logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wentylatorem lodówki za pośrednictwem przerzutnika

ilak 19 Wrz 2025 11:14 366 10
REKLAMA
  • #1 21694420
    ilak
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam taki problem. Powyższy schemat służy do wyłączania wentylatora cyrkulującego w lodówce po otwarciu drzwi lodówki na podstawie braku oświetlenia lodówki. Lodówka jest zamontowana w kamperze i cały czas zasilana jest napięciem 12 V (istnieje możliwość chwilowego wyłączenia napięcia). Chciałbym przerobić powyższy układ za pomocą przerzutników typu D (np. CD4013) tak, aby po podaniu napięcia 12 V (po resecie przerzutników) wentylator nie był zasilany. Zasilany byłby dopiero po pierwszym cyklu otworzenia drzwi lodówki i ich zamknięciu. Kolejne cykle mają już działać bez logiki przerzutników. Przerzutniki byłyby mi potrzebne tylko w pierwszym cyklu otwarcia. Ma to na celu niezasilanie wentylatora lodówki, gdy np. jej nie używam. W celu wysterowania nie chcę ingerować w elektronikę lodówki. Z góry dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 21694438
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 715
    Popraw mnie, jeżeli coś pozmieniałem.
    Po włączeniu zasilania lodówka ma mieć zasilanie, ale wentylator ma być wyłączony.
    Teraz po pierwszym otwarciu (i zamknięciu) drzwi wentylator ma pracować już bez przerwy do ponownego wyłączenia i włączenia zasilania, czy tylko w czasie otwarcia drzwi?
    Gdyby już cały czas, to wystarczy przekaźnik z podtrzymaniem.
  • REKLAMA
  • #3 21694447
    ilak
    Poziom 10  
    Po włączeniu zasilania lodówka ma zasilanie na układ, ale wentylator nie ma wystartować. Ma być wyłączony. Po pierwszym otwarciu i zamknięciu drzwi wentylator ma pracować tylko i wyłącznie przy zamkniętych drzwiach. Po ponownym otwarciu ma przestać pracować i ponownie zacząć znów po zamknięciu, i tak do momentu wyłączenia zasilania na układ, a tym samym resetu przerzutników.
  • #4 21694455
    gklub
    Poziom 34  
    ilak napisał:
    nie chcę ingerować w elektronikę lodówki

Rozumiem, że wentylator jest zewnętrzny nie połączony z układem elektrycznym lodówki? Jeżeli tak, to nadal proponuję dyskretny kontaktronowy czujnik otwarcia drzwi i przekaźnik z podtrzymaniem. Elektronika tu jest niepotrzebna, a schemat jest bardzo prosty.
  • #5 21694597
    ilak
    Poziom 10  
    Tak, wentylator nie jest częścią lodówki i obecnie układ działa jako przekaźnik z podtrzymaniem. Jednak niezbędna mi jest logika, ponieważ jeżeli w elektronice lodówki nie ma napięcia (bo nie jest używana), to wentylatory będą cały czas kręcić, bo po stronie opto nie ma napięcia.
  • #6 21694636
    gklub
    Poziom 34  
    Dlatego proponuję czujnik otwarcia drzwi z kontaktronem.
    Możesz włączyć zasilanie, ale dopiero jego zadziałanie ma uruchomić przekaźnik z podtrzymaniem.
    I wtedy już każde otwarcie i zamknięcie drzwi może go wyłączać i włączać.
    Jeżeli czujnik ma już wbudowany magnes, wystarczy samo zbliżenie drzwi (o ile stalowe) do zadziałania.
  • REKLAMA
  • #7 21694670
    ilak
    Poziom 10  
    Mam już oryginalny kontaktron w lodówce, który steruje światłem. Mógłbym się podpiąć pod niego szeregowo i wysterować układ. Ale... na lodówce jest przełącznik wyboru trybu jej pracy: gaz/230 V/12 V. Po przełączeniu któregoś z mediów dopiero lodówka zaczyna pracować i tym samym zasila oświetlenie wewnętrzne. Jeśli jest wyłączona, nie ma napięcia na świetle, co jest logiczne. Jeśli podłączę przez kontaktron, po zamknięciu lodówki bez jej włączenia włączy mi się również wentylator, a chciałbym tego uniknąć.

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

Czy idąc moim tokiem rozumowania, najprostsze rozwiązanie to przerzutnik+multiplekser? Czy strzelam z armaty do wróbla?
  • #8 21695037
    dudik56
    Poziom 17  
    Ocena: 609
    Okrutnie to niepotrzebnie skomplikowane.
    Rozumiem, że jest to lodówka absorpcyjna. Skoro tak, to wentylator powinien działać, gdy wzrośnie temperatura radiatora. U mnie taki układzik włącza wentylator (~45 s. C), a gdy lodówka nie działa, temperatura radiatora spada i pomału wyłącza. Dzieje się tak bez względu na sposób zasilania lodówki (12 V, 230 V czy gaz). Po wyłączeniu się wentylatora układ praktycznie nie pobiera prądu. Jest niezawodny, bezobsługowy i nie wymaga wyłącznika. Działa praktycznie z każdym n-MOSFET-em, lecz warto dać potencjometr 20 kΩ i warto założyć wieloobrotowy.

Schemat sterowania wentylatorem z użyciem NTC, potencjometru i tranzystora MOSFET
  • #9 21695207
    gklub
    Poziom 34  
    Bez ingerencji w istniejącą elektrykę, wspólne są tylko zasilanie i masa:
    Ręcznie narysowany schemat zasilania i przekaźnika sterującego wentylatorem lodówki.
    Czujnikiem otwarcia jest kontaktron przełączny uruchamiany małym neodymem przy drzwiach.
    Po włączeniu zasilania silnik nie pracuje.
    Po pierwszym otwarciu drzwi przekaźnik włączy siebie i zasilanie do wentylatora.
    Wentylator teraz pracuje tylko przy zamkniętych drzwiach, otwarcie go wyłącza.
    Poprawka:
    Aby nie korzystać z napięcia oświetlacza proponuję użyć kontaktron jako czujnik włączenia oświetlenia zamiast czujnika drzwi.
    Jako czujnik prądu oświetlacza wstaw kontaktron, którego cewkę włączysz szeregowo z oświetlaczem.
    Taki kontaktron wymaga od ok. 5 do 15 amperozwojów.
    W zależności od źródła światła a właściwie jego prądu dobierz zwoje.
    Rezystancja takiego uzwojenia to ułamek oma.
    Wtedy schemat będzie jak niżej:

• REKLAMA
  • #10 21695649
    ilak
    Poziom 10  
    dudik56 napisał:
    Okrutnie to niepotrzebnie skomplikowane.

Masz rację, ale to nie ten temat. Ja mam dodatkowo cyrkulację wewnątrz lodówki. Bo zwyczajowo jest ona za mała i dopycha produkty na maksa. Wtedy z tyłu lodówki jest zimno, a z przodu nie, a termostat już ogranicza chłodzenie.
    gklub napisał:
    Bez ingerencji w istniejącą elektrykę, wspólne są tylko zasilanie i masa:

Przyznam się, że mocno rozważałem twoje rozwiązanie, ale przy moim, jak nie włączę lodówki, to swobodnie mogę otwierać ją i zamykać bez uruchamiania układu (pomimo jego zasilania). Jeśli włączę lodówkę, to pojawi się w niej światło, a wtedy układ zliczy to jedno otwarcie, a później ominie przerzutnik.
  • #11 21698730
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2003
    Do tego celu wystarczy przerzutnik RS, w jakiejkolwiek formie.
    Załączenie zasilania ustawia stan na wyjściu, taki, żeby blokował wentylator (szeregowy kondensator do plusa i rezystor do masy).
    Zamknięcie drzwiczek zmienia stan przerzutnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest sterowanie wentylatorem cyrkulacyjnym w lodówce zamontowanej w kamperze, zasilanej napięciem 12 V, przy użyciu przerzutników typu D (np. CD4013). Celem jest, aby po włączeniu zasilania wentylator był wyłączony, a po pierwszym cyklu otwarcia i zamknięcia drzwi lodówki wentylator działał tylko przy zamkniętych drzwiach, wyłączając się przy ich otwarciu, aż do momentu wyłączenia zasilania i resetu przerzutników. Dyskusja obejmuje różne podejścia: wykorzystanie przekaźnika z podtrzymaniem, czujnika kontaktronowego do wykrywania otwarcia drzwi lub prądu oświetlenia, a także rozwiązania oparte na termicznym sterowaniu wentylatorem absorpcyjnym. Zwrócono uwagę na problem braku napięcia na oświetleniu przy wyłączonej lodówce, co powoduje ciągłą pracę wentylatora w obecnym układzie. Proponowane rozwiązania to m.in. zastosowanie przerzutnika RS do blokowania wentylatora po załączeniu zasilania oraz wykorzystanie kontaktronu jako czujnika prądu oświetlenia, co pozwala uniknąć ingerencji w elektronikę lodówki. Przedstawiono schematy układów z przerzutnikami i przekaźnikami oraz omówiono zalety i wady poszczególnych metod sterowania wentylatorem bez konieczności modyfikacji oryginalnej elektroniki lodówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA