Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Filtr sinusoidalny do falownika

j23xyz 21 Dec 2005 14:06 8748 8
Automation24
    j23xyz
    Level 13  
    Witam,
    Mam dobrać elementy filtru sinusoidalnego do trójfazowego falownika napięcia o mocy 5.5 kW. Ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Wiele falowników już instalowałe i dołączałem do nich filtry sinusoidalne. Ale jak obliczyć taki filtr?
  • Automation24
    Raaf
    Level 22  
    Trochę nie rozumiem...
    ma to być filtr EMC? -może jest wbudowany w falownik?
    - budujesz falownik i do niego ma być ten filtr?
    -czy chodzi o filtr sieciowy - jes to dławik (porównaj gotowy dławik moeller, Schneider... [w mH])
    - czy filtr silnikowy - rozwiązanie j.w.
  • Automation24
    j23xyz
    Level 13  
    Troche sie dowiedzialem na ten temat od szwagra kolegi. Filtr sinusoidalny ma zapewniac zasilanie silnika pradem i napieciem sinusoidalnym. Filtr wlacza sie na wyjscie falownika a z drugiej strony podlacza sie kabel do silnika. Oprocz dlawika musi zawierac jeszcze kondensatory, ewentualnie jakies inne elementy jeszcze. Niestety szwagier kolegi nie wie jak sie liczy parametry filtru i proponuje tylko zakup gotowego. Natomiast osoba u ktorej mam ten filtr zainstalowac nie chce gotowego bo ma caly magazyn dlawikow i kondensatorow wiec ma wyjsc tanio. Troche sie boje tych kondensatorow podlaczac na wyjscie falownika zeby tranzystory nie polecialy.
    marpiasek
    Level 27  
    Dlaczego :szwagier- o koło świąt - nie zdradza Ci tajemnicy-poczekaj do wigilji,może zacznie mówić ?
    W każdym falowniku jest filtr LC który robi "sinusoide"-w Twoim przypadku-chodzi ,tylko
    o moc i trzy fazy-czyli o elementy! należy:dobrać(myślenie i kursa nie które ,nie zrobią ...prezydenta)

Życze wszystkim Elektrowiczom-spokoinych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia-bez problemów elektrycznych,i innych.
    j23xyz
    Level 13  
    marpiasek: czy można jaśniej?
    Jaką indukcyjność ma mieć dławik a jaką pojemność kondensatory? Dławik musi być dobrany do prądu silnika ale jakie powinno być napięcie kondensatorów? 400V wystarczy czy np. 450V? No i jakiego typu powinny to być kondensatory?
  • Helpful post
    marpiasek
    Level 27  
    -dławik i kondesator-y,zależą od: czestotliwości, "kształtu "tego napięcia.
    -prąd zależy tylko od grubości drutu na dławiku.
    Kondesator,zależy od napięcia zmiennego,
    230V -wystarczy na 400V,
    400V-na 630V.
    Wniosek:za mało danych oraz -nigdy nie uzykasz idealnej sinusoidy.
    Ps.Może możesz rzucić na forum "kształt"tego napięcia,najlepiej z oscyloskopu.
    j23xyz
    Level 13  
    Dziękuję za rady, dostałem namiary do inżyniera, który projektuje taki filtry.
    Od znajomego otrzymałem też zdjęcia przebiegów napięć (LeCroy10.jpg) i prądów (LeCroy18.jpg) przed i za filtrem, które kiedyś zmierzył na fabrycznym filtrze sinusoidalnym i falowniku 5,5 kW. Za filtrem są przebiegi sinusoidalne.
    Ja bym chciał też takie otrzymać u siebie.
  • Helpful post
    Raaf
    Level 22  
    W mojej skromnej znajomości teorii PWM mogę dodać, że zamiast drogiego filtru sinusoidalnego można z powodzeniem zastosować odpowiedni dławik silnikowy, co w połączeniu z odpowiednim przewodem na pewno wstopniu dobrym zapewni bezszumową pracę instalacji i silnika. pod warunkiem że silnik będzie odpowiednio dobrany do pracy z prztwornicą(izolacja, częstotliwość- wiadomo)
    Ważniejszą sprawą jest kompatybilność elektromagnetyczna samej aplikacji, czyli filtrRFI. Ważne żeby nie siać zakłuceńdo instalacji zasilającej bo wtedy dopiero zaczną się kłopoty z innymi urządzeniami, zwłaszcza sygnałamianalogowymi, kondensatorami... i z (niedługo) Zakładami Energetycznymi(jakość energii)
    leszek_w
    Level 18  
    marpiasek wrote:
    W każdym falowniku jest filtr LC który robi "sinusoide"

Mylisz się kolego. W prawie żadnym nie ma takiego filtru.
    Z filtrami silnikowymi spotkałem się tylko w DROGICH
    falownikach np. Danfoss, ewentualnie w Siemensach
    ale wtedy jest filtr na zewnątrz, więc go widać że jest.
    W mniejszych falownikach się go nie spotyka. Dzięki
    filtrowi zmniejsza się poziom zakłóceń na kablu i silniku
    co w niektórych przypadkach może być istotne, oraz
    zmniejsza się zuzycie łożysk (indukcja prądów wirowych)
    Ja mam taki filtr na 5,5kW (Siemensa - oryginalny)
    mógłbym go oddać za niewielkie pieniądze bo mi nie
    potrzebny. Mój adres biuro malpa omega-e.pl

Leszek