logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 – czy adapter Bluetooth 5.x działa ze słuchawkami?

ks.indian 06 Lis 2025 19:38 408 12
REKLAMA
  • #1 21743752
    ks.indian
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Zainstalowałem (pod Windows 7) adapter BT, który miałem pod ręką.
    Wygląda to tak, na chwilę łączy się ze słuchawkami, a potem rozłącza i dźwięk jest z głośników.

Zrzut ekranu Menedżera urządzeń w Windows 7 z błędami przy urządzeniach Bluetooth

Błąd instalacji sterowników QCY MeloBuds Pro na systemie Windows 7

Czy powyższe kłopoty z donglem (3.x/4.x) i połączeniem są skorelowane, i wynikają po prostu z braku określonych sterowników.

Ja chcę kupić słuchawki Edifier i nowy adapter BT 5.3 np. TP-Link UB500 PLUS.
    Nie mam przekonania czy te dongle działają dobrze przy wiecej niż 1 urządzeniu (np. słuchawki + jakieś peryferia)
  • REKLAMA
  • #2 21744121
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Niewątpliwie znaleźć dobre sterowniki bluetooth pod 7 to nie lada wyczyn. Wieczorem postaram się podesłać sterowniki, które mi dzialają ze słuchawkami. Oczywiście sterownik nie dziala idealnie przykładowo wychodzę do innego pomieszczenia traci się zasięg wracam łączą się automatycznie niby są połączone a dźwięk nie gra na słuchawkach trzeba ręcznie łączyć by dźwięk zaskoczył. Ze sterownikami bluettoth pod 7 jest masakra ja kilka lat szukałem i dalej mogło by to lepiej działać.
  • REKLAMA
  • #3 21744218
    ks.indian
    Poziom 6  
    Zamieniłem noname na dongle Savio BT-040 CSR 4.0 i jest wreszcie teraz identyfikator urządzenia

Dwa adaptery Bluetooth USB, jeden opisany jako CSR 4.0, leżą na drewnianym blacie.

USB\VID_0A12&PID_0001&REV_8891
    USB\VID_0A12&PID_0001

Bez instalacji sterowników z płyty wyglądało to tak:

== WIndows Vista = =

Widzi słuchawki ale nie ma nawet opcji wyboru tego źródła dźwięku wcale
    Menadżer urządzeń Windows z błędami przy urządzeniach Bluetooth Peripheral Device
    Okno właściwości Bluetooth urządzenia QCY MeloBuds Pro z aktywnymi usługami
    Okno Menedżera urządzeń z właściwościami Generic Bluetooth Radio i identyfikatorem USB
    (tu akurat nie ma to znaczenia bo Vista mnie nie obchodzi)

== Windows 7 ==

Menedżer urządzeń z błędem instalacji sterownika Bluetooth TDI RFCOMM
    Okno Menedżera urządzeń z wyświetlonymi informacjami o adapterze Bluetooth CSR 4.0
    Okno ustawień dźwięku Windows z zaznaczonym urządzeniem Bluetooth QCY jako domyślne

Po zainstalowaniu sterowników z płyty CD

Okno instalatora CSR Harmony z ustawieniami: Wykrywanie, SCMS-T i typ urządzenia
    Widok Menedżera urządzeń Windows z zaznaczonym sterownikiem Radio CSR Bluetooth
    Okno ustawień Bluetooth z zaznaczoną opcją Włącz Bluetooth Duża Szybkość

Nie wiem czy ma związek, ale po zainstalowaniu sterowników z płyty nie ma trzasków, i nie było lagów (ale testowałem tylko kilka minut). Z drugiej strony jaką funkcjonalność oprócz sterownika wnosi cały pakiet (CSR Harmony Wireless Stack 2.1.63.0 - 163 MB) Czym jest owo SMSC-T, które odhaczyłem podczas instalacji?

Nie wiem jak łączyć smartfon poprawnie i przesyłać dane, coś łączy ale w pasku zadań "Sieć osobista połączenie niedostępne"

Okno systemu Windows z ikonami profili Bluetooth oraz komunikatem o połączeniu sieciowym.

E8600 napisał:
    Wieczorem postaram się podesłać sterowniki, które mi dzialają ze słuchawkami.

Czy to nie jest tak, że głownie chodzi tu po prostu o chipset?

ks.indian napisał:
    Ja chcę kupić słuchawki Edifier i nowy adapter BT 5.3 np. TP-Link UB500 PLUS.

W tej sytuacji warto wymieniać dongle na nowszy? Nawet wersja dongle UB500 (PLUS ma już antenkę) ma opinie, że należy zainstalować po prostu sterowniki pobrane z sieci i ponoć OK. https://www.tp-link.com/pl/support/faq/3249/

Myślę o zakupie Edifier W820NB mają ANC, ale nie mają LDAC. Zresztą LDAC na Windows to mówią że abstrakcja. ANC powinno działać, ale nie widzę żadnego sterowania. Na Android obecnie testowane małe dokanałowe słuchaweczki QCY mają aplikację. Na pewno przy maksymalnej głośności jest słabiej niż na telefonie.... (może max. 70%)..
  • Pomocny post
    #4 21744708
    E8600
    Poziom 41  
    Nie wiem z czego to wynika. W załączniku sterowniki.
    Załączniki:
    • Bluetooth Win7 (Sprawdzone sterowniki).rar (86.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21744725
    ks.indian
    Poziom 6  
    Póki co to co mam zostawię, i posprawdzam z nowymi słuchawkami. Jeśli cos nie będzie grać, w jakiej kolejnosci wgrywać te paczki?

Jakich słuchawek i dongle bt używasz na co dzień?
  • #6 21744850
    E8600
    Poziom 41  
    Ten z dopiskiem dźwięk ja instaluję jako drugi. Adapter najtańszy jak na foto. Słuchawki to aktualnie zwykłe przewodowe dokanałowe spięte z odbiornikiem BT gdyż T4S Bluedio czekają na serwis (wymianę przewodu w pałąku).
    Mały adapter USB z czarną, półokrągłą osłoną plastikową
  • REKLAMA
  • #7 21745097
    ks.indian
    Poziom 6  
    A jak parować pliki ze smartfona bo u mnie wcale nie pokazuje się na telefonie kod parowania, ani na komputerze... tu pod W10 jest inaczej https://youtu.be/pteDo1Jz69A?t=58
  • REKLAMA
  • #8 21745104
    E8600
    Poziom 41  
    U mnie trzeba dodać nowe urządzenie bluetooth i wówczas jest ten kod.
  • #9 21745107
    ks.indian
    Poziom 6  
    Tu jest automatycznie nowy smartfon moto g34... nie ma aplikacji Smart Connect na W7 (smartfon tę aplikacje proponuje) gdy chce przesłać plik bezposrednio z telepfonu. To jak przesyłasz te pliki ze smartfona?
  • #10 21745121
    E8600
    Poziom 41  
    Prawym przyciskiem myszy bodajże wyślij przez bluetooth wybierasz smartfon z wcześniej dodanych zaufanych urządzeń. Ważne by były włączone/zaintalowane usługi od danej funkcji bluettotch bowiem tych różnych usług jest kilka.
  • #11 21752273
    użytkownik9
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Niestety choć ten twój TPlink jest BT 5.3 i ma 1 klase mocy sygnału to nadal (jak te najtańsze) obsługuje SBC. Nie obsługuje APT-X ani APT-X HD.

Ale też nawet w moim starym BT nadajniku/odbiorniku KN330 zakupionym z Ali kilka lat temu latencja nie jest taka wielka.
    Nadal można go kupić za 8-15zł. Podłącza sie go do USB i z niego kabelek do gniazda słuchawkowego kompa.
    Jest ok jak nie masz dużych wymagań, bywa że trzeba próbować łączyć kilka razy zanim złapie słuchawki ale nie przerywa nawet na 10m dalej za 2 ścianami. Dźwięk nie jest najwyższych lotów.
    https://pl.aliexpress.com/item/1005007677833332.html

Jest tez podobno kodek RTL812.
    https://pl.aliexpress.com/item/1005006512826984.html?

Tu masz drivery intelka w razie czego:
    https://www.intel.com/content/www/us/en/downl...6/intel-wireless-bluetooth-for-windows-7.html
    Może warto poszukać karte BT pod złącze m2? Nie wiem.
  • #12 21752329
    ks.indian
    Poziom 6  
    No dobra, ale z tego co przeglądam to podstawowa kwestia tych odbiorników BT to fakt, że nie parują więcej niż 1-2 urządzeń lub nie robią tego poprawnie.

Co do przykładowych słuchawek oficjalny sklep odpisał: "nie jestem w stanie zapewnić lepszego działania po zakupie dongle 5.x. Słuchawki EDIFIER W820NB działają w klasycznym standardzie Bluetooth, więc wersja 4.x już powinna wystarczyć do typowego działania. Lecz w połączeniu z Windows 7 mogą pojawić się ograniczenia: sterowniki audio/Bluetooth mogą nie być zoptymalizowane, co może ściszać głośność lub powodować, że słuchawki nie wykorzystują w pełni swojego potencjału. Dużo zależy od parametrów urządzenia, do którego słuchawki są podłączone."

Ten działa ponoć na wszystkich systemach, ma chipset RTL8761B i jest kompatybilny z Home Assistant. U chinczyka taniej https://pl.aliexpress.com/item/1005008935051498.html
  • #13 21752508
    użytkownik9
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Zgadza się. Jak chcesz parować więcej niż jeden odbiornik na raz to masz problem, i jest nim siódemka. Szczególnie gdy działają na tych samych częstotliwościach.
    Niestety musisz sie pogodzić z ograniczeniami jeśli chcesz działać na starszym systemie, tak jak ja sie z nimi pogodziłem.
    Ciesz sie że choć wifi i dysk nvme m2 ci działa, bo z tym tez jest problem.
    Zależy co chcesz parować ale może rozwiązaniem będzie kupienie kilku takich tanich BT na USB? / To nie jest porada inwestycyjna :-p hehe

Podsumowanie tematu

✨ Pod systemem Windows 7 znalezienie odpowiednich sterowników Bluetooth, zwłaszcza dla adapterów nowszych generacji (BT 5.x), jest trudne i często powoduje problemy z połączeniem słuchawek, takie jak krótkotrwałe łączenie i rozłączanie oraz brak dźwięku na słuchawkach. Adaptery Bluetooth 5.x, np. TP-Link UB500 PLUS, działają, lecz mogą mieć ograniczenia w obsłudze wielu urządzeń jednocześnie, co jest szczególnie widoczne na Windows 7. Sterowniki do adapterów z chipsetami CSR 4.0 lub RTL8761B są dostępne, jednak często wymagają ręcznego instalowania i konfiguracji. Słuchawki Edifier W820NB działają w standardzie Bluetooth 4.x i powinny być kompatybilne z adapterami 4.x i 5.x, ale na Windows 7 mogą wystąpić ograniczenia w jakości dźwięku i funkcjonalności. W systemie Windows 7 parowanie urządzeń Bluetooth wymaga ręcznego dodawania urządzeń i potwierdzania kodów parowania. Wiele tanich adapterów obsługuje jedynie kodek SBC, bez wsparcia aptX czy aptX HD, co wpływa na jakość dźwięku. Użytkownicy rekomendują rozważenie kart Bluetooth na złącze M.2 lub zakup kilku tanich adapterów USB, aby obejść ograniczenia systemu. Problemy z łącznością i stabilnością wynikają głównie z braku zoptymalizowanych sterowników i ograniczeń samego Windows 7 w obsłudze nowoczesnych standardów Bluetooth.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA