Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aoc Spesctrum 7Glr Service menu Atention Out of Range

el_ektronik 21 Gru 2005 19:57 3150 8
  • #1 21 Gru 2005 19:57
    el_ektronik
    Poziom 10  

    Witam wszystkich. Sprawa ma sie tak. Czytałem forum na temat Aoc 7Glr w celu rozwiązania problemu z ciemnym ekranem. Znalazłem post jak wejść do service menu wszedłem i... przez przypadek ( i z ciekawości) włączyłem cos takiego. Trudno mi to opisać ale ikonka przedstawia jakiś symbol Literki i cyfry strzałka i snów literki i cyfry. Włączyłem to i ekran zgasł i wyświetlane jest Attention out of Range. Czy jest możliwość aby monitor wstał bo 3 dni temu padł mi komp a nie mam kasy na nowy monitorek. Proszę o pomoc.

    0 8
  • #2 22 Gru 2005 09:47
    el_ektronik
    Poziom 10  

    A więc sprawa potoczyła się dalej. Odktyłem juz co przestawiłem w Aoc w menu serwisowym ikonka przedstawia kwadrat z dwoma strzałkami na zewnątrz a po miedzy nimi jest prostokąt podpis tej ikony brzmi nastepująco S785FL -> S769FL. Efekt był taki ze przy rozdzielczości 1280 na 960 pixeli i odświezaniu 75Hz jak to włączyłem zrobił mi sie czarny ekran i wyskoczył komunikat Attention Out of range. H 79.9kHz, V 74.9Hz. Długo nie myśląs pobiegłem z monitorem do kolesia. Zjechałem z ustawiniami jego karty do 800x600 60Hz i podpiołem swój monitor. Monitor wstał ale jak wszedłem w ustawienia moim oczom ukazały się jakieś dziwne wartości jakich wczesniej nie widziałem naprzykład : odświezanie monitora: 43Hz z przeplotem, 47Hz z przeplotem oraz wartości grubo powyzej 120Hz. Dodam ze monitor nie reaguje na te ustawiania jak naprzykład rozdzielczoś 1024x760 odświezanie dam mu naprzykład 120Hz (kiedy wszyscy wiem y ze ten monitor tyle nie pociągnie na takim odswiezaniu) uruchamia sie ale w OSD wyswietla H:81.1kHz V:99.7Hz. a nie wskakuje na rozdzielczości powyzej 1280x768 kiedy przed tą zmianą (z mojej winy) wskakiwał na 1600x1200 na 60Hz a teraz lipa nie chce na takim ustawieniu chodzic. Da sie tą zmiane jakoś cofną

    0
  • #3 23 Gru 2005 10:14
    el_ektronik
    Poziom 10  

    Ok widze ze nikt nie chciał pomoc. Sprawe sam rozwiązałem. Monitor chodzi tak jak było na wszystkich rozdzielczościach, tyle ze na 1280x960 nie chce wskoczyc na 85Hz w OSD wdalszym ciągu wyswetlane jest:
    H: 74.9kHz V: 74.8Hz. Czy to normalne??

    0
  • #4 23 Gru 2005 10:24
    lukasz726
    Poziom 26  

    niestety tak kończy się abawa menu serv jeśli nie widomo do czego ono jest,no ale nie tu problem.Monitor sygralizuje albo parametry które są na niego wymuszone,lub jeśli nie wstaje,to te które może osiągnąc najwięcej,a są dane większe.Jeśli masz kartę ATI to ustaw sobię ją najpierw, w sterownikach a dopiero baw się z ustawieniami rozdzielczości i odświeżania.Właściwości-zaawansowane-ekrany-monitor analogowy-i tam ustaw wartości a zobaczysz różnicę.opisz problem dokładnie i co chcesz osiągnąć,bo narazie trochę niezrozumiale piszesz i może dla tego nikt nie odpisuje.Pozdrawiam

    0
  • #5 23 Gru 2005 14:48
    el_ektronik
    Poziom 10  

    lukasz726 wsumie masz racje. napisze wszytsko od poczatku. Chodziło mi głównie o cos takiego. Od jakiegoś czasu zauwazyłem ze monitor po rozjasnieniu go na maxa Brightness dalej jest ciemny i w grach czy tez filmach jak jest dośc ciemno nic nie widac. Przeczytałem na forum, że mozna przy trafopowielaczy pokrecic pr-kiem zeby go rozjasnic. Stwierdziłem ze ok może to jest jakies wyjście, ale zastanowiłem się pozniej głębiej ze jest to ostatnia droga do efektu i zaczołem główkowac jak sie za to zarac w inny sposób. Pomyslalem skoro obraz składa sie z 3 kolorów RGB i są one puszczane przez działo elektronowe to nabewno Kontrast i jasnoś da rade ustawia osobno a nizeli całej gamy RGB. Wiec kopałem dalej az znalazłem wejście do menu serwisowego. Wszedłem i moim oczom wlasnie ukazała sie wyzej napisana mysl. 3 składowe kolorów RGB orac moznośc ustawiania kazdemu kontrastu i jasnośi, ale jednoczesnie jak to człowiek ciekawski zaczołem sprawdzac pokolei kazda opcje i trafiłem na taką po kturej monitor nie wstał. Wyswietlił tylko Attention Out of Range i wyswietlił H 79,9kHz V 74,9Hz. I pytanie jest takie:
    1. Jest możliwoś cofnięcia tej usterki?
    2. Sytuacja taka ma miejsce tylko podczas wejścia do Windowsa, w dosie wszystko gra.
    Proszę o pomoc

    0
  • #6 23 Gru 2005 16:55
    lukasz726
    Poziom 26  

    teraz jasniej :).po pierwsze masz za duże parametry w windzie i dlatego ci sie nie podnosi.zobacz na innym kompie,lub wejdź w trybie awaryjnym i ustaw kartę na domuslnie może ruszy.druga rzecz to nie prk tylko napięcie na siatki G1,G2,masz schemat na elektrodzi i mozesz go ściągnąć i porównać czy masz takiew jak powinny być.jeśli za ciemny to masz albo za małe G2 ,lub G1 cos nie tak.G1 powinno być ujenme i robione jest na elce obok trafa stojącej odwrotnie polaryzacją do innych czyli + stoi na masie.Prawdopodobnie wystarczyło ja wymienić.opcji jest dużo wykluczaj je po kolei a dojdziemy wszystkiego.Pozdrawiam

    0
  • #7 23 Gru 2005 18:26
    el_ektronik
    Poziom 10  

    lukasz726 ale te parametry działały prawidłowo 1280x960 85Hz az do momentu gdy przestawiłem w menu serwisowym jakąs opcje a mianowicie jakies S785FL ---> S769FL i w tym momecie czarny ekran i Attention out of range. W awaryjnym wstaje ale pokazuje w ustawieniach -ustawienie domyślne odswiezania i nic pozatym. Na innym kompie działa dobrze na 800x600 dochodzi do 120Hz, zato pojawiły mi sie jakies nowe wartosci 43 i 47Hz z przeplotem kiedy wczesniej tego nie widziałem. Na tej wartści 1280x960 85Hz u kumpla chodzi a u mnie nie chce. I oco tu chodzi?

    0
  • #8 23 Gru 2005 18:54
    lukasz726
    Poziom 26  

    jesli codzi u kumpla to załatw sobie duży monitor włącz przestaw parametry na mniejsze które on obsługuje i podłącz swój,albo przeinstaluj grafikę pod awaryjnym.

    0
  • #9 24 Gru 2005 16:16
    el_ektronik
    Poziom 10  

    Pod awaryjnym nie moge przeinstalowac. Ale kwestia sie sama rozwiązała. W menu serwisoweym zmieniłem spowrotem tą funkcje z S769FL spowrotem na S785FL i teraz monitor prawidłowo wyswietla. Tyle ze teraz jak pisze posta to po okranie lata mi z góry na dół przy dolnej krawedzi ekranu na wysokości ok 10cm posioma blada kreska czasem wiecej w dodatku obraz na górze i na dole ekranu zawija mi się . Srodek jest ok, czasem na nim pojawiają sie czarne linie i ekran zaczyna mi sie przy tych liniach skracac i podskakiwac. NIe ma roznicy jaka rozdzielczosc i odswierzanie. Powiem tylko ze mam duuuzo checi tyle ze nie wiem co i jak i jak sie zabrac w celu zidentyfijowania usterki i jej wyeliminowania. Prosił bym serdecznie o pomoc.
    Wesołych Zdrowych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Wystrzałowego Sylwestra i Dosiego Roku 2006

    0