logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Compaq 6910p – laptop nie uruchamia się, wybrzuszenie obok wentylatora

Kubataki234 30 Paź 2025 11:36 246 6
REKLAMA
  • #1 21736079
    Kubataki234
    Poziom 2  
    Witam. Właśnie, gdy chciałem odpalić laptopa HP Compaq 6910p, nagle — jak odpaliłem — to nic nie piszczało, włączyło się, na ekranie nic, a po 8 sekundach wyłącza się i jest napuchnięte w okolicy wentylatora obok przycisku odpalania laptopa i w ogóle nie wiem co mam zrobić, bo niby wynika z tego, że jest uszkodzony układ graficzny (niby). Ja nie wiem i właśnie tu napisałem, żeby dostać wsparcie od kogo, bo naprawdę ja nie wiem o co chodzi. Proszę
    Zbliżenie klawiatury i ekranu laptopa HP Compaq 6910p z widocznym przyciskiem zasilania. O pomoc dziękuję.
    Laptop HP Compaq 6910p z czarnym ekranem i podświetloną klawiaturą.
    Zamknięty ekran laptopa HP Compaq 6910p z włączonym przyciskiem zasilania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21736093
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 643
    Witam
    Jak nie ma przecinków i kropek, to trudno zrozumieć o co Ci chodzi.

Ale do rzeczy. Prawdopodobnie, wyłamałeś mocowania zawiasu mocującego matrycę. Wyłamany zawias, mógł uszkodzić coś na płycie. Trzeba rozkręcić i zobaczyć co się podziało.
    PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • #3 21736179
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Kubataki234 napisał:
    wogóle nie wiem co mam zrobić

Oddać złom do elekrośmieci.

Wartość żadna, naprawa nieopłacalna.
  • REKLAMA
  • #4 21736555
    Kubataki234
    Poziom 2  
    Nie, nie za bardzo chcę to oddawać, bo chciałbym coś na tym jeszcze zrobić (:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21736570
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Dostales juz odpowiedz od @mariann:
    > Trzeba rozkręcić i zobaczyć co się podziało.

Moze sie urwala tasma matrycy, moze jeszcze cos innego. Ale skoro nie wiesz o co chodzi to pewnie i tak nie bedziesz potrafil zdiagnozowac, a co dopiero naprawic. Na szczescie komputer ma zerowa wartosc, wiec bardziej juz chyba nie zepsujesz. Odlacz baterie i zasilacz i rozkrecaj.
  • #6 21737220
    Kubataki234
    Poziom 2  
    No wiem dzisiaj chce to zrobić więc no
  • #7 21739162
    Kubataki234
    Poziom 2  
    wyjąłem, przedmuchałem RAM i działa

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP Compaq 6910p nie uruchamia się poprawnie – po włączeniu ekran pozostaje czarny, a urządzenie wyłącza się po kilku sekundach. Obserwowane jest wybrzuszenie obudowy w okolicy wentylatora przy przycisku zasilania. Podejrzenie padło na uszkodzenie układu graficznego lub mechaniczne uszkodzenie płyty głównej, możliwe w wyniku wyłamania mocowania zawiasu matrycy. Zalecane jest rozkręcenie laptopa i dokładna inspekcja wnętrza, w tym sprawdzenie taśmy matrycy oraz innych komponentów. Po odłączeniu baterii i zasilacza oraz rozkręceniu obudowy, autor samodzielnie wyjął i przedmuchał pamięć RAM, co przywróciło działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA