logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki konwerter i router oferuje Vectra w Rzeszowie? Wymiary sprzętu do szafki nad drzwi.

bumble 08 Lis 2025 09:48 138 2
REKLAMA
  • #1 21745035
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Witam. Mam pytanie związane z internetem światłowodowym. Chodzi mi o Vectrę w Rzeszowie lub innego dostawcę jakiego polecacie. Jaki sprzęt oferują? Konwerter światłowód - lan i router. Jestem na etapie remontu mieszkania i chcę dobrać szafkę na ścianę nad drzwi na konwerter i router. Proszę o propozycje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21745241
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    @bumble
    Nie ma na to odpowiedzi wprost, bo jest zbyt wiele zależności.
    Kto, jak, na czym, od kogo...

A jesli już remontujesz mieszkanie:
    Jak wykonać to prawidłowo (ale każdy robi, jak uważa!):
    Wszystkie przewody, niezależnie od przeznaczenia i zastosowania, układamy w peszlach.
    Każdy przewód, niezależnie jaki i do jakiego celu go wykorzystamy, rozprowadzamy na tzw. gwiazdę – wszystkie one schodzą się razem w jakiejś skrzynce teletechnicznej/skrzynce rack.
    Kabel koncentryczny: TriSet PROFI, TRISET B2CA, RG-6 TRI-SHIELD, TriSet 113, TriSet 113 PE (jako przewód koncentryczny, zewnętrzny).
    Skrętka: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NetSET, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi Cu, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej Cat 6a, UTP.
    Światłowód: G.657A2, minimum 4 włókna a najlepiej 8 włókien.
    Do każdego punktu, gdzie chcemy gniazdko TV/CATV/RJ45: co najmniej 2 przewody koncentryczne, co najmniej 2 skrętki i 1 światłowód.
    Skrętkę warto też rozprowadzić na suficie w każdym pomieszczeniu, by można było ewentualnie dać tam lokalny AP.
    Zamiast drogich gniazdek sieciowych RJ45, znacznie tańsze, a dające taki sam efekt: ramki i keystone.
    Dobre keystone robi A-LANTEC lub Q-LANTEC.
    Do tego (jeśli są w planach) odpowiednie przewody do wszystkich urządzeń typu: alarm, monitoring, piec CO, domofon, fotowoltaika/panele, inteligentne sterowanie domem itd.
    Przewodów, niezależnie od celu zastosowania: nie wolno zginać pod kątem 90°, nie wolno łamać pod jeszcze mniejszym kątem, zaginać, wciskać w narożniki pomieszczenia.
    Jeśli się tylko da, łagodne łuki lub linia prosta.
    Jeśli będzie skrzynka teletechniczna/skrzynka rack:
    - montujemy przynajmniej jedno podwójne gniazdko prądowe,
    - zadbajmy, by była odpowiedniej wielkości skrzynka, by ewentualne graty tam pomieścić (ewentualny router/modem/ONT, switch, UPS itd.),
    - pamiętajmy też o wentylacji takiej skrzynki,
    - pamiętajmy o zainstalowaniu patch panelu w skrzynce, pod przewody sieciowe,
    - no i o jakimś UPS pod newralgiczne elementy sieci w tej skrzynce (pod ewentualny router, switch itd.).
  • #3 21745253
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Podstawy znam. Oczywiście gwiazda. W mieszkaniu dwa miejsca pod TV więc trzy puszki. Podwójne gniazdko + skrętka jedna + koncentryk jeden pewnie nie do wykorzystania bo raczej telewizja przez internet no ale. Skrętka też do komputera. Wszystko może chodzić też po WiFi. Punkt zbiorczy mam koło rozdzielnice mieszkaniowej i tak chcę dać skrzynkę która ogarnie podwójne gniazdo, rozdzielacz TV, konwerter ze światłowodu i router WiFi. Widziałem, że są dedykowane dość płaskie skrzyneczki pod takie rzeczy. Osprzęt pewnie Simon albo coś w ten deseń modułowy.
REKLAMA