logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Navara 2.5 dCi 190 KM 2010 – trudny rozruch na zimno mimo wymiany świec i EGR

benek493 23 Wrz 2025 18:52 312 2
REKLAMA
  • #1 21698435
    benek493
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z Nissanem Navara 2010 r., 2,5 dCi 190 KM, bardzo ciężko odpala przy temperaturze poniżej 10°C, przy ok. 20°C pali ładnie, wymienione zostały świece, przekaźnik, czujnik temp. płynu chłodniczego, EGR, sprawdzone wtryski, aku ok i dalej nic. Wiem, że przewijał się już ten temat na tej stronie, ale nie został rozwiązany do końca. Prosiłbym o jakiekolwiek info, co to może być
    AI: Czy podczas prób rozruchu pojawiają się jakieś błędy na desce rozdzielczej lub po podpięciu komputera diagnostycznego? Jeśli tak, to jakie?
    Błąd świec żarowych, błąd przekaźnika
    AI: Czy był sprawdzany układ paliwowy – ciśnienie na listwie, filtr paliwa, ewentualne nieszczelności lub zapowietrzenie?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21698532
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    Skoro masz błąd świec to pewnie one nie grzeją. Ogólnie sprawdzałeś czy dochodzi do nich napięcie?
  • #3 21698592
    benek493
    Poziom 2  
    Sprawdzana była wiązka, napięcie dochodzi, świece grzeją. Dziwne jest to, że ten błąd wyskakuje po jakimś czasie od skasowania i wydaje mi się, że przy częstym gaszeniu i zapalaniu silnika. Świece obecnie założone: 7 V, nowy oryginalny przekaźnik.
REKLAMA