczne jak te co Ty zrobiles tylko dopiero po swietach ale głosnikczki i zwrotnice juz zamowione i płyty wiorowe jum mam b-r jutro kupie tak jak i terminale oraz kable i do roboty po swietach a jak sie "streszcza" z wysyłka to dopiero in new year tuł tałzand siks :D:D:D
    el_Siwma
    Level 14  
    Witka, albo mi sie wydaj albo na zdjeciu HPIM3020.jpg w paczce po prawej, na plycie-przegrodzie nie trafiłeś jednym wkrętem i rozszczepiło płyte. Czy to nie trzeszczy?

Wkrety - kwestia gustu/praktyki:)

Wez chociaz taker i cyk cyk kable do plyty (chociaz silikon bylby chyba rozsadniejszy).

Czy basik nie jest troche pudełkowy bez wytłumienia? Watolina to naprawde niewielki koszt a byc moze poprawila by brzmienie.

Konstrukcja mi sie podoba, moze w chwili wolnego czasu zrobie podobne z drobnymi modyfikacjami.
    Urban88
    Level 11  
    Zaślepki na wkręty sa tylko że czarne bo niestaty innych w sklepie nie bylo.
    ROŚ
    Level 15  
    hej. W castoramie są brązowe zaślepki. zobacz może będą pasować :P nie znam sie na zwrotnicach STX'a. Jak ona obcina głośniki ? jak dużo dałeś gąbki na tylną ścianke? pomyśl też o stopkach albo kolcach. ogólnie 5 za konstrukcje :)
    NRA
    PANCIO WIŁ
    Level 22  
    Eleganckie kolumny. Podobają mi się. Zwrotnica jest dziadowska, bo uniwersalna, ale ogólnie fajne kolumienki.
    Gibcio
    Level 11  
    A ja nie lubię gdy cos wystaje z kolumienek wolałbym aby nie było widac wkrętów a pozatym czy te kolumny nie są zdeczka za szeroke ?

7+/10
    saimon500
    Level 15  
    Fajne kolumny i fajnie że na STX (jest ich chyba mniej na forum w poruwnaniu z Tvm) wkręty naprawdę fajne choć może to wyglądać na efekt przypadkowy. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mógł napisać coś więcej o brzmieniu, bo na forum nie często można dowiedzieć się jak dane głośniki grają oprucz (fajny bas i cykanie i że telewizory się przesuwają a sąsiad ma podpisaną umowę z hutą szkła bo mu ciągle szklanki jak nie popekają to cała szafa się''obali'') mam nadzieję że napiszesz jak grają kolumienki. pozd
    l a m u s
    Level 12  
    Mam kilka przykrych spraw dla konstrókora:))
    -Obudowa to podstawa- dużo lepiej by grały gdyby ścianki były by grubsze z deka.
    -wytłumienie musi być w komorze średniotonowca.
    -przedział komory średniotonowca musi mieć grubszą ściane
    -obudowa musi być dodatkowo usztywniona:))
    -spróbuj umieścić komore średniotonowca pod kontem 45stopni.
    drozdo
    Level 13  
    kolego l a m u s
    - jak na taką konstrukcje 18' w zupełności wystarczy
    - nie można tłumić wszystkiego !
    - wcale nie musi, drgac to raczej nie będzie
    - przedział komory to jest usztywnienie które do takich kolumn wystarczy

Pozdrawiam
    l a m u s
    Level 12  
    -A może słuchałeś Altusków 300?? One mają 150 w w RMS. O ile sie nie myle one mają 18mm ścianki, i grają dosyć szajsko na basie:)), dwa głośniki 120W dają łącznie 240W, z mojego doświadczenia jest to za mało:).
    - dodatkowe wytłumienie nigdy niezaszkodzi nikomu:))
    -przy takiej grubości ścianek drgaja napewno wszystkie ścianki, łącznie z tylnią, co jest najważniejsze
    -umieszczenie przedziału komory pod kontem 45stopni, lub podobnym eliminuje fale stojące wynikające z odbić od równoległych ścian w obudowie- najlepiej jak by nie było wcale równoległych ścian w kolumnach, do czego konstruktoży dobrych kolumn zazwyczaj dążą(troche lektury z akustyki by sie przydało)

Mam podobną konstrukcje, pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    l a m u s
    Level 12  
    Altusy i Altony to dwie różne kolumny, Altony akurat są jedne z bardziej udanych kolumn Tonsila, ale sie nie przyjęły na rynek. Jeśli Ty nie słyszysz że Altusy po prostu dudnią i nie maja basu, to nie mamy o czym rozmawiać. Mam podobna konstrukcje jak kolega wykonał, tylko że jest zrobiona z 22mm dech, na 2 GDN20/60 Westry, działa wprost przepięknie, żadne Altusy, ani nawet Altony nie umywają sie do nich:). Ehs...Materiał tłumiący do końca nie wytłumi odbić powstających od ścian i nakładania sie fal, niby takie szczegóły, a dużo dają:)) Wiem cos o tym.
    Tutaj nie chodzi mi o rozpadanie, tylko o jakość brzmienia, jeśli wiesz o co chodzi:))
    Anonymous
    Anonymous  
    Danialo
    Level 11  
    l a m u s wrote:
    -A może słuchałeś Altusków 300?? One mają 150 w w RMS. O ile sie nie myle one mają 18mm ścianki, i grają dosyć szajsko na basie:)), dwa głośniki 120W dają łącznie 240W, z mojego doświadczenia jest to za mało:).
    - dodatkowe wytłumienie nigdy niezaszkodzi nikomu:))
    -przy takiej grubości ścianek drgaja napewno wszystkie ścianki, łącznie z tylnią, co jest najważniejsze
    -umieszczenie przedziału komory pod kontem 45stopni, lub podobnym eliminuje fale stojące wynikające z odbić od równoległych ścian w obudowie- najlepiej jak by nie było wcale równoległych ścian w kolumnach, do czego konstruktoży dobrych kolumn zazwyczaj dążą(troche lektury z akustyki by sie przydało)

Mam podobną konstrukcje, pozdrawiam.

1.altusy mialy zawsze cienkie scianki i jakos sie nie rozlatywaly,drgania obudowy nie przeszkadzaly bo to sa estradowe kolumny i tam nie wazna jakos a ilosc..
    2.wytlumienie sie dobiera na sluch,nigdy nie obliczysz jak sie zmieni dźwiek wiec jesli mu pasuje taki to niech taki zostawi
    3.nie ejst powiedziane ze drgaja,przegroda daje duze usztywnienie jak ktos tutaj powiedzial...
    4.umieszczenie scianki pod katem pewnie cos by dalo,lecz to i tak ma niewielki sens w takiej konstrukcji

a to dawniejszy twoj post:
    Quote:
    Mam kilka przykrych spraw dla konstrókora:))
    -Obudowa to podstawa- dużo lepiej by grały gdyby ścianki były by grubsze z deka.
    -wytłumienie musi być w komorze średniotonowca.
    -przedział komory średniotonowca musi mieć grubszą ściane
    -obudowa musi być dodatkowo usztywniona:))
    -spróbuj umieścić komore średniotonowca pod kontem 45stopni
    .

1. jak wczesniej
    2.powinno byc aczkolwiek nie musi byc...co tu chciec wycisnac ze sredniotonowca stx-a
    3.bueh a to dlaczego?
    4.nie musi jesli nie wpada w rezonans,a czy tak jest kilka linijek wyzej
    5.jak wczesniej

i najwazniejsze...
    Quote:
    (troche lektury z akustyki by sie przydało)

Tobie napewno...wysuwasz smieszne teorie a nie poparte niczym konkretnym...sadze ze nie miales tych stx-ów niskotonowych,skad mozesz wiedziec jakie cisnienie wytwarzaja i czy obudowa drga?opieranie sie na doswiadczeniu z altusow jest smieszne ..pozdrawiam[/quote]
    l a m u s
    Level 12  
    Dobra dobra, nie będę sie tutaj z nikim kłucił, każdy bazuje na własnym doświadczeniu, dla jednych to jest lepiej, a dla innych gorzej. Nie warto sie spierać o takie rzeczy. Altusy były tylko przykładem kolumienek o kiepskim basie i tyle, ja mam kolumienki "Schneider" i wiem co to jest dobry basior, a nie jakieś dudnienie w Altusach. Bez urazy, ale to że ktos se wymyślił Altusy, i są wykonane w fabrycznych warunkach, to nie znaczy że grają dobrze. Słuchałem kilka razy Altósków na różnych wzmacniaczach:), i twierdze że mają słaby bas bo miałem porównanie. A jesli chodzi o podbicie basu lub coś w tym stylu, to dla mnie mogło by nie byc regulacji barwy dźwięku:)). Altusy są kolumnami robionymi na wzór estradówek, siłą rzeczy mają dudniący bas:)
    mirro1234
    Level 23  
    No cóż. Wygląd ładny. Co do wkrętów - nie wiem czy poprawiają czy pogarszają wygląd. Raz mi się wydaje tak a za chwile inaczej (huśtawka jak u kobiey w ciąży :)). Generalnie -5 za konstrukcje - mógłbyś filcem wytłumić troche. Ale najważniejsze, że Ty jesteś z nich zadowolony.
    Pozdr.
    Gilotyn@
    Level 30  
    słuchaj super wygląd tych kolumn mozesz tylko mi powiedzieć jak one grają i powiedz ile mają W. Wiesz jestem dopiero początkujący w te sprawy ale bym chciał coś takiego złożyć i ta cena 487zł to za sztuke czy parę. Czy te kolumny dobrze by się sprawowały w kinie domowym.

PS: sorry za lamerstwo
    morfi020
    Level 20  
    pewnie ze za pare głosniki zamawiasz na www.stx.pl i ci je przywoza do domciu idziesz do stolarza mowisz jakie chcesz aby ci plyty dociol i docina idziesz kupic silikon i konfirmaty(wkrety) i potem skladasz ja tez planowałem zrobic takie ale doszedlem do wniosku ze nie bede mial ich gdziepostawic wiec zrobilem troche mniejsze tez na stx-ie i jestem z nich happy
    oleczek1988
    Level 21  
    a mnie interesuje czy wygluszyłes te kolumny ?? Jak tak to czym : wata sysnetyczna, watolina a moze czym s innym ??

pozdrawiam
    marniu
    Level 25  
    do autora tematu >>> interesuje mnie ile kosztowały cie te płyty w tym kolorze , chyba ze sam fornirem je zrobiłeś ! ogólnie fajnie konstrukcji inna niz reszta na forum jak to się mówi o gustach sie nie rozmawia ?

do lamusa każdy chciałby pochwalic sie swoimi konstrukcjami , jak zbudowałeś podobne to czemu ich nie widzielismy jeszcze , wytykac błędy potrafi każdy , pokaz swoje to ciebie pokrytykujemy !