Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JVC (AV-21kj) na 11AK30 - zasilanie

Kalmburek 19 Dec 2005 17:36 1627 2
    Kalmburek
    Level 11  
    Witam - mam taki problem
    TV jak go dostałem nie startował - padł tranzystor Q801 (wlutowany był P6NC60) i rezystor 828 (2,2 ohm na 5W) , tranzystor wymieniłem na k1118 i niestety powtórzyła się historia z paleniem tranzystora. Wymieniłem kondensatory elektrolityczne, układ sterowania IC800 oraz transoptor i znowu to samo - tranzystor + rezystor do wymiany.
    Telewizor w ogóle nie startuje.
    Czy może to być wina trafa przetwornicy?, Jeżeli tak czy ktoś z Was wie jakie powinny być rezystancje uzwojeń/
    Pozdr Cezar
    bonzo f
    Level 29  
    za bezpiecznik glowny zarowka 40w(ma nie swiecic ,przez chwile tak naladowanie kondensatora)za tranzystor wn zarowka60(ma swiecic nieraz probkuje w zaleznosci od doboru zarowek)jak za glowny swieci szukaj rezystory niskoohme scalak zarowka uchroni ci ukladoraz p6nq60 zawsze rozladoj elektrolita przed ponmiarem .te rezystory czesto cos wykazuja jedna noga w powietrzu .porownaj z kodem paskowym lub schematem czy sie zgadza.ale ostatno w grundig kaleczyl mi kondensator ceramiczny wszystko ok o jakims czasie wyrywalo mi przetwornic stracilem troche tych p6..
    na jakim ukladze zrobiona ta przetwornica
    Kalmburek
    Level 11  
    Układ sterujący to MC 44608, a z żarówkami zaraz poprobuję i dam znać ;-)