logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR SONY SLV-E720EN - brak dźwięku z tunera i kasety, możliwy uszkodzony przełącznik

robi4 17 Kwi 2003 12:06 2380 6
REKLAMA
  • #1 190130
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Magnetoiwd SONY HiFI Stereo NICAM SLV-E720EN.
    Brakuje głosu z tunera i z kasety, nie ma go ani w chinchach, euro i po antenie.
    Nie mam schematu i nie wiem jak idzie sygnał ale chyba będzie uszkodzony jakis przełacznik dźwięku.
  • REKLAMA
  • #2 190328
    robi4
    Poziom 17  
    Rozebrałem i chyba mam podejrzenia co do układu TDA9603H.Jest to procesor Audio.Do niegodochodzi sygnał z tunera ale nic nie wychodzi.Szukałem pdf-a do tego scalaka na stronie Philipsa ale go nieznalazłem.Najbliższy jakibył to TDA9605 ale są różnice.
    Ma ktos może aplikację do TDA9603H?
    Czy ten scalak może paść?
  • REKLAMA
  • #3 190567
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Mialem to samo uszkodzenie w tym modelu .Stwierdziłem uszkodzenie TDA9603 ,ale klient nie zdecydował sie na naprawę ze względu na koszty tj. ok 200zł (scalak z przesyłką) + jescze robocizna.Tak więc nie przekonałem sie czy moja diagnoza była słuszna.Mam schemat blokowy tego układu ,jutro mogę zeskanować.
  • REKLAMA
  • #4 190989
    robi4
    Poziom 17  
    Bede wdzięczny za scan, ale ten scalak leży na 99%.
  • REKLAMA
  • #5 191464
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Masz tu schemat blokowy i fragment ideowego , toru fonicznego .Jak naprawisz daj info ,co i jak.
    Załączniki:
    • sony tor audio.rar (534.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 235940
    maniekxx
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    I tak jak sugerowałeś Robi wymieniłem procesor fonii tda9605 - i fonia powróciła ! Nie znalazłem żadnych przyczyn uszkodzrnia scalaka .Szukając w Inecie też trafiłem na sprzedawcę (North)
    który żądał za niego 195 zł
    ale na Wolumenie jeszcze dla pewności popytałem i okazało sie iż w Anexie ten scalak kosztuje 16zł !!! (mają jeszcze kilka sztuk) z uwagi na to że, jest dość awaryjny kupiłem sobie oczywiście jeden na zapas niech leży.
    Jeszcze raz dziękuję
    pzdr
    lm
  • #7 236097
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Witam

Niedawno mialem ten sam problem (to byl Panasonic bodajze HD610 czy cos podobnego), klient mial cos skopane z instalacja antenowa, jak mowil "niezle trzepalo gdy zlapal za ekran kabla antenowego"

Objaw taki jak opisujesz tj kompletna cisza zarowno na A/V jak i wyjsciu w.cz
    Wymiana TDA 96XX (SMD 42 piny, nie pamietam teraz symbolu, ale na 100 % procek od Audio) przywrocila sprzet do normalnego stanu

Pzdr
    Marcin

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie SONY HiFi Stereo NICAM SLV-E720EN występuje brak dźwięku z tunera i kasety, brak sygnału audio na wyjściach chinch, euro i antenowym. Podejrzenie padło na uszkodzony procesor audio TDA9603H, który nie przekazuje sygnału z tunera. Brak dostępnego schematu do tego układu, jednak podobny model TDA9605 jest znany i stosowany. Wymiana procesora audio (TDA9605) przywróciła dźwięk, co potwierdza uszkodzenie scalaka jako przyczynę problemu. Koszt oryginalnego układu może się różnić znacznie w zależności od dostawcy. Podobne objawy i rozwiązania występują w innych magnetowidach, np. Panasonic HD610, gdzie wymiana układu audio TDA96XX również rozwiązała problem braku dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA