logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-V660 – wzmacniacz wyłącza się, po włączeniu słychać piszczenie

radoslawzych9 29 Lip 2025 17:21 579 21
REKLAMA
  • #1 21620380
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wzmacniacz Technics SU-V660. Do pewnego momentu grał i nagle się wyłączył. Teraz po załączeniu tylko ze środka słychać takie jakieś piszczenie czy coś takiego, nie mam pojęcia, co to oznacza, ten dźwięk – coś się zepsuło. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

Dodano po 20 [minutach]:

Czy to może wskazywać na uszkodzoną końcówkę mocy? Jeszcze jedna informacja: piszczenie jest głośniejsze, jak podkręca się gałką głośności.
  • REKLAMA
  • #2 21620660
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9247
    radoslawzych9 napisał:
    zy ktoś się spotkał z czymś takim.

W serwisie Ci powiedzą. Po diagnozie otrzymasz kosztorys naprawy i zadecydujesz czy warto.
    Sam raczej sobie nie poradzisz skoro zadajesz pytania bez wykonania podstawowych chociażby pomiarów.
  • #3 21620741
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    To może poradzisz, jakie pomiary... A jak cię temat nie interesuje, to się nie udzielaj.

Dodano po 4 [godziny] 54 [minuty]:

Może ktoś podrzucić schemat do tego klocka byłoby łatwiej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21620794
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 396
    radoslawzych9 napisał:

Może ktoś podrzucić schemat do tego klocka byłoby łatwiej?

Proszę service manual.
    Załączniki:
    • technics_su-v660_full_sm.pdf (7.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21620807
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo.

Dodano po 9 [minutach]:

Po włączeniu zapala się czerwona dioda, ale nie włącza się ,,current drive,,
  • #7 21620878
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Na razie sprawdziłem tranzystory sterujące, te małe przed końcówką, na zwarcie i są sprawne na 100 procent. Pomierzę napięcia, to podam. Nie wiem, co oznacza ten dźwięk, to piszczenie, skąd to dochodzi, nie mogę zlokalizować.
  • #8 21620894
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9247
    radoslawzych9 napisał:
    jak cię temat nie interesuje, to się nie udzielaj.

A jak samemu Ci się nie chce szukać to nie żebrz o gotowca? Nawet w dziale dla Początkujących należy się wykazać chociażby podstawową wiedzą.
    radoslawzych9 napisał:
    sprawdziłem tranzystory sterujące te małe przed końcówką na zwarcie i są sprawne na 100 procent.

Zdziwiłbym się gdyby było inaczej.
    radoslawzych9 napisał:
    to piszczenie skąd to dochodzi nie mogę zlokalizować.

Oscyloskop masz? Nie masz. Wiedzę o zasadzie działania wzmacniacza mocy masz? Sam sobie odpowiedz. A teraz przeczytaj raz jeszcze mój poprzedni post z sugestią oddania sprzętu do serwisu (czytaj: w ręce FACHOWCA) i zastanów się czy aby na pewno pierwszy cytat z tego postu miał uzasadnienie czy nie.
    Zepsuć ZAWSZE jest prościej niż naprawić. A skoro brak Ci podstaw o zepsucie łatwiej jakby, prawda? Naprawa musi mieć podstawy wiedzy teoretycznej i praktyki, bez tego to nie naprawa ale bezmyślne grzebanie w sprzęcie - a wtedy nikt nie zagwarantuje że przy okazji (niechcący) czegoś więcej nie uszkodzisz.
    Nie znać się na czymś to nie grzech - grzechem jest nie umieć się do tego przyznać.
    A skoro interesuje Cię elektronika to NA PEWNO nie nauczysz się jej w ten sposób. Na początek podstawy, podstawy i jeszcze raz podstawy. Potem budowa prostych (!) układów w celu potwierdzenia sobie podstaw w praktyce. Po czasie dopiero proste naprawy pod okiem kogoś doświadczonego. Na samodzielne naprawy (zdalne również) czas przyjdzie na końcu tej drogi. Wiem co piszę, bo sam tak zaczynałem te 60 lat temu...
  • #9 21620907
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Nikt ciebie tu nie prosił, bo tacy jak ty to tylko piszą, żeby przeszkadzać.

Dodano po 3 [minuty]:

Co, nie masz co robić? Tylko ludzi denerwować.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #10 21620919
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Pomierzyłem napięcia na układzie IC 401, zupełnie odbiegają od tych na schemacie.

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

To piszczenie wydobywa się z trafa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21621255
    wkj
    Poziom 37  
    Pomierz wpierw napięcia zasilania, na początku przemienne z wyjścia transformatora, a następnie stałe.
    Kolejnym krokiem jest pomiar napięcia na wyjściu - przed przekaźnikiem załączającym gniazda wyjściowe.
    Da nam to pewien obraz gdzie dalej szukać usterki, czy w układzie końcówki mocy czy układzie protect, czy w zasilaczu.
  • #12 21621411
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Z tego, co tam widać, to cała końcówka jest do poprawienia lutowania, widać charakterystyczne pęknięcia. Wcześniej się nie przyjrzałem i to by wszystko wyjaśniało. Wzmacniacz stał u mnie nieużywany, prawie na nim nie grałem. Zobaczymy, trzeba go całego rozebrać.

Dodano po 11 [minuty]:

I może dlatego on tak charczał, kiedy jeszcze grał przy trochę większej głośności.
  • #13 21621829
    wkj
    Poziom 37  
    Dokładnie aby dostać się do płyty głównej od spodu - całej, trzeba rozmontować wszystko lub prawie wszystko, ale może być błahostka czyli tzw. zimny lut, usterka prosta w naprawie lecz czasochłonna.
    Po tym zabiegu jak nie ruszy to patrz mój poprzedni wpis.
  • #14 21621866
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Ok będziemy badać.

Dodano po 46 [minuty]:

Jednak zimne luty.

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Poprawiłem zimne luty na elemencie Q751 ale nie załącza się tylko zniknęło to piszczenie z transformatora czyli coś mu jeszcze dolega
  • #15 21622005
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1930
    Jakie są napięcia na wyjściach obu kanaów przed stykami przekaźnika?
  • #16 21622016
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Przed przekaźnikiem?
  • #17 21622020
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Tak, przed przekaźnikiem a konkretnie przed stykami tego przekaźnika.
  • #18 21622027
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Jeśli dobrze zmierzyłem, to pokazuje 58 V.

Dodano po 2 [minuty]:

A ten element Q751, co poprawiłem luty, nie zgadzają się napięcia na nim.

Dodano po 3 [minuty]:

A na tym drugim Q752 jest zgodne ze schematem.
  • #19 21622039
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    radoslawzych9 napisał:
    A ten element Q751, co poprawiłem luty, nie zgadzają się napięcia na nim.

Jakie konkretnie są te napięcia?
  • REKLAMA
  • #20 21622046
    radoslawzych9
    Poziom 2  
    Patrząc na niego z przodu, nóżki od prawej do lewej strony to jest tak: -4 V, -2,8 V, -3,5 V.
  • #21 21622068
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Tranzystory bipolarne mają następujące ''nóżki'': Emiter, Baza, Kolektor. To do Ciebie nalezy ich identyfikacja i prawidłowe przypisanie do nich napieć.
  • #22 21622072
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6020
    Otrzymałem zgłoszenie, że wysyłano liczne wyzwiska do jednej osoby z tego wątku. Temat zmuszony jestem zablokować do czasu przeproszenia tej osoby.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-V660 przestał działać poprawnie – po włączeniu urządzenia słychać charakterystyczne piszczenie, a wzmacniacz wyłącza się samoczynnie. Problem wskazuje na możliwe uszkodzenie wewnętrznych komponentów, takich jak układy zabezpieczające, tranzystory mocy lub kondensatory filtrujące. Piszczenie może być efektem zwarcia, uszkodzenia stopnia wyjściowego lub awarii zasilacza. Zalecane jest sprawdzenie elementów elektronicznych odpowiedzialnych za ochronę przed przeciążeniem oraz pomiar napięć na kluczowych punktach wzmacniacza. W przypadku braku doświadczenia w serwisowaniu sprzętu audio, wskazane jest skorzystanie z pomocy specjalisty, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA