Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

k700i - "ładowanie optymalne" podczas podłączania

19 Gru 2005 10:25 4427 13
  • Poziom 14  
    Witam.
    Problem wygląda następująco: niedawno kupiłem sobie kabel COM do telefonu se k700i. Na początku było wszysto OK, jednak od jakiegoś czasu gdy podłączam kabel pojawia się komunikat w telefonie:
    piip - Ładowanie optymalne
    piip - Ładowanie optymalne
    piip - Ładowanie optymalne
    piip - Ładowanie optymalne
    piip - Ładowanie optymalne
    piip - Ładowanie optymalne
    ..... i tak co 2 lub 3 sekundy. Komputer nie widzi telefonu - tylko słychać cały czas piip - i pojawia się komunikat Ładowanie optymalne.
    Używam kabla: COM, programu: FileManager_2.6.6.0, system operacyjny: Windows ME
  • Poziom 17  
    Witam.

    NA początek proponuje przeczyścić styki w telefonie(Spirytus + wacik).Często zabrudzone lekko styki są przyczyną takiego zachowania telefonu.
  • Poziom 14  
    1. Styki wyczyściłem - dalej to samo.
    2. Bateria w pełni naładowana.

    A może to wina oprogramowania - bo jak podłącze telefon i nie uruchomie programu do komunikacji telefonu z komputerem to jest wszystko OK.
    Komunikat zaczyna się pojawiać dopiero podczas gdy uruchomie program.
  • Poziom 2  
    Witam, miałem taką samą sytuację przy ładowaniu aparatu i okazało się, że powodem był kiepski kontakt gniazdo - wtyczka. Poruszaj wtyczką i sprawdź czy w różnych położeniach telefon się tak samo zachowuje.
  • Poziom 14  
    OK
    Problem został rozwiązany.
    Skoro telefon wyświetlał komunikat "Ładowanie optymalne" tzn. że kabel podawał mu jakieś napięcie - więc zobaczyłem w ładowarce z którymi stykami się łączy z telefonem. Okazało się że z dwoma pierwszymi z prawej strony - więc w kablu zakleiłem te dwa styki taśmą klejącą - tak na chwile aby wypróbować mój patent :) Okazało się że komunikat w telefonie przestał się pojawiać a komunikacja między telefonem a komputerem jest dobra.
    Odłączyłem tylko te dwa styki które służą do ładowania telefonu.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    Witam mam taki sam problem że non stop wykaskuje mi napis ładowanie optymalne lecz po podłączeniu ładowarki i to tak co 2-5 sekund, co to może być?? tak jakby coś przerywało ładowarka 100% sprawna bo sprawdzałem i na innej ładowarce. Styki przeczyszczone

    Dodano po 51 [minuty]:

    problem rozwiązany wystarczyła solucja.
  • Poziom 20  
    mam taki sam problem z ładowarką
    Wystarczyła solucja?
    Opisz dokładnie jak i co zrobiłeś
    pzdr
  • Poziom 12  
    Witam. Mam taki sam problem. Próbowałem już wszystkiego. Bootowanie batria, przyciskiem POWER itp Czyściłem styki. Nic nie poogada. Zrobiłem również przjeście tak jak jest to w solucji którą załączył #Tomek#. To również nie pomoga.
    Jak inaczej mozna uporać się z tym problemem że zaraz po podłączeniu do boxa mój K700i się włącza...
  • Poziom 20  
    kup nową łądowarke, albo zmień gniazko, powinno pomóc
  • Poziom 14  
    U mnie po zastosowaniu się do solucji podanej przez user'a #Tomek# problem został usunięty, ale teraz nie działają słuchawki i kabel do transmisji danych.
  • Spec od GSM
    Najlepsza 'solucja' to wymiana układu!
  • Poziom 15  
    nie rozumiem ocb w tej solucji, moze jakas mala podpowiedz?

    pozdrawiam!
  • Spec od GSM
    Polega na 'zawatowaniu' bezpiecznika. Rezystor 10ohm wbudowany w strukture układu jest rodzajem bezpiecznika, często się przepala, dlatego daje się zworę poza układem.