logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony HTC D209 – brak podświetlenia wyświetlacza, jak sprawdzić podświetlenie?

hajp 17 Wrz 2025 13:54 426 17
REKLAMA
  • #1 21692712
    hajp
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Sony HTC D209 - brak podświetlenia wyświetlacza.
    Wymienione paski od magnetofonu oraz laser; wszystko działa prawidłowo.
    Przed naprawą miałem to podłączone, ale miesiąc temu i nie pamiętam, czy to świeciło.
    Dlaczego miesiąc — zamówienie u Chińczyka pasków i lasera — oczekiwanie oraz wakacyjny wyjazd.
    Skupiłem się na tym, co nie działa mechanicznie.
    Tego typu wyświetlaczy raczej nie znam.
    Grzebanie w takim sprzęcie skończyłem na produktach Diora w latach 90. Teraz amatorsko spodobał mi się sprzęt Sony.
    Przy poskładanym sprzęcie jakieś pomiary są trudne — zasłaniają mocno mechanizmy magnetofonów oraz CD.
    Schemat mam, rozumiem, że zasilanie do wyświetlacza jest brane z 30 V, które jest na schemacie.
    Jeszcze nie robiłem pomiarów.
    Dlatego pytam, że nie jest rozrysowany sam wyświetlacz, a może ktoś podpowie, jak sprawdzić samo podświetlenie — czy da się zmierzyć bez zasilania.
    W oczekiwaniu na podpowiedź przelutuję wszystkie piny od wyświetlacza, sprawdzę taśmę łączącą, poskładam do kupy i zacznę jakieś pomiary.
    Może ktoś coś podpowie w międzyczasie. /// Poprawka na bazie schematu - podświetlanie jest pewnie z pinów 26 , 27 taśmy - zmienne napięcie 3,5 V bezpośrednio z trafo T500 .....

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

Witam ponownie. Tak jak pisałem , sprawdzone te zmienne napięcie od gniazda z taśmy zewnętrznej poprzez trafo , gniazdo wewnętrzne , taśma, drugie gniazdo taśmy oraz piny wyświetlacza. Poskładane do kupy ......no i wyświetlacz ożył !!! Następne pytanie - ten świeżo uruchomiony wyświetlacz świeci pięknie i jasno na żółto , drugi wyświetlacz w skrzynce wzmacniacza / radia / korektora świeci słabo prawie na biało a powinny raczej świecić identycznie - czy ten typ wyświetlacza się "wypala" w czasie użytkowania ? Fakt druga skrzynia będzie rozbierana , wszystkie plastiki myte , potencjometry korektora konserwowane bo przerywają itp. Przelutuję też cały tor zasilania wyświetlacza jak w pierwszej skrzynce . Koledzy powiedzcie jak się nazywa ten typ wyświetlaczy to sobie poczytam co nieco w tym temacie . Oczywiście napiszę jaki dają efekt zapowiedziane prace. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21692886
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 100
    Może jakiś schemat?

Już mam SM. Cieszę się że już świeci, ten następny pewnie trzeba wyczyścić :) i będzie jak nowy.
  • Pomocny post
    #3 21693398
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 520
    W tych seriach Sony jest problem z szybkami przed wyświetlaczem. Pod wpływem światła słonecznego żółkną, ale czemu nierównomiernie? Trudno powiedzieć. Oryginalnie kolor był śnieżnobiały. Można spróbować wybielania, jak w przypadku obudów starych komputerów, ale może to zniszczyć plastik, choć nie musi.

Co do wypalenia jednego z wyświetlaczy - pamiętaj, że jeden z nich ciągle pokazuje godzinę po wyłączeniu sprzętu, dlatego też jest bardziej zużyty i znacznie ciemniejszy niż ten drugi.
  • REKLAMA
  • #4 21693497
    hajp
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedzi. Co do wskazywania godziny to dziwne, bo jest ciemny — tu akurat muszę ściągnąć user manual, ale to na koniec. Tym bardziej, że ten obecnie odnawiany segment wyświetla tylko informacje z CD, ale to na sam koniec. Fakt, że nie robiłem jakiś pomiarów pod napięciem, tylko z wrodzonego lenistwa przelutowałem całą trasę zasilania, zastanawia mnie, że do wyświetlacza idą po 3 piny z każdej strony, tak jakby suma kolorów RGB daje kolor biały i podejrzewam, że całkowity brak świecenia tkwił w samym wyświetlaczu. Pewnie temperatura podczas lutowania pinów spowodowała ponowne sklejenie styków, ale nierównomierne i wyszedł kolor żółty. Ważne, że świeci i ten segment jest już; nie będzie ruszany. Dziś zacznę prace przy drugim, na razie jeszcze nie wiem, czy zdecyduję się na lutowanie tego drugiego, bo są trzy możliwości: że zgaśnie, nic się nie stanie albo zacznie świecić lepiej (tylko nie wiadomo, czy na biało, czy w innym kolorze 😉). Muszę chyba poszukać informacji na temat tych wyświetlaczy z lat 90. w Sony. Dam za parę dni znać, co i jak. Dopiszę jeszcze, że wieża kupiona za 100 zł, aby mieć kolumny, ewentualnie wzmacniacz i radio do garażu. Dołożyłem u chińczyka 20 zł za kss240a oraz paski za 15 zł i obecnie mam już grający komplet 😛. Garaż od szwagra, bo w moim już gra mhc 2800, a do piwnicy walczę z mhc 2750 — ze zmieniarką 😉, ale to inny temat. Dzięki i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 21693550
    władziowek
    Poziom 25  
    James596 napisał:
    ale może to zniszczyć plastik

To jest szkło, także spokojnie IPA i do dzieła :)

Dodano po 2 [minuty]:

hajp napisał:
    zastanawia mnie że do wyświetlacza idą po 3 piny z każdej strony tak jakby suma kolorów RGB daje kolor biały i podejrzewam że całkowity brak świecenia tkwił w samym wyświetlaczu

To jest żarzenie. Wyświetlacz jest fluorescencyjny.
  • #6 21693583
    hajp
    Poziom 12  
    Sony HTC D209 – brak podświetlenia wyświetlacza, jak sprawdzić podświetlenie? Dzięki, już wiem, o co biega, oraz czytam w temacie 😉 w innych działach tego forum.
  • Pomocny post
    #7 21693615
    James596
    Poziom 29  
    Czekaj czekaj, wprowadziłem Cię w błąd. Ten model nie ma funkcji timera i po wyłączeniu nie pokazuje zegarka - wszystko jest OK.
    Dopiero w LBT-D309 był zegarek i timer.

Co do wyświetlacza, to tam nie ma żadnych przewodów RGB.
    Wyświetlacz naturalnie ma kolor zielonkawy i jest zakryty plastikową szybką-filtrem w kolorze fioletowym. W rezultacie jego kolor oryginalnie był śnieżnobiały
    Niestety ta pleksa pod wpływem światła i promieni UV żółknie, zmieniając kolor. Dlatego też po latach wyświetlacz jest żółty. Nie jest to wina samego wyświetlacza, tylko szybki ochronnej w panelu przednim. Czemu jedna zżółkła, a druga nie - trudno powiedzieć.
    Warto przemyć te szybki, bo z wiekiem mocno zachodzą kurzem, zmniejszając jasność świecenia wyświetlacza.

Sam wyświetlacz ma dwa napięcia - jedno to żarzenia, w granicach kilku V, drugie to około 30V, do zaświecania poszczególnych segmentów wyświetlacza.
    Prawdopodobnie masz/miałeś zimne luty na pinach odpowiadających za napięcie żarzenia, wtedy wyświetlacz jest zupełnie martwy - zazwyczaj są to dwa skrajne piny wyświetlacza.
    Aha, i radzę uważać przy samym wyświetlaczu, jest szklany i w środku ma próżnię. Łatwo go zbić, a to bezpowrotnie sprawia, że nadaje się do śmieci.

Sama wieża - choć nie jest to sprzęt z najwyższej półki - jest całkiem przyzwoita i na lepszych kolumnach potrafi grać naprawdę nieźle.
  • #8 21693741
    hajp
    Poziom 12  
    Co do timera, to już się domyśliłem, bo nie ma przycisków programowania. RGB to była taka luźna "zaczepka", aby ktoś coś podpowiedział. Teraz już wiem, jest VFD (mój poprzedni post), zasilanie 3,3 V i 30 V u mnie. Lutowałem cały tor 3,3 V; na samym wyświetlaczu z każdej strony są po 3 piny odpowiedzialne za zasilanie. Teraz, jak już wiem, co to za typ wyświetlacza, zimne luty były pewnie na gniazdach taśmy, bo była tam bardzo skromna ilość cyny. Powiedzmy, że "naprawiłem", nie wiedząc, co naprawiam 😛. Kolor: jak robię zdjęcia telefonem, to obydwa są białe, a jak zrobię film, to tak jak w moich oczach jest jeden żółty, a drugi biały. Ja będę mył drugą obudowę, to muszę użyć tego samego płynu do naczyń oraz cockpit spray na koniec — może też zaświeci na żółto 😉. Zaraz rozbieram drugi segment, sprawdzę, gdzie są spadki napięcia, że świeci mniej wyraźnie, a nawet słabo. Dam znać, jak poszło. Dzięki i pozdrawiam.
  • #9 21695486
    hajp
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Drugi segment - obudowa po myciu i pielęgnacji. Wyświetlacz świeci jaśniej, był mocno zakurzony, świeci na biało z bardzo lekkim odcieniem żółtego. Okazuje się, że to nie koniec, bo nie gra tuner, nie widzi wcale anteny. W automacie szuka w pętli, ręcznie ustawiona stacja też cisza. Pozostaje schemat i miernik. Temat wyświetlacza rozwiązany. Myślę jednak, że dam znać o całkowitym zakończeniu prac. Pozdrawiam. # Po poprawnym sprawdzeniu . Nie podłączyłem jednej wtyczki , od potencjometru Volume i na wszystkim była cisza . Sam tuner bardzo gra bardzo dziwnie : w trybie auto nie stroi , ręcznie ustawione stacje grają czysto nie gubią stacji ale bez znaczka STEREO ale bardzo cicho ( tak może 1/4 reszty sygnałów - video , CD , tape ) , nawet szum pomiędzy stacjami jest o 100 % głośniejszy . Sama antena stacjonarna jest na dachu i na innych wielu radiach grało idealnie. Przy słabym sygnale powinna głośność być dobra ale zrywać, przerywać, znaczek stereo mrugać - tak mi się wydaje Może ktoś coś doradzi gdzie uderzyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21696922
    James596
    Poziom 29  
    Masz rozstrojone zero dyskryminatora, bardzo częsty problem w starych Sony.
    W serwisówce strojenie jest opisane jako FM NULL ADJUSTMENT. Wystarczy przekręcić lekko T301.
    Najbardziej fachowo byłoby odnaleźć punkt pomiarowy i ustawić tak, by wskazywało tam najbliżej zera.

Uwaga - warto regulować śrubokrętem z tworzywa, bo metalowy ma oddziaływane na regulację.
  • #11 21698242
    hajp
    Poziom 12  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic331100.html Znalazłem też temat z tym problemem. U mnie na punkcie pomiarowym pokazuje 2,3 V przy kręceniu bez reakcji. Napięcia zasilające są dobre, jedynie zamiast 5 V jest 6 V, ale to zasila LC7218 //////// Pierwszy pomiar robiłem do masy. Na tym TP1 są 2 piny, założyłem na nie końcówki miernika, pokazuje 0,1062 V (startowałem od 0,1080 V). Kręcąc w prawo dwucyfrowa końcówka pomiaru maleje, ale to są tysięczne wolta? Kręcąc do oporu zjechałem do 0,09 V, wróciłem do początkowej wartości. W odsłuchu nie słyszę różnicy. Na razie nie mam dalej pomysłu - jestem za cienki... Pozdrawiam. //c.d.// pomiary na IC301 (w nawiasie wartość na schemacie) z różnicami powyżej 1 V: 3. VCC 9,5 V (10,4 V) / 7. 9,6 V (10,5 V) / 8. 1,2 V (3,3 V) // na pinach od 16 do 30 nie pasuje 25, ma być 0,1 V, a jest przeszło 3 V. Na razie nie mam pomysłu. Pozdrawiam
  • #12 21699563
    hajp
    Poziom 12  
    Witam . Czy ktoś wie jaka jest wartość kondensatora w T301 .chcę bez rozbierania dołożyć taki o strony druku , może jest uszkodzony . Regulacja w obydwie strony ( nawet do skrajnych pozycji ) nic nie daje. Układ LA1851N - dyskryminator . Pozdrawiam
  • #13 21699952
    James596
    Poziom 29  
    Spróbuj dołożyć około 20pF równolegle. Miałem tak w starszym tunerze Sony, po dołożeniu od razu ożyło.
  • #14 21700474
    hajp
    Poziom 12  
    Witam . Dołożyłem te 20 grało ciszej , 47 , ostatecznie 100pF i na tym gra głośniej , zaczoł wyszukiwać kanały w trybie auto ( tego przed ingerencją nie robił ) , w necie parę porad znalazłam i twierdzili koledzy aby wstawiać 100pF ale sprawa się rypła bo delikatne rowki na śrubokręt się wysypały . Na razie rozważam czy tego nie wylutować i nie sprawdzić czy czasami nie ma na rdzeniu podobnych "wrębów" na śrubokręt. Za bardzo nie wiem jak nazwać filtr aby szukać zamiennika w necie. Jednym słowem - Kolega mnie tak ładnie prowadzi , byłbym bardzo wdzięczny za kolejną podpowiedź 😉 . Dzięki i pozdrawiam. # c.d. # Po wylutowaniu - od spodu jest kondensator więc ta wersja upadła . # c.d. # na forum inny kolega szukał tego samego co ja i znalazł coś takiego : https://pl.aliexpress.com/i/1005003891236115.html Jest cewka jest kondensator 82pF . Nie napisał czy zamowił i czy działa. ### c.d. ### Udało się rdzeń wykręcić - okazało się że tak jak myślałem rdzeń z drugiej strony też jest przygotowany na wkręt. Obróciłem wkręciłem rdzeń włożyłem płytkę. Wzmacniacz nie chce się włączyć - już mnie słabi ten sprzęt. Jest prawdopodobne że przy którymś wyjmowaniu mogłem to zrobić bez wyłączania. Na razie radio zostawiam bo muszę całość wybudzić ze snu . Pozdrawiam
  • #15 21701448
    hajp
    Poziom 12  
    Witam . Brak możliwości załączenia minął po wyjęciu wtyczki , pracę zakończyłem o drugiej nad ranem , po południu sprzęt ożył - pewnie jest jakieś zabezpieczenie wykrywające nieprawidłowości i blokujące załączenie - działa więc więcej nad tym nie myślę. Sam dyskryminator , rdzeń wykręciłem i odwróciłem wkręciłem z odrobiną wazeliny aby lekko kręciło. Wpierw bez miernika kręciłem aby uzyskać największą głośność ( na samym początku pisałem że gra wielokrotnie ciszej niż powinien ) - przy najwyższej głośności rdzeń 1/2 nad obudową napięcie około 0,1xxx V . Regulacja "0" rdzeń wkręciłem napięcie obecnie to 0,0007 V ( miernik Brymen podobno są dobre 😉 ) . Jak z największą głośnością tak z ustawionym "0" stereo się nie pojawiło . Podsumowując : po dołożeniu kondensatora 100pF - głośność się nie zmieniła ( gra bardzo cicho) ale zaczął poprawnie wyszukiwać stacje w trybie auto ( nawet super słabe ) , po dołożeniu tego kondensatora zauważyłem że przestał działać klawisz ST/MUTE ( na samym początku prac działał ) . Zastanawiam się czy czasami nie podmienić tego LA1851N ( widziałem na allegro ) - czy sam scalak może takie "klocki" robić? Dodam jeszcze jak wylutowałem ten T301 zmierzyłem tą cewkę - miała 1,2 ohma , równoległego kondensatora wiadomo że nie zmierzę ale gdzieś wyczytałem że ma 82 pF , pewnie dlatego po dołożeniu tego 100 pF radio zaczęło poprawnie stroić ? Dla pewności podniosłem jedną stronę tego 100pF - gra nadal cicho , tryb auto przestał działać , ST/MUTE działa , aby ustawić "0" rdzeń prawie całkiem wykręcony nad obudowę a napięcie 0,09 V ( zachowanie jak przed rozpoczęciem prac - nic nie popsułem oprócz " szczerbatego " rdzenia ) .Na tą chwilę nie mam pomysłów . Pozdrawiam. ### c.d. ### jeszcze raz sprawdziłem napięcia na LA1851 . Przy zasilaniu na CN302 - 12,5 V , w scalaku na 3(vcc) , 7 i 26 ma być w okolicach 10,5V a jest około 9,5V więc gubię 1,5V względem zasilania faktycznego ( schemat równe 12V ) . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 21708320
    hajp
    Poziom 12  
    Witam . Temat radia FM opanowany . Jako że wiedziałem że przy 100pF radio zaczęło głośniej grać ale rdzeń prawie wykręcony. Po założeniu 82pF zacząłem kręcić na największą głośność nie patrząc na miernik , pojawiło się też tuned oraz stereo ale rdzeń 1/3 na zewnątrz. Po założeniu 47pF , nie patrząc na miernik znowu na " ucho " ustawiłem na najgłośniej oraz pojawienie się tuned i stero , oczywiście patrzyłem tylko na wyświetlacz. Po podłączeniu miernika okazało się że napięcie jest przyzwoicie małe ale ustawiłem na najmniejszą wartość . No i rdzeń jest cały schowany +/- tak jak na samym początku. ### Wnioski : Praprzyczyną moich problemów był ciężki obrót rdzeniem i zerwanie "wgłębienia" na śrubokręt. Przy pojemności 100pF zmyliła mnie możliwość ustawienia zera i pojawienia się tuned ale radio grało cicho a głośno grało z rdzeniem poza obudową. Super pomocny Kolega @James596 radził 20pF , w podobnych tematach pisali 100pF . W moim konkretnym przypadku pomógł 47pF i strojenie filtra wpierw na słuch, później finał na mierniku .### W międzyczasie zdążyłem zamówić polskie zabytkowe filtry z serii 200 , podobno 203 działa, ja znalazłem 215 - ten nie działa . Zamówiłem też na wyrost u chińczyka LA1851 ale człowiek się uczy na błędach. Wieża w całości opanowana . Dzięki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #17 21708347
    władziowek
    Poziom 25  
    hajp napisał:
    zabytkowe filtry z serii 200

Gwoli ścisłości to jest seria 7x7, była też 12x12 i inne (10x10, 12x28 itd.) :) podgrupy to 1xx, 2xx, 3xx i w górę , w zależności od częstotliwości pracy i toru w jakim pracowały (w.cz, p.cz).
  • #18 21708356
    hajp
    Poziom 12  
    W pełni się zgadza . W tych różnych Sony gdzie są opisywane problemy z : gra cicho , brak stereo, brak automatycznego strojenia . Zawsze koledzy pisali że siedział rozmiar 7x7 . Pisało też że seria 200 jest dla FM. Ja napisałem że 215 "nie działa" więc miałem go wlutowany . Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku podświetlenia wyświetlacza w urządzeniu Sony HTC D209. Wymieniono paski od magnetofonu oraz laser, które działały prawidłowo. Wyświetlacz to typ VFD (Vacuum Fluorescent Display) zasilany napięciami około 3,3 V (żarzenie) i 30 V (segmenty). Brak podświetlenia najprawdopodobniej wynikał z zimnych lutów na pinach wyświetlacza lub taśmie łączącej. Wskazano, że wyświetlacz ma zielonkawy kolor, a oryginalny biały odcień jest efektem fioletowego filtra ochronnego, który z czasem żółknie pod wpływem UV i kurzu. Czyszczenie szybki i obudowy poprawiło jasność świecenia. W dalszej części dyskusji pojawił się problem z tunerem FM, który nie stroił poprawnie i grał bardzo cicho. Przyczyną była rozstrojona regulacja zera dyskryminatora FM (FM NULL ADJUSTMENT) w układzie LA1851N. Regulacja polegała na precyzyjnym ustawieniu rdzenia cewki T301 oraz dołożeniu kondensatora o wartości około 20-47 pF równolegle do filtra, co poprawiło odbiór i głośność radia. Wymagało to delikatnej regulacji i uwzględnienia uszkodzeń mechanicznych rdzenia. Po tych czynnościach tuner zaczął poprawnie wyszukiwać stacje i grać z normalną głośnością, choć nie pojawił się znak stereo. Ostatecznie problem z wyświetlaczem został rozwiązany przez przelutowanie i czyszczenie, a problem z tunerem przez regulację dyskryminatora i filtrów FM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA