logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obrotomierz do Daewoo Tico - jak wykonac/jaki wybrac? Mozliwosci przerobienia

Ran_Co 11 Lis 2025 18:00 426 23
REKLAMA
  • #1 21748380
    Ran_Co
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Witam, wie ktoś może, jak zrobić/jaki kupić obrotomierz do Tico? Wszystkie obrotomierze uniwersalne, jakie widziałem, są na 4, 6, 8 cylindrów, zaś tikacz ma tylko 3 :P. Zastanawiałem się nad kupnem takiego i ewentualną przeróbką (z tego, co mi wiadomo, to wymiana rezystora powinna rozwiązać problem), ale może ktoś z was ma jakiś lepszy pomysł. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 21748401
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    A ile on ma cewek zapłonowych? Taki wynalazek na linijce diodowej może być? Kiedyś robiłem do poloneza. Użytkownik mało silnika nie zatarł tak mu się podobało świecenie czerwonych diod. :) Nawet jak jest jedna cewka, to ustalasz jaką częstotliwoć będą miały impulsy przy maks. i min. obrotach i sobie to kalibrujesz na biurku, albo w samochodzie (uwaga na obroty i czerwone diody. Od czerwonych diod zacierają się silniki :)).
  • #3 21748606
    Ran_Co
    Poziom 8  
    >>21748401
    Taki bargraf rozumiem? Spoko pomysł. Tico ma jedną cewkę.
    Widziałem kiedyś właśnie linijki świetlne na LM3914 i zastosować przed nim może VFC320.
    Jabel też kiedyś produkował obrotomierz na NE555 do malucha, spoko sprawa.
    Pogrzebię trochę w temacie i może coś skleję do kupy, dzięki za pomysł.
  • #4 21748650
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    Ran_Co napisał:
    Wszystkie obrotomierze uniwersalne, jakie widziałem, są na 4, 6, 8 cylindrów, zaś tikacz ma tylko 3

Pierwszy z brzegu
    https://pl.aliexpress.com/item/10050074376546...TdyGjT7tQzwa2gf3qdZb54fQYuyAP00BoCjQQQAvD_BwE
    Tu trochę bardziej stylowy
    https://autopeka.pl/produkt/obrotomierz-wskaz...cznik-obroty-dodatkowy-zegar-12v-14997677993/
  • #5 21748717
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ne555 robi za przetwornikF/U. Linijka mierzy napięcie. Regulujesz LM żeby linijka świeciła w pełnym zakresie napięć. Teraz to niemodne. Teraz są obrotomierze cyfrowe. Chińczyk może sprzedaje analogowe obrotomierze.
  • REKLAMA
  • #7 21748836
    LEDówki
    Poziom 43  
    Obrotomierz mechaniczny musi mieć wyjście ze skrzyni biegów, albo trzeba je sobie dorobić. Analogowy obrotomierz elektroniczny jest słabo dostępny, bo teraz łatwiej zrobić obrotomierz na mikrokontrolerze. Sposób wyświetlania nie jest przyjazny, ale nie każdy chce sam robić obrotomierz. Nie każdy ma wiedzę jak go zaprojektować, wykonać i wyregulować.
  • #8 21749200
    m2606
    Poziom 34  
    LEDówki napisał:
    Obrotomierz mechaniczny musi mieć wyjście ze skrzyni biegów

Obrotomierz mechaniczny nie ma ze skrzynią biegów nic wspólnego.Czysto mechaniczne to przeżytek ,który pobierał obroty bezpośrednio z wału lub elementów przed sprzęgłem.
    Cyfrowy sposób wyświetlania nie jest przyjazny.Cyfry trzeba czytać,a na to nie ma czasu.Za to jedno spojrzenie na wskazówkę czy ścieżkę diodową trwa moment .W przypadku obrotomierza czas jest istotny bo wartości szybko się zmieniają.Słabiej dostępne są właśnie obrotomierze wyświetlające w postaci cyfr ,bo takich nikt do celów użytkowych nie chce.
  • REKLAMA
  • #9 21749272
    LEDówki
    Poziom 43  
    Obrotomierze, które widziałem miały napęd z ze skrzyni albo z rozrządu. Tu i tu jest dostępny odpowiedni sygnał. Byle był przed sprzęgłem. Cyfrowe też uważam za niefajne do odczytu.
  • #10 21749328
    m2606
    Poziom 34  
    Z rozrządu miało dużo silników. Ze skrzyni jest prędkościomierz. Chyba że wszystko co nie jest silnikiem nazwiemy skrzynią.W sumie jak się ktoś uprze to można,ale to nie skrzynia biegów .Raczej miejsce wygospodarowane w jej sąsiedztwie na przekładnię dla linki. Dobrze że czasy linek minęły,bo to było wieczne utrapienie.
  • #11 21749349
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    m2606 napisał:
    Dobrze że czasy linek minęły,bo to było wieczne utrapienie.

Jeszcze żyją w starszych ciągnikach rolniczych.
  • #12 21749376
    m2606
    Poziom 34  
    W sumie prędkościomierze na linkę dalej istnieją i to nawet w nowych konstrukcjach i są nie mniej upierdliwe niż obrotomierze.
  • #13 21749461
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ja mam obrotomierz cyfrowy i z zazdrością patrzę na sprzęt sąsiada, tam jest obrotomierz wskazówkowy, dużo czytelniejszy w dzień i w nocy z włączonym podświetleniem. Mój się zakurzy i nic już nie widać. Sąsiad ma też szybkościomierz, ja muszę kombinować z obrotami silnika i przełożeniami. Daję radę, ale szkoda na to życia. NE555 i linijka diodowa czy może jest jakiś gotowiec, coś do przerobienia?
  • #14 21749494
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    LEDówki napisał:
    Sąsiad ma też szybkościomierz,

To co to za wehikuł bez szybkościomierza ? Najgłupsze hulajnogi go mają.
  • #15 21749504
    m2606
    Poziom 34  
    Obrotomierz do Daewoo Tico - jak wykonac/jaki wybrac? Mozliwosci przerobienia Ja mam w jednym moto prosty i wytrzymały licznik z rzeczami ,któryh nie wykorzystuję.
    Kiedyś miałem prędkościomierz na linkę i powiedziałem dość.
    Przerobiłem to przy okazji poprawiania hebla,bo mi nie wystarczał.Adapter musiałem robić sam,więc od razu znalazło się tam miejsce na czujnik.
    Zbliżenie na zacisk hamulcowy Brembo i czujnik prędkości przy przednim kole motocykla
    Przednie koło motocykla z tarczą hamulcową, zaciskiem Brembo i zamontowanym czujnikiem.
    Akurat w tym motocyklu nie mam potrzeby używania niczego więcej poza kontrolkami ,prędkościomierzem i licznikiem przebiegu,bo służy do "gumowania"Kupiłem więc taki,ale mając możliwość podpięcia sie pod obroty koła ,możesz podłączyć już w zasadzie wszystko.
    Te uniwersalne liczniki są już obecnie naprawdę dobre. Można je konfigurować pod ilość cylindrów,obwód koła,rodzaje zapłonu itd. Do tego są tanie ,trwałe i czytelne.Możesz trafić na bubla,ale lepsza jest nadzieja niż ciągłe wymiany żarówek,linek,ślimaków itd. Mam już kilka lat święty spokój.
  • #16 21749909
    Ran_Co
    Poziom 8  
    LEDówki napisał:
    obrotomierz wskazówkowy, dużo czytelniejszy w dzień i w nocy z włączonym podświetleniem

Też jestem fanem tych starych zegarów, dużo szybszy odczyt obrotów podczas jazdy.
    >>21749504
    Apropos prędkościomierzy na linkę, to są straszne w eksploatacji, trzeba je smarować, wymieniać pancerze itp. Sam u siebie w moto też zmieniłem, ale zastosowałem Arduino, serwo i czujnik na koło.
    LEDówki napisał:
    NE555 i linijka diodowa czy może jest jakiś gotowiec, coś do przerobienia?

Właśnie myślałem nad przeróbką, jednak jakiś stary obrotomierz bardziej pasuje do klimatu Tikusia :D, ale NE555 i linijkę zostawię sobie, jak już nie będzie mi się chciało nic przerabiać i szukać jakiegoś fajnego do przeróbki obrotomierza (na początku myślałem nad wzięciem z jakiegoś lanosa, jednak nie wiem, czy będzie mi się chciało aż tak przerabiać zegary, żeby się zmieścił :P).
  • #18 21751007
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 59
    A może by poszukać zegary z obrotomierzem od Matiza - to przecież następca Tico.
  • #19 21751017
    m2606
    Poziom 34  
    Miałem proponować,ale nie wiem czy w Matizie sygnał na obrotomierz nie jest "przerobiony" przez ECU. Po prostu nie wiem do czego jest tam podlączony ten obrotomierz.
    Moze pokazywać faktyczne obroty,a nie sygnał od zapłonów .
    W Tico masz 3 impulsy na obrot wału,a w Matizie może być 1:1
    Dlatego proponowałem auta na gaźniku i aparacie zaplonowym,bo wtedy jest pewność że będzie zgodność sygnałów.
  • #20 21751173
    sandokan7
    Poziom 19  
    Można też spróbować wziąć sygnał z alternatora - tak miały dostarczany sygnał auta z silnikiem o zapłonie samoczynnym.
  • #21 21751218
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    Kupujesz uniwersalny. Montujes. Sygnał bierzesz z cewki zapłonowej. Lub montujesz dodatkowych czujnik. Zestaw cały kosztuje 100pl.
    Zestaw obrotomierza 85mm z czujnikiem i instrukcją na czarnym tle
    Ile impulsów na obrót wału programujesz z tyłu są microswitche.
  • REKLAMA
  • #22 21751220
    m2606
    Poziom 34  
    Diesle miały taki pomiar zanim jeszcze były w nich czujniki położenia wału.To jest pobierane z jednej fazy przed mostkiem prostowniczym. To jednak nie jest takie proste,bo albo będzie musiało się zgadzać przełożenie jak u dawcy ,albo trzeba przeskalować obrotomierz. O wiele łatwiej jest już założyć sobie samemu impulsator i zamontować zegary jakie się chce.
    Koło pasowe mozna w prosty sposób modyfikować,albo pod śrubę podłożyć gotowca od innego auta.
    Np. takie coś.
    Metalowy impulsator z trzema wycięciami do montażu na kole pasowym silnika
    Koło można przewiercić dla zachowania wyważenie w dwóch miejscach i wstawić śruby z wystajacym łbem żeby impulsator miał z czego czytać.
  • #23 21751286
    sandokan7
    Poziom 19  
    Z tego co pamiętam, to w alternatorze był dodatkowy zacisk W - to on podawał sygnał do obrotomierza.
    Gdzieś w literaturze dotyczącej konstrukcji pojazdów czytałem, że alternator kręci się z dwukrotnie większą prędkością niż wał silnika spalinowego.
  • #24 21751765
    m2606
    Poziom 34  
    To nie jest zasada.Wartości sa zbliżone,ale idealnego stosunku to prawie nigdy nie ma. Nawet gdyby zawsze było idealnie,to musi się jeszcze zgadzać średnica koła pasowego wału dawcy i biorcy.Ilość pulsów wynikająca z różnicy ilości uzwojeń i jeszcze rozmiar .Wszystko się da,bo można sobie samemu wyprowadzić taki impuls z każego alternatora,ale pewnie ciężko będzie to zgrać.
    Tutaj jest ciekawy temat
    https://daewooforum.pl/temat73235.html?mwg_rnd=9107440

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i wykonania obrotomierza do Daewoo Tico, które ma silnik 3-cylindrowy, co komplikuje zastosowanie standardowych obrotomierzy uniwersalnych przeznaczonych na 4, 6 lub 8 cylindrów. Proponowane rozwiązania obejmują zakup uniwersalnego obrotomierza z możliwością przeróbki, np. wymianę rezystora lub programowanie liczby impulsów na obrót wału za pomocą microswitchy. Sygnał do obrotomierza można pobierać z cewki zapłonowej, alternatora (zacisk W) lub zastosować dodatkowy czujnik impulsów (impulsator) montowany na kole pasowym, które można modyfikować mechanicznie. Wspomniano o wykorzystaniu układów LM3914, NE555, VFC320 oraz mikrokontrolerów Arduino do budowy lub przeróbki obrotomierzy, w tym linijek diodowych (bargrafów) jako alternatywy dla klasycznych wskazówkowych. Poruszono też temat analogowych vs cyfrowych obrotomierzy, gdzie analogowe są preferowane ze względu na szybszy i bardziej intuicyjny odczyt podczas jazdy. Wskazano, że obrotomierze mechaniczne są przestarzałe i trudne w eksploatacji, a cyfrowe często mają mniej czytelny wyświetlacz. Sugerowano także poszukiwanie obrotomierzy z pokrewnych modeli, np. Daewoo Matiz, choć sygnał tam może być przetwarzany przez ECU, co komplikuje kompatybilność. Podano linki do ofert obrotomierzy uniwersalnych i liczników z innych aut (np. Suzuki Swift, Lanos) jako potencjalnych źródeł części do przeróbek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA