logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja PV 6x700W: jak podłączyć LiFePO4, bojler CWU i nagrzewnicę do nadwyżek?

WózDrzymały 06 Sie 2025 20:50 543 18
REKLAMA
  • #1 21627816
    WózDrzymały
    Poziom 2  
    Połączenie bojlera, dmuchawy i banku energii.

Czołem, moi drodzy.

Czy ktoś podsunie rozwiązanie, jak w jednej instalacji 6 paneli 700 W podłączyć regulator ładowania z akumulatorem LiFePO4, bojler z grzałką do CWU, a ewentualne nadwyżki na nagrzewnicę elektryczną.

Plan jest taki, by panele naładowały akumulator, podtrzymywały zadaną temperaturę wody, a ewentualne nadwyżki energii kierowały na nagrzewnicę, która będzie dogrzewać pomieszczenie.
  • REKLAMA
  • #2 21628047
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    Jakie panele, konkretnie model/parametry pojedynczego modułu.
    Jaki regulator ładowania?
    Jaka pojemność akumulatorów, napięcie użytkowe?
    Jakiej pojemności bojler, jakie zasilanie grzałki DC czy AC?
    Nagrzewnica elektryczna jakiej mocy, jakie napięcie robocze?
  • #3 21628500
    WózDrzymały
    Poziom 2  
    Panele ULICA SOLAR 700 W Bifacial HalfCut.
    Akumulator 300 Ah 12,8 V
    Bojler 100 litrów na grzałkę DC
    Co do nagrzewnicy, jeszcze nie wiem, co wybrać.
    Podobnie regulator ładowania.

Potrzebuję zbudować zestaw offgrid z 3 kWh zapasu i 100 litrów ciepłej wody.
    Nadwyżka będzie dogrzewać domek używany okresowo i zadba o to, by nic nie zamarzło.

Instalacja ma pracować w układzie cyklicznym, raz na tydzień-dwa pracuje 1–2 dni, cały czas się ładuje i dogrzewa domek 50 m².
  • REKLAMA
  • #4 21628514
    techlock
    Poziom 33  
    700x6=4,2kWp w grudniu, przez cały miesiąc ta instalacja wyprodukuje około 30kWh.
    Do ogrzania 100l wody od T=12C do T=65C po trzeba 6,14kWh.
    65-12=53 x 1,16 x 100l.

5 razy w grudniu wystarczy na podgrzanie wody,

a Ty chcesz jeszcze dom ogrzać?

Niestety zimą energii z PV nie ma. Takie są realia.
  • REKLAMA
  • #5 21628549
    WózDrzymały
    Poziom 2  
    >>21628514
    Instalacja pracuje 7 dni w tygodniu, a rozbiór wody jest 1–3 razy w miesiącu i nie do zera.
    Mogę zmniejszyć bojler, wystarcza 30 litrów 65°C. Pojemność 100 miała być buforem dla ewentualnych nadwyżek.

Rozbiór mocy z akumulatora byłby też 1–3 razy w miesiącu i też nie do zera. Po prostu 300 jest niewiele droższa niż mniejsze akumulatory.

Nagrzewnica miała być "wentylem bezpieczeństwa" dla instalacji i dodatkowym bonusem.

Na prawdę instalacja 4,2 kWp da tylko 30 kWh w najgorszym okresie?
    Dla 30 dni po 8 godzin = 240 godzin od wschodu do zachodu, wynik 30 kWh oznacza sprawność na poziomie 3%.
  • #6 21628559
    techlock
    Poziom 33  
    Niestety zimą praktycznie energii nie ma.
    W ciągu dnia wyprodukuje około 1kWh.
    W maju przez cały słoneczny dzień wyprodukuje około 25kWh, a w grudniu jak wyżej.
    Poza tym załóżmy teoretycznie:
    Nagrzejesz 100l wody i naładujesz do pełna akumulator. Razem 6kWh + (300A x 12) = 9kWh.
    Po tym instalacja będzie bezczynna, nie będzie produkować.

Dodano po 11 [minuty]:

Kolejna rzecz to falowniki obsługujący taką moc PV są na 24V Aku.

Dodano po 2 [minuty]:

WózDrzymały napisał:
    po 8 godzin = 240 godzin od wschodu do zachodu, wynik 30kWh oznacza sprawność na poziomie 3%.

To nie jest sprawność PV, a brak odpowiedniego natężenia światła.
  • #7 21628596
    WózDrzymały
    Poziom 2  
    Po co mi falownik?

Grzałka DC, ładowarka DC, nagrzewnica DC.

Edit:

Zadam pytanie inaczej. Nie o wydajność układu chodzi.

Czy są na rynku urządzenia, które można obciążyć kilkoma odbiornikami i zdefiniować priorytet odbiornika?

Z jednej strony panele, z drugiej bojler, ładowarka i nagrzewnica z ustawionym priorytetem.
    Najpierw bojler, jak ten przestanie grzać, to regulator ładowania akumulatora, jak ten pełny, to moc na nagrzewnicę.
    Przy mocy większej niż odbiornik priorytetowy, moc idzie na kolejny odbiornik.
  • REKLAMA
  • #8 21628632
    techlock
    Poziom 33  
    Nie ma.
    Nie podałeś parametrów panelu, napięcie, natężenie.
    Hipotetyczna ładowarka musi spełnić wymogi.
    Moc, napięcie, natężenie prądu z PV.
    Do tego chcesz przetworzyć na 12v.
    Przy pełnej produkcji 4,2kWp popłynie prąd o natężeniu = 4200/12 = 350 Amper.
    Zdajesz sobie sprawę jakie grube muszą być przewody?
    Twoja koncepcja z założenia jest nietrafiona.
  • #9 21628634
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 273
    WózDrzymały napisał:
    Po co mi falownik?

WózDrzymały napisał:
    Najpierw bojler, jak ten przestanie grzać, to regulator ładowania akumulatora, jak ten pełny, to moc na nagrzewnicę.

Niestety aż tak prosto nie ma. Panele PV to źródło prądu ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nie wystarczy ot tak podłączyć grzałkę czy nagrzewnicę, gdyż nie będą w stanie odebrać pełnej mocy chwilowej z paneli. Latem to jakoś przejdzie gdyż i tak jest nadmiar energii, ale na zimę będzie kiepsko, bardzo kiepsko.
    Musisz mieć jakikolwiek inwerter (niekoniecznie falownik) MPPT, inaczej będzie niewielka sprawność instalacji. Falownik dodatkowo umożliwia stosowanie termostatu ogólnie dostępnego przeznaczonego do prądu przemiennego.

Dodano po 4 [minuty]:

Możesz zastosować inny układ elektryczny. Niech panele zawsze ładują akumulator, a dopiero z niego zasilać odbiorniki. Ładowarki najczęściej mają mppt. W grudniu i tak będzie jak pisał techlock znikoma ilość energii,, ale może akumulator naładuje przez kilka dni.
  • #10 21628668
    WózDrzymały
    Poziom 2  
    techlock napisał:
    Nie ma.
    Nie podałeś parametrów panelu, napięcie, natężenie.
    Hipotetyczna ładowarka musi spełnić wymogi.
    Moc, napięcie, natężenie prądu z PV.
    Do tego chcesz przetworzyć na 12v.
    Przy pełnej produkcji 4,2kWp popłynie prąd o natężeniu = 4200/12 = 350 Amper.
    Zdajesz sobie sprawę jakie grube muszą być przewody?
    Twoja koncepcja z założenia jest nietrafiona.

Przewód 40 mm²
    Akumulator 12,8 V ładuje się do 14,4 V, co daje 300 A, a dla akumulatora jest to prąd 1C, czyli normalne ładowanie.

OK, może koncepcja nietrafiona. Dlatego jestem na tym forum, by dopytać i poprawić to, co poprawy wymaga.

Z jakich urządzeń musiałaby się składać instalacja pracująca pod wymienionymi trzema odbiornikami i potrafiąca ustalić priorytet odbiornika?
  • Pomocny post
    #11 21628671
    techlock
    Poziom 33  
    WózDrzymały napisał:
    Akumulator 300 Ah 12,8 V

Prawdopodobnie to gotowy akumulator z wbudowanym BMS.
    Zakładając, że chcesz ładować akumulator ładowarką MPPT. Teoretycznie można LFP ładować nawet 1C.
    Taki gotowiec raczej nie obsługuje takich prądów.
    Następnie jak naładujesz to przy 12V o jakiej mocy grzałka o mocy 1kW/12 obciąży pobór na 83 Ampery.
    Sprawdź dokładnie parametry tego akumulatora.

Trzeba sprawdzić wszystkie parametry sprzętów w założeniu teoretycznym, czy wytrzymają takie obciążenia.

WózDrzymały napisał:
    Przy mocy większej niż odbiornik priorytetowy, moc idzie na kolejny odbiornik.

Do tego chcesz sterować nadmiarem, przy prądzie DC to już poważne prądy i styczniki o odpowiedniej wytrzymałości.

Dodano po 2 [minuty]:

WózDrzymały napisał:
    Z jakich urządzeń musiałby się składać instalacja pracująca pod wymienionymi trzema odbiornikami i potrafiąca ustalić priorytet odbiornika?

Taki sterownik przy 12V i tak dużych prądach ciężko będzie kupić w produkcji seryjnej.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak chcesz uzyskać konkrety to podawaj konkrety, najlepiej wrzuć pdf z parametrami konkretnego modelu.
  • #12 21628686
    WózDrzymały
    Poziom 2  
    Dziękuję za łopatologiczne wyłożenie niedoskonałości mojej koncepcji.

Co musiałaby mieć instalacja, by na niej pracowały wymienione wcześniej trzy urządzenia?
    Z kosztami jakiego rzędu za poszczególne elementy muszę się liczyć?
  • #13 21628695
    techlock
    Poziom 33  
    Najprościej.
    Falownik hybrydowy 4.2kW koszt 1000zł
    Anenji, EaSun, AGH
    LFP 24V - 8 sztuk 3,2v + BMS

Wszystko masz zasilane na prąd zmienny 230V.

Niestety sterowników do hybrydy spełniających Twoje wymagania nie ma na rynku.

Jest dużo tematów na elektrodzie w tym zagadnieniu, szukaj grzanie wody z PV.
  • #14 21628915
    WózDrzymały
    Poziom 2  
    W takim układzie nagrzewnica będzie regularnie rozładowywać akumulatory.
    Chodzi o to, by bojler czekał nagrzany, akumulator pełny, a tylko ewentualna nadwyżka zamieniała się w ciepło w nagrzewnicy.

Nie da się tego pogodzić?
  • Pomocny post
    #15 21629266
    techlock
    Poziom 33  
    Da się, musisz jednak automatykę wykonać sam, nie ma gotowych rozwiązań.
    Koledzy z forum realizują takie rzeczy na ESP32 lub Home Asistant.
    Trzeba mieć odczyty z falownika o aktualnej produkcji oraz aktualnym obciążeniu i zastosować odpowiedni algorytm, który przy określonych parametrach włączy konkretne urządzenie poprzez stycznik lub inny element wykonawczy.
    Możesz sterowanie rozwiązać też za pomocą bramki ZigBee 3.0 + elementy wykonawcze - > Gniazdka ZigBee.
    Nie mniej cały system wymaga odczytu danych z falownika.

Musisz zrozumieć, że PV nie jest jednorodnym źródłem energii. Nie ma stałej mocy.
    Parametry zmieniają się ciągle w jednostce czasu zależne od aktualnego nasłonecznienia.
    Obrazowo chmurka za chmurką, raz słońce raz deszcz raz pochmurno.

Dodano po 2 [minuty]:

WózDrzymały napisał:
    Chodzi o to, by bojler czekał nagrzany, akumulator pełny, a tylko ewentualna nadwyżka zamieniała się w ciepło w nagrzewnicy.

I tu potrzebny jest odczyt z falownika o aktualnej nadwyżce.
    Przykładowo jeśli nadwyżka wyniesie 500Wat, a nagrzewnica pobiera 1000Wat to nie możesz jej włączyć, bo 500 Wat pobierze z PV, a 500Wat uzupełni z akumulatora; Ty jednak takiego scenariusza chcesz uniknąć, więc siłą rzeczy część energii będzie się marnować.
  • #16 21629436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21630644
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    WózDrzymały napisał:
    Nie da się tego pogodzić?

Późna jesienią,zimą, wczesną wiosną można zapomnieć o grzaniu CWU i z paneli fotowoltaicznych.
    Tym bardziej o ogrzewaniu. W pozostałych miesiącach jest to do zrealizowania.
    Do grzania CWU zastosować https://voltpolska.pl/fotowoltaika/green-boost-mppt-3000-120-350vdc-przetwornica-solarna.html
    Gdy nagrzeje CWU w zbiorniku automatycznie przełączy na drugie gniazdo zasili
    https://www.qoltec.pl/produkt/qoltec-intelige...h-do-akumulatorow-lifepo4-agm-gel-sla-40a-12v
    i naładuje akumulator .

Raczej to powinno to działać gwarancji nie daje.
    U mnie w/w przetwornica działa ładowarką SJT-300e przy napięciu 130V tylko prąd ładowania tej ładowarki mały.
  • #18 21630651
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21650239
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    Mam u siebie coś, co być może sprawdziłoby się u Ciebie, chociaż z tego co widzę, to chciałbyś na DC... a ja mam mam 7*410 plus przetwornice Eco Solar Boost 3500W - kwadratowy sinus.

Jak na początku mieszkałam tu rzadziej to zimą miałam takie ustawienie:
    Na wyjściu 1 mam zbiornik 140 l. (EDIT: wtedy miałam zbiornik 80l teraz 140l) na wyjściu numer 2 - inne urządzenie - i ja tu mam grzejnik na kółkach 4 kaflowy. jakieś ustrojstwo niemieckie nabyte na targu staroci. Jak się nagrzeje woda w zbiorniku to się przełącza SAMO na ten grzejnik. Robi to ta przetwornica. Zimą zapewnia mi to dodatnią temperaturę w wiejskim domu poniemieckim.
    Przetwornica nie obsługuje silników zatem dmuchawa odpada. Ale latem obsługuje czajnik elektryczny i kuchenkę elektryczną :)

Nie mam żadnych akumulatorów i tu nie umiem nic poradzić.

Latem mam inne ustawienie:
    wyjście 1 - kuchenka elektryczna, czajnik, jakaś patelnia elektryczna, czy grill elektryczny a jak nie używam to automatycznie przełącza się na wyjście 2.
    wyjście 2 - bojler i grzałka 2 kW (grzeję do 80 stopni) i jednocześnie grzejnik w łazience 0,7 kW. Dodatkowo ciepła wodą zasilam pralkę i zmywarkę.

Mam od roku i jakbyś miał jakieś pytania do tego rozwiązania to służę pomocą.

Dodano po 47 [minuty]:

Temat zimą. OD marca do października ciepła woda jest nonstop. Jeśli masz panele pod dobrym kątem - zimą - prawie pionowo to u mnie przy słonecznym wyżu produkują więcej niz latem 17-20 kWh dziennie. Niestety wpadłam na to dopiero w lutym tego roku. Ale jak nie ma słońca to 0,8-1 kWh dziennie bite dwa tygodnie potrafi tak być. Co prawda wtedy jest ciepło i nie ma mrozów.

Jeśli zimą nie korzystasz z ciepłej wody to jak obniżysz temperaturę na zbiorniku do np 20-30 stopni to szybciej przełączy ci na drugi odbiornik - jakiś grzejnik.

Przetestowałam wieeeeele grzejników i starego typu i nowego i tylko ten przenośny kaflowy daje ciepło przy zimowych niskich uzyskach. Zdobyłam nawet drugi taki. Reszta grzejników nie daje rady nagrzać się by było to odczuwalne dla otoczenia. A na tym grzejniku stawiam dzbanek z kawą czy herbatą :)

Dwa razy w roku zmieniam ustawienia paneli oraz ustawienia podłączeń sprzętu w domu.

Dodano po 54 [minuty]:

WózDrzymały napisał:
    Na prawdę instalacja 4,2 kWp da tylko 30 kWh w najgorszym okresie? Dla 30 dni po 8 godzin = 240 godzin od wschodu do zachodu, wynik 30 kWh oznacza sprawność na poziomie 3%.

Niestety w grudniu i styczniu, jeśli jest pochmurno (plus mega krótki dzień) to jest 0,8-1 kW.
    Niska sprawność wynika też z tego, że długo masz rosę na panelach, osadzająca się mgłę, przymarzniętą mgłę czy deszcz.
    Deszcz czy rosa na panelach zabija produkcję. Bo śnieg ot oczywista oczywistość.

Zakładasz też, że zimą słońce będzie padać na panele przez 8 godzin jakby miało letnią trajektorię, a jest nisko nad horyzontem. Poranki i wieczory często się traci przez kąt padania i przez mgły i rosy, czy przymrozki. Najgorszy jest marznący deszcz zamarzający po zetknięciu z panelami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu instalacji fotowoltaicznej o mocy 4,2 kWp (6 paneli po 700 W ULICA SOLAR Bifacial HalfCut) z akumulatorem LiFePO4 12,8 V 300 Ah, bojlerem DC o pojemności 100 litrów (z możliwością zmniejszenia do 30 litrów) oraz nagrzewnicą elektryczną do wykorzystania nadwyżek energii. Celem jest ładowanie akumulatora, utrzymanie zadanej temperatury wody w bojlerze oraz wykorzystanie nadwyżek do dogrzewania pomieszczenia. Wskazano, że zimą produkcja energii PV jest bardzo niska (około 30 kWh miesięcznie w grudniu), co ogranicza możliwości ogrzewania i podgrzewania CWU. Dyskutowano o problemach technicznych związanych z bezpośrednim zasilaniem odbiorników DC z paneli PV, w tym dużych prądach (do 300 A) i konieczności stosowania grubych przewodów (np. 40 mm²). Zwrócono uwagę na brak gotowych regulatorów ładowania z funkcją priorytetyzacji odbiorników (bojler, akumulator, nagrzewnica) i konieczność zastosowania automatyki własnej, np. opartej na ESP32 lub Home Assistant, z odczytem nadwyżki mocy z falownika. Zaproponowano użycie falownika hybrydowego 4,2 kW (np. Anenji, EaSun, AGH) z akumulatorami 24 V (8 ogniw 3,2 V + BMS) i zasilaniem odbiorników na 230 V AC, co ułatwia sterowanie i stosowanie termostatów. Podano przykłady urządzeń do automatyki i sterowania nadwyżkami energii oraz przetwornic solarnych (np. Green Boost MPPT 3000, Qoltec Monolith 40A 12V). Podkreślono, że system wymaga precyzyjnego doboru komponentów i zaawansowanej automatyki, aby efektywnie zarządzać priorytetami odbiorników i wykorzystaniem energii PV w warunkach zmiennego nasłonecznienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA