logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy korzystanie z Delta Executor i Wave Bootstrapper do Roblox jest bezpieczne dla komputera?

takso 08 Paź 2025 19:12 1959 8
REKLAMA
  • #1 21714251
    takso
    Poziom 8  
    Witam

Mam pytanie, bo mój syn mnie męczy o jakieś skrypty do robloxa. Ja się nie znam na tym, ale z tego, co znalazłem w internecie, to raczej nie są bezpieczne te programy.
    Czy taki program może mi narobić "bałaganu" w komputerze, wykraść jakieś dane itp.
    Domyślam się, że syn może dostać bana w roblox, ale to akurat nie byłby za duży problem.
    Czy to są może te programy do skryptów:
    - delta executor
    - wave bootstrapper
  • REKLAMA
  • #2 21714281
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Powiedz synowi, żeby zamiast Cię męczyć
    dokładnie wyjaśnił o co mu chodzi i rozwiał
    wątpliwości co do bezpieczeństwa.
  • REKLAMA
  • #3 21714293
    takso
    Poziom 8  
    Chodzi ponoć o to, że używając któregoś z tych programów w Robloxie, w grze 99 nocy w lesie, będzie mógł używać jakichś skryptów, aby coś tam nabić, nazbierać czy co tam jeszcze.
    No i chodzi mi tylko o to, czy żaden z tych programów nie narobi mi bałaganu w komputerze. To, że mu grozi ban na konto w Robloxie, to już inna sprawa.
  • REKLAMA
  • #4 21714298
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Na takie tłumaczenie syna ja bym się tylko zaśmiał
    i zaproponował nauczenie się gry w szachy.
    Nie narobi bałaganu a umysł mu się wyostrzy.
  • #5 21714578
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8222
    Mam wrażenie, że Autor nie przybył po porady wychowawcze, tylko z jakimś konkretnym pytaniem.

Jeśli chodzi o jakiekolwiek dodatki, to ciężko stwierdzić, co dodatek robi (jeśli cokolwiek) poza oficjalnymi czynnościami deklarowanymi przez jego autora. Na pewno warto poświęcić chwilę czasu i poszukać opinii o nim. Sama gra w idealnym przypadku nie powinna wymagać uprawnień administratora i dobrze by było, gdyby dodatek też ich nie wymagał. Uruchamianie programów o niskiej lub nieznanej reputacji z uprawnieniami administratora to proszenie się o kłopoty.

Na dokładną i 100% pewną odpowiedź typu tak, to jest bezpieczne albo nie, to nie jest bezpieczne nie ma pewnie za bardzo co liczyć. Takiej może udzielić tylko autor danego oprogramowania albo osoba, która rozłoży i przeanalizuje dany program, co nie jest łatwe i jest czaso/pracochłonne, więc niewiele osób ma takie możliwości.
  • #6 21714965
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    dt1 napisał:
    Mam wrażenie, że Autor nie przybył po porady wychowawcze, tylko z jakimś konkretnym pytaniem.

Też mam takie wrażenie, ale... gdyby Autor pytał o skuteczny sposób drażnienia siostry prądem elektrycznym z sieci, to też odpowiedzielibyśmy fachowo na takie konkretne pytanie? Porównanie jest wyolbrzymione ale... czy całkiem pozbawione sensu?
  • #7 21715102
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8222
    Elektroda jest forum technicznym, nie filozoficzno-pedagogicznym, niech tak zostanie.

Paralizator na siostrę pewnie nie mógłby za specjalnie pozostać jako temat na Forum, bo jest na to punkt Regulaminu Forum. W przeciwieństwie do stosowania dodatków do gier, których stosowanie nie jest niezgodne z obowiązującym u nas regulaminem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21715760
    BlackWhite46
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    takso napisał:
    Czy taki program może mi narobić "bałaganu" w komputerze, wykraść jakieś dane itp.

Każdy program tak naprawdę może "narobić bałaganu".

Nawet jeśli te programy do skryptów nie mają żadnych wirusów w sobie, z tego, że wykonują skrypty, czyli wykonują jakiś kod, to i same skrypty mogą być wirusami. Oczywiście też zależy, skąd się pobierze takie programy i skrypty, ale zawsze jest taka możliwość.
  • #9 21731078
    takso
    Poziom 8  
    Sprawdziłem na drugim komputerze, nazwijmy go testowym. Nie zadziałało i temat został opuszczony.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa używania programów Delta Executor i Wave Bootstrapper do uruchamiania skryptów w grze Roblox. Użytkownicy podkreślają, że trudno jednoznacznie stwierdzić, czy takie oprogramowanie jest bezpieczne, ponieważ może wykonywać dowolny kod, a same skrypty mogą zawierać złośliwe elementy. Istotne jest, skąd pochodzą programy i skrypty oraz czy wymagają uprawnień administratora, co zwiększa ryzyko uszkodzeń systemu lub wycieku danych. Nie ma oficjalnych gwarancji bezpieczeństwa, a analiza działania tych programów wymaga specjalistycznej wiedzy i czasu. Autor ostatecznie przetestował oprogramowanie na komputerze testowym, gdzie nie zadziałało, i zrezygnował z dalszych prób. Ryzyko bana w Roblox jest uznawane za mniejsze zagrożenie niż potencjalne szkody dla komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA