Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Philips 22DC258/62B pytanie o wsad do eeproma?

Shel 19 Dec 2005 12:04 2536 8
    Shel
    Level 27  
    Witam
    Mam pytanie czym różni sie wsad do pamięci eeprom w/w radyjka od Renault Philips 22DC258/62P, dokladnie chodzi mi o tą ostatnia literke P i B. Pytam dlatego, ze chce zastapic bina z radyjka Renault Philips 22DC258/62B tym z Renault Philips 22DC258/62P ?
    SlaweK
    Level 43  
    Czym się różnią to wie tylko programista który pisał oprogramowanie dla procesora wewnętrznego. A wersję tego programu sprawdzałeś w obu radiach ?

Widzę że znów zamiast pomyśleć trochę masz zamiar rozkodowawać radio metodą podkładania. Przecież to typowy zapis Philipsa tyle że na końcu pliku a nie na początku jak w starszych.

SławeK
    Shel
    Level 27  
    ok znalazlem na forum dumpa ale wlasnie do tego radyjka z litera P a ja mam radyjko B i do tego jakis koles napisal ze podobno podstawil dumpa z P do B dlatego pytam czy to mozliwe
    PS: nom wlsnie podstawialem i nic
    PS: ale znalazlem na forum to i wszystko raczej zrobie sam poniewaz predzej nie wiedzialem gdzie jest zapisany kod tzn zle doczytalem
    SlaweK
    Level 43  
    Widzisz teraz że taką wiedzę od kulesi którym coś się udało należy traktować pobłażliwie. Nawet nie mają wyobraźni by sprawdzić wersję programu głównego w procesorze który te dane zapisuje. Jeśli jest taki sam to wiadomo że dane składuje tak samo co oczywiście nie oznacza że po podstawieniu radio będzie działać prawidłowo. Przecież to jest pamięć danych konfigurujących radio i zachowującą parametry strojenia fabrycznego. A nikt nie zna dokładnie znaczenia każdego bajtu w tej pamięci poza programistą który to pisał. Ileż to razy już tutaj pisałem. Trochę wyobrażni trzeba mieć przy tej robocie.

SławeK
    Shel
    Level 27  
    owszem wyobraznia!
    ale mi chodzi o pomoc, a przeciez forum jak sama nazawa mowi sluzy do wymiany informacji tzn chodzilo mi o to czy moze ktos robil cos takiego na tym radyjku bo po co mam sie glowic nad czyms co wydumal sobie jakis koles programista? mi chodzilo poprostu o zrobienie radyjka, a to jak to zrobic majac wszystkie potrzebne informacje wlacznie z gotowym wsadem jest kaszka z mleczkiem, problemy pojawiaja sie dopiero gdy chcemy a nie mozemy, poniewaz istoty dzialania przy tej robocie potrzeba duzo fantazji.
    Sumujac chodzilo mi poprostu czy ktos moze na drodze pomylki odpalil cos takiego lub tez przez doglebne podejcie do tematu!
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    Jeżeli w radiu nikt nie grzebał to :!: zawsze praktycznie oryginalny wsad jest dobry :?: a co się z nim stało :?: :Nawet jak stosujesz metodę podstawiania to przecież powinienneś zawsze oryginał zapisać . Pomijam przypadki że oryginał uleciał w wypadku uszkodzenia (nawet nie 1 na 1000 radii)
    SlaweK
    Level 43  
    Niestety, nie można do takich tematów podchodzić byle jak, jak to robi większość. Mało kto tobi notatki, zgrywając jakąś pamięć pisze tylko nazwę radia a nie numer programu z procesor (co z resztą daje lepsze pojęcie co do czego pasuje niż nazwa handlowa radia), większość popada w samozachwyt jak radio przyjmie kod po podstawieniu a niemożliwe jest sprawdzenie czy wszystkie funkcje działają prawidłowo i czy jest właściwa czułość... bo nikt nie ma przyrządów do tego... i tak jeden orzeknie że działa i jest dobrze, Ty podstawisz i będziesz się dziwił że nie zatrzymuje się na stacjach, przesuwa częstotliwości itp...
    Warto się trochę pomęczyć metodą szpilki by odzyskać dane z pamięci nim wymienisz ją na nową.
    A podstawiając taką samą pamięć innego producenta jeszcze nie raz spotka Cię niespodzianka której nie będziesz rozumiał.

Staram się zmuszać tutaj do bardziej fachowego podejścia a przypadki gdzie ktoś woła o gotowca od razu są eliminowane.

SławeK