logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć elementy filtru sinusoidalnego do falownika 5.5 kW?

j23xyz 21 Gru 2005 14:06 9519 8
REKLAMA
  • #1 2103390
    j23xyz
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam,
    Mam dobrać elementy filtru sinusoidalnego do trójfazowego falownika napięcia o mocy 5.5 kW. Ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Wiele falowników już instalowałe i dołączałem do nich filtry sinusoidalne. Ale jak obliczyć taki filtr?
  • REKLAMA
  • #2 2106258
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Trochę nie rozumiem...
    ma to być filtr EMC? -może jest wbudowany w falownik?
    - budujesz falownik i do niego ma być ten filtr?
    -czy chodzi o filtr sieciowy - jes to dławik (porównaj gotowy dławik moeller, Schneider... [w mH])
    - czy filtr silnikowy - rozwiązanie j.w.
  • #3 2109509
    j23xyz
    Poziom 13  
    Troche sie dowiedzialem na ten temat od szwagra kolegi. Filtr sinusoidalny ma zapewniac zasilanie silnika pradem i napieciem sinusoidalnym. Filtr wlacza sie na wyjscie falownika a z drugiej strony podlacza sie kabel do silnika. Oprocz dlawika musi zawierac jeszcze kondensatory, ewentualnie jakies inne elementy jeszcze. Niestety szwagier kolegi nie wie jak sie liczy parametry filtru i proponuje tylko zakup gotowego. Natomiast osoba u ktorej mam ten filtr zainstalowac nie chce gotowego bo ma caly magazyn dlawikow i kondensatorow wiec ma wyjsc tanio. Troche sie boje tych kondensatorow podlaczac na wyjscie falownika zeby tranzystory nie polecialy.
  • REKLAMA
  • #4 2109566
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Dlaczego :szwagier- o koło świąt - nie zdradza Ci tajemnicy-poczekaj do wigilji,może zacznie mówić ?
    W każdym falowniku jest filtr LC który robi "sinusoide"-w Twoim przypadku-chodzi ,tylko
    o moc i trzy fazy-czyli o elementy! należy:dobrać(myślenie i kursa nie które ,nie zrobią ...prezydenta)

Życze wszystkim Elektrowiczom-spokoinych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia-bez problemów elektrycznych,i innych.
  • #5 2109797
    j23xyz
    Poziom 13  
    marpiasek: czy można jaśniej?
    Jaką indukcyjność ma mieć dławik a jaką pojemność kondensatory? Dławik musi być dobrany do prądu silnika ale jakie powinno być napięcie kondensatorów? 400V wystarczy czy np. 450V? No i jakiego typu powinny to być kondensatory?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2110114
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    -dławik i kondesator-y,zależą od: czestotliwości, "kształtu "tego napięcia.
    -prąd zależy tylko od grubości drutu na dławiku.
    Kondesator,zależy od napięcia zmiennego,
    230V -wystarczy na 400V,
    400V-na 630V.
    Wniosek:za mało danych oraz -nigdy nie uzykasz idealnej sinusoidy.
    Ps.Może możesz rzucić na forum "kształt"tego napięcia,najlepiej z oscyloskopu.
  • #7 2119021
    j23xyz
    Poziom 13  
    Dziękuję za rady, dostałem namiary do inżyniera, który projektuje taki filtry.
    Od znajomego otrzymałem też zdjęcia przebiegów napięć (LeCroy10.jpg) i prądów (LeCroy18.jpg) przed i za filtrem, które kiedyś zmierzył na fabrycznym filtrze sinusoidalnym i falowniku 5,5 kW. Za filtrem są przebiegi sinusoidalne.
    Ja bym chciał też takie otrzymać u siebie.
    Załączniki:
    • Jak obliczyć elementy filtru sinusoidalnego do falownika 5.5 kW? LeCroy18.jpg (216.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obliczyć elementy filtru sinusoidalnego do falownika 5.5 kW? LeCroy10.jpg (230.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2119469
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    W mojej skromnej znajomości teorii PWM mogę dodać, że zamiast drogiego filtru sinusoidalnego można z powodzeniem zastosować odpowiedni dławik silnikowy, co w połączeniu z odpowiednim przewodem na pewno wstopniu dobrym zapewni bezszumową pracę instalacji i silnika. pod warunkiem że silnik będzie odpowiednio dobrany do pracy z prztwornicą(izolacja, częstotliwość- wiadomo)
    Ważniejszą sprawą jest kompatybilność elektromagnetyczna samej aplikacji, czyli filtrRFI. Ważne żeby nie siać zakłuceńdo instalacji zasilającej bo wtedy dopiero zaczną się kłopoty z innymi urządzeniami, zwłaszcza sygnałamianalogowymi, kondensatorami... i z (niedługo) Zakładami Energetycznymi(jakość energii)
  • #9 2132427
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    marpiasek napisał:
    W każdym falowniku jest filtr LC który robi "sinusoide"

Mylisz się kolego. W prawie żadnym nie ma takiego filtru.
    Z filtrami silnikowymi spotkałem się tylko w DROGICH
    falownikach np. Danfoss, ewentualnie w Siemensach
    ale wtedy jest filtr na zewnątrz, więc go widać że jest.
    W mniejszych falownikach się go nie spotyka. Dzięki
    filtrowi zmniejsza się poziom zakłóceń na kablu i silniku
    co w niektórych przypadkach może być istotne, oraz
    zmniejsza się zuzycie łożysk (indukcja prądów wirowych)
    Ja mam taki filtr na 5,5kW (Siemensa - oryginalny)
    mógłbym go oddać za niewielkie pieniądze bo mi nie
    potrzebny. Mój adres biuro malpa omega-e.pl

Leszek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru elementów filtru sinusoidalnego do trójfazowego falownika o mocy 5,5 kW. Filtr sinusoidalny ma zapewnić zasilanie silnika prądem i napięciem o przebiegu sinusoidalnym, montowany jest na wyjściu falownika przed silnikiem. Składa się z dławika oraz kondensatorów, jednak dokładne obliczenie parametrów wymaga znajomości częstotliwości, kształtu napięcia oraz prądu obciążenia. Dławik dobiera się głównie pod kątem prądu silnika i indukcyjności, natomiast kondensatory muszą mieć odpowiednie napięcie znamionowe (np. 400 V lub 630 V) i typ dostosowany do pracy z falownikiem. Idealna sinusoida jest trudna do uzyskania, dlatego często stosuje się gotowe filtry lub dławiki silnikowe jako tańsze rozwiązanie. Filtry sinusoidalne są rzadko wbudowane w falowniki, częściej spotykane w droższych modelach, np. Danfoss czy Siemens, gdzie mogą być montowane zewnętrznie. Ich zadaniem jest redukcja zakłóceń elektromagnetycznych, poprawa jakości zasilania silnika oraz zmniejszenie zużycia łożysk przez eliminację prądów wirowych. Przykładowo, oryginalny filtr sinusoidalny do falownika Siemens 5,5 kW jest dostępny na rynku. Wskazane jest posiadanie pomiarów przebiegów napięć i prądów (np. z oscyloskopu) przed i za filtrem dla prawidłowego doboru elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA