logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć 5-wyprowadzeniowy przekaźnik do podgrzewanych foteli Honda wg ESM?

Rozer 28 Paź 2025 02:09 279 6
  • #1 21733757
    Rozer
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witajcie
    Mam szybkie pytanie dotyczące przekaźnika.
    Zmieniam w swoim samochodzie fotele na inne, które mają m.in. podgrzewanie. Niestety nie mam fabrycznie wyprowadzonej wiązki, jednak wszystkie inne elementy udało mi się zdobyć. Wyprowadziłem niezbędne przewody ze skrzynek bezpieczników, jednak nie za bardzo rozumiem, jak mam w praktyce podłączyć przekaźnik. Kupiłem uniwersalny 5-wyprowadzeniowy i jeżeli dobrze rozumiem schemat, to żółty przewód z bezpiecznika 4 podłączam do cewki z jednej strony, a z drugiej strony cewki podpinam masę, zaś na styki podaję czarno-biały przewód z bezpiecznika numer 14. Jednak jest to bez sensu, bo przekaźnik będzie działał w momencie przekręcenia kluczyka, a nie po załączeniu ogrzewania foteli tak, jak powinno być. Więc albo ja źle zrozumiałem schemat, albo coś jest na nim nie tak. Schemat pochodzi z ESM Hondy.
    Pozdrawiam

Schemat elektryczny podgrzewanych foteli samochodowych z zaznaczonym głównym przekaźnikiem
  • Pomocny post
    #2 21733764
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Rozer napisał:
    Jednak jest to bez sensu, bo przekaźnik będzie działał w momencie przekręcenia kluczyka, a nie po załączeniu ogrzewania foteli tak, jak powinno być.

Przekaźnik służy do podania zasilania po przekręceniu kluczyka. Do uruchomienia grzania fotela służy przełącznik znajdujący się w module niżej.
    Oprócz przekaźnika wiązkę należy wyposażyć w bezpieczniki nr 4, 14 tak, jak to zaprojektował producent. Ważne, żeby nie były to bezpieczniki noname.
  • #3 21734062
    Rozer
    Poziom 9  
    >>21733764
    Dzięki za odpowiedź. Czyli dobrze zrozumiałem schemat, chociaż symbol przekaźnika jest tutaj odmienny.
    A czy można by podłączyć przekaźnik w inny sposób, żeby jego praca była bliżej oryginału - tam załącza się dopiero w momencie uruchomienia funkcji fotela (użytkownicy piszą na forum, że słyszą cyknięcie z tunelu środkowego jak uruchamiają podgrzewanie), czy lepiej nie kombinować i działać zgodnie ze schematem.
  • Pomocny post
    #4 21734131
    megao
    Poziom 25  
    Rozer napisał:
    użytkownicy piszą na forum, że słyszą cyknięcie z tunelu środkowego, jak uruchamiają podgrzewanie

To prawdopodobnie dźwięk przekaźnika, który na schemacie znajduje się poniżej panelu sterującego z włącznikami. To on podaje zasilanie na grzałki fotela. Jak wygląda wiązka przewodów wychodząca z fotela?
  • #5 21734145
    Rozer
    Poziom 9  
    >>21734131
    Każdy fotel ma swój przekaźnik, z fotela kierowcy i pasażera wychodzi wiązka, która idzie bezpośrednio do przycisku w tunelu środkowym.
  • Pomocny post
    #6 21734165
    megao
    Poziom 25  
    Jeśli przekaźnik zasilający grzałki znajduje się w fotelu, to oprócz panelu sterującego w tunelu środkowym potrzebujesz jedynie przekaźnik ze stykiem zwiernym oraz bezpieczniki nr 4 i 14.
  • #7 21734344
    Rozer
    Poziom 9  
    >>21734165
    Rozumiem, dzięki bardzo za pomoc.
    Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia uniwersalnego 5-pinowego przekaźnika do podgrzewanych foteli w samochodzie Honda zgodnie ze schematem z ESM (Electrical Service Manual). Problem polega na tym, że podłączenie cewki przekaźnika do przewodu z bezpiecznika 4 (żółty) i masy oraz styku do przewodu z bezpiecznika 14 (czarno-biały) powoduje aktywację przekaźnika przy przekręceniu kluczyka, a nie po włączeniu ogrzewania foteli, co jest niezgodne z oczekiwaniami. Wskazuje to na błędne zrozumienie schematu lub jego nieścisłość. Konieczne jest podłączenie cewki przekaźnika do sygnału sterującego ogrzewaniem foteli, a nie tylko do zasilania po stacyjce, aby przekaźnik działał tylko podczas aktywacji podgrzewania. Dyskusja podkreśla znaczenie właściwego rozpoznania przewodów i ich funkcji w instalacji elektrycznej Hondy oraz prawidłowego wykorzystania schematu ESM do sterowania przekaźnikiem podgrzewania foteli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA