logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PLAY Gigabox – brak dostępu do trybu bridge po aktualizacji,

mikolajek 19 Sie 2025 19:59 1113 7
REKLAMA
  • #1 21639164
    mikolajek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Panie i Panowie ;)

PLAY właśnie zaktualizował COŚ (nie mam pojęcia, co), co sprawiło, że już nie mogę korzystać z zewnętrznego routera. Konsultant na linii potwierdził to — praktycznie bezpośrednio: blokuje możliwość używania zewnętrznych routerów.

Wygląda na to, że to się — niestety — zgadza. Po restarcie mojego Gigaboxa i przełączeniu go ponownie w tryb Bridge sieć nie jest dostępna i nie da się zmodyfikować żadnych ustawień...

Generalnie możliwość używania zewnętrznego routera umarła (co pośrednio potwierdził pan na infolinii) — czy ktoś znalazł już sposób na obejście problemu?
  • REKLAMA
  • #2 21639254
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    mikolajek napisał:
    czy ktoś znalazł już sposób na obejście problemu???

To niczego nie zmieni.
    Play działa na DS-Lite i CGNAT, zatem tryb pracy bridge jest w Play zbędny.
  • REKLAMA
  • #3 21639445
    mikolajek
    Poziom 11  
    Czy to znaczy, że mogę po prostu podpiąć zewnętrzny router bez żadnych zmian w konfiguracji modemu (może poza wyłączeniem Wi-Fi)?
  • #4 21639698
    KOCUREK1970
    @mikolajek
    Podpiąć możesz, co tylko chcesz, tylko w jakim celu i co to ma zmienić?

Czego, jakiej funkcji ci brakuje w routerze operatora, że chcesz podłączyć swój?
  • REKLAMA
  • #5 21639709
    mikolajek
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Czego, jakiej funkcji ci brakuje w routerze operatora, że chcesz podłączyć swój?

Siła sygnału WiFi w routerze Playa jest żałosna w porównaniu z moim routerem (Asus RT-AX88U z FW Merlina) — to najważniejsze.

Ale na swoim routerze mam też całą konfigurację sieci, choćby filtrowanie MAC i przyporządkowanie stałych IP dla urządzeń. Wiem, że mogę to ustawić też na Playowym, tylko po co robić jeszcze raz to samo...

Także chętnie podłączę, tylko nigdy tego nie robiłem bez bridge'a i trochę się gubię, jak zapewnić Asusowi adres 192.168.0.1, skoro jest zajęty przez router Playa.
  • #6 21640473
    mikolajek
    Poziom 11  
    Tak, troszkę podbiję... Podpowie ktoś, proszę, jak poustawiać IP na routerze Playa, skoro połączenie ma być bez bridge?
  • REKLAMA
  • #7 21736339
    maciej10-93
    Poziom 9  
    No właśnie, też mam pytanie: czy coś się zmieniło, czy nadal jest problem z uzyskaniem IPv4? Bo ja, jak przeszedłem do Play, byłem zmuszony powrócić do UPC, ponieważ była zmiana adresacji na protokół IPv6, brak IPv4 i również brak trybu mostu "bridge". Czy coś się zmieniło w tej materii na stan dzisiejszy, czy nadal te same problemy?
  • #8 21736361
    KOCUREK1970
    @maciej10-93
    Ponoć, ale to ponoć, Play sukcesywnie wprowadza publiczne dynamiczne IP i tryb pracy bridge do swoich routerów.
    Czyli, znając życie, nie od razu, nie wszędzie i nie u każdego to się wydarzy błyskawicznie.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji urządzenia PLAY Gigabox użytkownicy zgłaszają brak możliwości korzystania z trybu bridge, co uniemożliwia podłączenie zewnętrznego routera w tradycyjny sposób. Konsultanci potwierdzają, że operator blokuje używanie zewnętrznych routerów w trybie bridge. Wynika to z faktu, że PLAY stosuje DS-Lite i CGNAT, przez co tryb bridge jest zbędny. Użytkownicy mogą podłączyć własny router bez trybu bridge, jednak pojawiają się pytania o konfigurację adresów IP i zarządzanie siecią, gdy router PLAY zajmuje standardowy adres 192.168.0.1. Operator podobno stopniowo wprowadza publiczne dynamiczne adresy IPv4 oraz tryb bridge, ale wdrożenie jest powolne i nie wszędzie dostępne. Problem z brakiem pełnego dostępu do IPv4 i trybu bridge pozostaje aktualny dla wielu użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA