logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KA-5040R – zawieszanie się wzmacniacza, selektor wejść, Source Direct, uPD75104G

heiser0921 11 Lis 2025 21:40 426 23
REKLAMA
  • #1 21748635
    heiser0921
    Poziom 7  
    Witam wszystkich. Zakupiłem wzmacniacz jako uszkodzony Kenwood KA-5040R. Ogólnie wzmacniacz już gra jak powinien.
    Pierwotnie uszkodzenie miało polegać na nie działającym jednym kanale w preampie gramofonowym, z tym sobie poradziłem, bo zjedzona była płytka selektora wejść i preampu gramofonowego ze względu na wylane kiedyś kondensatory. Zostało mi zabezpieczyć płytkę soldermaską (może podpowiecie, co kupić, najlepiej na UV?).

Zauważyłem niestety jeszcze jeden dość irytujący problem, o którym nie wiedziałem i niestety nie wiem, jak się do tego zabrać.
    Wzmacniacz się "zawiesza" po chwili od włączenia, przestaje reagować na przyciski czy na selektor wejść. Niestety ciężko jest konkretnie ukierunkować się, w jakich sytuacjach, bo dzieje się to wyrywkowo przy użyciu jednej z dostępnych funkcji, a najbardziej gdy włączymy "Source Direct" — dopóki nie użyjemy tego przycisku (w mniejszym stopniu, gdy użyjemy innych). Powiedzmy, że jakoś działa, ale do pewnego momentu, po czym zaczyna szwankować selektor — kręcąc selektorem w lewo przełącza w prawo, a kręcąc szybko prawo–lewo przełącza tylko w jedną stronę. Po włączeniu, przykładowo, Source Direct (najczęściej) zawiesza się i nie reaguje na inne przyciski ani selektor, poza włącznikiem całości. Problem jest nieco mniejszy, gdy odłączę jedną z listew połączeniowych, czy to od płytki wyboru wejść, czy od sterowania Volume, niezależnie od siebie, i wtedy, powiedzmy, zaczyna wszystko w miarę dobrze funkcjonować. Sterowanie jest zrealizowane na mikrokontrolerze uPD75104G-778, zasilanie na VDD to 4,9 V, więc wydaje się w normie i jest stabilne. Podpowie mi ktoś, jak się za to zabrać? O ile z naprawą PCB i preampu nie miałem problemu, o tyle logika tego wzmacniacza (i ogólnie logika) to dla mnie czarna magia... Zauważyłem też, że im więcej diod od działania danych funkcji załączymy, tym dioda informacyjna o jej działaniu powoduje nieco słabsze świecenie diod już świecących funkcji załączonych wcześniej (nie wiem, czy tak ma być).

Wybaczcie za chaotyczny opis, ale nie wiem, jak to inaczej opisać.
    W załączniku schemat wzmacniacza.
    Załączniki:
    • kenwood_ka-5040r_sm (2).pdf (1.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21748851
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1930
    Zacznij od sprawdzenia i wyczyszczenia tego okrągłego przełącznika wejść.
  • #3 21749137
    heiser0921
    Poziom 7  
    Selektor jest sprawny, ponieważ działa, gdy nie są włączone żadne funkcje typu source direct czy subsonic. Oczywiście, do czasu, bo jak wzmacniacz chwilę podziała, to zaczyna szwankować cały czas, ale też przestaje wzmacniacz reagować na inne przyciski, funkcje zadziałają, ale ciężko wyłączyć. Trzeba kilkukrotnie przycisnąć, żeby wyłączyć. Włącza za każdym razem po jednym naciśnięciu, ale wtedy przestają działać inne, które chcemy uruchomić do wyłączenia tej poprzedniej.

Dodano po 9 [minuty]:

Załączam film, który może wyjaśnić bardziej, o co mi chodzi. Bo słowami ciężko to opisać. Na włącznik zasilania reaguje zawsze.

Dodano po 7 [godziny] 16 [minuty]:

Ktoś, coś? Jakieś podpowiedzi? Zależy mi na postawieniu na nogi tego klocka.
  • #4 21752244
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Witam,

zdecydowanie, kolega SławekKedra ma rację i enkoder jest do czyszczenia i smarowania bo z filmiku wynika, że gubi kierunek przełączania.

Ja, dodatkowo sprawdziłbym rezystancję switch-ów, kiedy są naciśnięte - powinna być mniejsza od 1 ohm. Sprawdzenie najlepiej wykonać na wylutowanym switchu. Jeśli któryś ze switchów dodatkowo miałby jakąś rezystancję np. 50kOhm w stanie " nie naciśniety" to obowiązkowo należy go wymienić - preparaty typu kontakt nie załatwią sprawy ( no, może na chwilę).

Warto by też było sprawdzić "reset" mikrokontrolera IC5. Odpowiadają za niego Q1 i jego otoczenie - podejrzany może być C55. W tych Kenwoodach często wylewają "słynne audiofilskie ELNY" i powodują sporo zamieszania. W ostateczności obejrzałbym lutowanie samego mikrokontrolera bo po 35 latach......:) Samego IC5 bym nie podejrzewał no chyba że "nasi tam byli" to wtedy różnie może być.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21752937
    heiser0921
    Poziom 7  
    Zgadza się, wszystkie ELNY for audio poza Silmicami były wylane, lub totalnie nie trzymały parametrów. Te wymieniłem wszystkie. Te, które wcześniej siały spustoszenie, już ktoś wymienił nieudolnie, połączył sąsiadujące ścieżki ze sobą… to i tak sekcja pre gramofonowego przeżyła. Wzmacniacz normalnie już gra. Na szczęście na panelu czołowym byłem pierwszy i wymieniłem sam zawczasu, bo widać było ewidentnie wylany elektrolit na PCB i nadjedzone nogi kondensatorów (nie, nie był to klej 😃)
    Dzięki za podpowiedź, wymienię wszystkie switche, bo koszt żaden, a nie zaszkodzi. Selektorem też się zajmę w takim bądź razie, oczywiście rozbierając go, a nie psikając do środka badziewiem i elementom obwodu resetu IC. Dam znać po wymianie, jak przyjdą części, czy pomogło. Mam nadzieję, że pomoże. Bo to całkiem mocny wzmacniacz i szkoda, żeby wylądował w koszu, a kupiłem go całkiem, wydaje mi się, niedrogo, biorąc pod uwagę ceny rynkowe i ich nieznany stan i czy to samo by mnie nie czekało. Co prawda wzmacniacz będzie sobie leżał nieużywany przez większość czasu, ale niech leży sprawny 😃, a że ta seria mi się podoba, to zostanie 😃
  • #6 21753167
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1878
    heiser0921 napisał:
    Zauważyłem też, że im więcej diod od działania danych funkcji załączymy, tym dioda informacyjna o jej działaniu powoduje nieco słabsze świecenie diod już świecących funkcji załączonych wcześniej (nie wiem, czy tak ma być).

Tak to na pewno nie powinno się zachowywać. Dlatego mimo że napisałeś że napięcie VDD zasilania mikrokontrolera jest stabilne to sprawdziłbym to jeszcze raz, zwładzcza pod kątem prawidłowej filtracji tego napięcia. Najlepiej sprawdzić za pomocą oscyloskopu. Słaba filtracja i niestabilność tego napięcia będzie powodować takie zawieszanie się mikrokontrolera i całego wzmacniacza.
    A skoro były wylane kondensatory w preampie to kto wie czy i w zasilaniu nie ma podobnej usterki.
  • #7 21753648
    heiser0921
    Poziom 7  
    Dzisiaj już mi się nie uda, ale jutro wylutuję kondensator filtrujący VDD kontrolera i zobaczę, czy trzyma parametry w widełkach. Oscyloskopu się nie dorobiłem, więc pod tym względem żadnych tętnień ani częstotliwości pasożytniczych nie zweryfikuję 🙂
  • REKLAMA
  • #8 21755653
    heiser0921
    Poziom 7  
    >>21753167 Zweryfikowałem sekcje zasilania. Kondensatory, o dziwo, w świetnym stanie; dla pewności je podmieniłem, bo to pomiar testerem, więc wolałem uniknąć dziwnych zachowań i nic to nie dało. Wlutowałem ponownie stare. Więc szukamy dalej. Zaobserwowałem teraz też, że jak włączymy wszystkie funkcje, wzmacniacz nie reaguje już na nic — nie da się go nawet wyłączyć.
  • #9 21755912
    kris8888
    Poziom 41  
    Może ten pomocniczy układ przełączający funkcjami czyli IC4 lub jego bezpośrednie otoczenie stanowi problem. Spróbuj testowo odłączyć linie sterujące tym układem czyli wylutuj rezystory R133,R135 i R136 (ewentualnie R130,R131,R132 od strony mikrokontrolera, zależy gdzie jest lepszy dostęp) i sprawdź jak wówczas zachowuje się mikrokontroler.

Oczywiście pod warunkiem że masz pewność że wszystkie elementy sterujące mikrokontrolerem: przełączniki i mikroswitche, są w 100% sprawne i nie robią żadnych niekontrolowanych zwarć.

Napisałeś że im więcej funkcji włączasz to tym słabiej świecą diody sygnalizujące włączone funkcje. Jak wówczas zachowuje się napięcie VDD mikrokontrolera?
  • #10 21757027
    heiser0921
    Poziom 7  
    To tak: selektor wyczyściłem. Wszystkie switche powyżej 150 kΩ. Rezystory R130, R131, R132 wylutowane. C55 sprawdzony — sprawny. VDD podczas zawieszenia się stabilne 4,9 V. Bez żadnych zmian.
  • #11 21757110
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Jest gdzieś zimny lut, albo brak masy, która w kenwoodach lub iść częściowo obudową. Jak wciskasz direct, nie słychać przekaźników - nie jestem pewien, ale wydaje mi się ze również powinno coś pstryknąć :-) Jeśli jest tam przekaźnik omijający preamp, a nie załącza się, to brak mu zasilenia, albo ono jest minimalne "naokoło", więc prąd idzie różnymi drogami czego efektem może być przygasanie lub blokowanie innych funkcji. Jak znajde chwile to zerkne w schemat... W międzyczasie upewnij się co do mas.

//dobra, zerknałem tam z Direct jest troche inaczej...

Tam masz TC9163AN , który wystepuje często jako zwykły selektor wejść we wzmaczniaczach/amplitunerach. Tutaj on jest jako pomocniczy, ale lubi się uszkadzać. Pojawia się wtedy na wejsciach lub wyjściach napięcie zasilania, lub nie działa. Podnieś go, i włącz sprzęt, i zobacz, czy nie blokuje się wtedy procesor.
  • REKLAMA
  • #12 21757223
    heiser0921
    Poziom 7  
    Tak, tutaj direct nie jest zrealizowany na przekaźniku. 🙂 Powiedzmy, że powiesiłem scalaka, odłączyłem złącze CN2. Bez zmian.
  • #13 21757265
    chisel
    Poziom 27  
    Dobra, to ew. możesz sprawdzić czy działają funkcje muting , subsonic, laudness, bo jesli tak, to przynajmniej komunikacja z TC jakoś działa. I pomierz napięcia na TC jak włączysz direct, i jak wyłączysz. Zmierz napięcie na mikrokontrolerze, jak włączasz direct (i napięcia na kwarcu - póki co tylko tyle, jeśli nie masz oscyloskopu).

//Dodam tylko dlaczego skłaniam się trochę ku temu selektorowi: jak wrzucisz mu Direct, to sygnał wejściowy z pin 5 zapodaje na 12, a jak nie, to na 9 (dla kanału chyba lewego dla przykładu) To jest jego cała funkcjonalność. Więc jeśli ci Direct blokuje procesor, to musi być on (selektor) wewnętrznie uszkodzony, że np. również przerzuca sygnały na inne wejścia - ogólnie jest różnie, ale np. może puść napięcie +16 na out albo na SCL. Wtedy może ci zblokować procesor dla innych funkcji, bo pojawiające się tam niepożądane napięcie tłumi sygnał komunikacji (przez co inne nie diziała). Da się Direct wyłączyć, więc komunikacja jako tako tam może działać, ale tylko częściowo,bo np. może nie być potwierdzenia otrzymania żądania, przez co uC myśli, że jest w trakcie pewnego przełączania i zblokował i resztę funkcji. - Nie rzucajcie mnie pls na stos tylko - takie luźne przemyślenia i warto gdzieś zamieścić :-)
    Dlatego - zmierz napięcia jeszcze. W sumie teraz to mam nadzieję że nie okaże się zaraz zimny lut lub zwarty kondensator. Krępujesz się wylutować całkowicie TC, to jak odłączasz CN2, to odłącz jeszcze WH3
  • #14 21757327
    kris8888
    Poziom 41  
    heiser0921 napisał:
    VDD podczas zawieszenia się stabilne 4,9V.

Miałeś podać jak się zmienia to napięcie VDD w miarę włączania kolejnych funkcji i zapalania się kolejnych LED, które powodują że wcześniej zapalone LED zaczynają słabiej świecić.
    Jak już mikrokontroler jest w stanie zawieszenia to wiadomo że napięcie VDD będzie raczej stabilne
  • #15 21757444
    heiser0921
    Poziom 7  
    A, dobra, nie załapałem, o co chodziło. VDD cały czas 4,8 V, niezależnie od załączonych funkcji. Dodam tylko, że obecnie odłączyłem/odlutowałem wszystkie możliwe taśmy od płyty z głównym kontrolerem, poza zasilaniem. Bez zmian… Plus taki, że teraz przy aktywnych dwóch funkcjach nie działa selektor 😂 Wtedy wystarczyła jedna aktywna. I nie musi to być konkretnie Source Direct. Nieważne, które dwie funkcje są aktywne — przestaje działać selektor. I zaczyna się nadal zawieszać lub przez chwilę nie reagować na przyciski, gdy włączymy wszystkie funkcje.
  • #16 21757483
    kris8888
    Poziom 41  
    Jakie jest napięcie na lini RESET już po włączeniu, w stanie stabilnym albo w stanie zawieszenia się mikrokontrolera?

Pozostaje jeszcze podmiana rezonatora 4,19 MHz. Przy czym dokumentacja tego mikrokontrolera podaje że 4,19MHz jest jego częstotliwością referencyjną ale dopuszcza się taktowanie go w zakresie od 2MHz do 5MHz. Przy czym powyżej 4,19 MHz tylko pod pewnymi warunkami.
    Jeśli masz pod ręką jakikolwiek rezonator kwarcowy o f powyżej 2MHz ale poniżej 4,19 MHz to możesz spróbować podmienić.
  • #17 21757524
    heiser0921
    Poziom 7  
    Zauważyłem pewną rzecz, która chyba jest powodem… albo tylko wypadkową. Za diodą D9 mam, przy załączonych wszystkich funkcjach, 2,8 V z 5 V, które powinny być; każde wyłączenie funkcji powoduje wzrost napięcia za diodą D9. Przed diodą mam 5,6 V. Za diodą D8 mamy 4,8 V, przed diodą 5,6 V, więc to chyba nie tyle zawieszenie się procka 🙂, to by tłumaczyło coraz słabsze świecenie diod.
  • #18 21757548
    kris8888
    Poziom 41  
    No to wymień tą diodę. Ewentualnie sprawdź jakość lutów na jej końcówkach.
  • #19 21757570
    heiser0921
    Poziom 7  
    Czy mogę dla testu, po wcześniejszym wylutowaniu diody D9, zrobić mostek z za diody D8? Czy lepiej nie ryzykować? Mieścina u mnie mała, a sklep elektroniczny ubogi. Nie mam pod ręką, niestety, żadnej diody na podmiankę.
  • #20 21757625
    kris8888
    Poziom 41  
    Dioda D8 jest tam z powodu tego że jest tam też superkondensator C49 o pojemności 0,047F (5,5V) podtrzymujący pamięć mikrokontrolera po zaniku zasilania. Na schemacie jest błąd w wartości pojemności tego kondensatora ale w spisie elementów jest opisany prawidłowo. Swoją drogą sprawdź ten superkondensator, czy nie jest wylany, nie robi zwarcia i czy trzyma napięcie po wyłączeniu zasilania.

D9 z kolei redukuje odpowiednio napięcie 5,6V.

Teoretycznie mógłbyś pobrać to zasilanie +5V zza tej diody D8, będzie to powodowało błyskawiczne rozładowanie się tego C49. Diodę D9 oczywiście wylutuj.

Jednak skoro naprawa wymaga tak prostej sprawy jak wymiana D9 to mimo wszystko nie ryzykowałbym tej prowizorki.
  • #21 21757654
    heiser0921
    Poziom 7  
    Ok, to nie będę ryzykował. Zamówię diodę i zobaczymy, czy wymiana przyniesie pozytywny skutek. Sprawy groszowe, a jak później znowu mam szukać igły w całym, to wolę zaczekać 🙂 Odezwę się po wymianie i zdam relację, czy pomogło. Jeśli tak, będzie trzeba poskładać wszystko do kupy i cieszyć się, że się udało 😁. Niestety podszedłem do tematu trochę od tyłu, bo mogłem od razu lepiej zagłębić się w schemat i dokonać pomiarów napięć ze schematem. Ale założyłem usterkę samego mikrokontrolera i to, że napięcie VDD było poprawne. Sam superkondensator sprawdziłem. Jest sprawny. Ale myślę, czy go nie wymienić, jak już mam wzmacniacz rozebrany.

Dodano po 8 [godziny] 2 [minuty]:

Diodę pozyskałem z płytki którą mi zalegała od jakiegoś Pioneera, o dziwo nawet ta sama wedle spisu elementów. Po wymianie, wzmacniacz działa w pełni. Wszystko pracuje stabilnie a napięcie za diodą po włączeniu wszystkich funkcji to 4,7V. Wszystkie diody świecą równo, selektor pracuje poprawnie. Tak że myje płytkę po lutowaniu i składam wzmacniacz. Następnie testy i niech sobie leży w kolekcji 🙂 dziękuję za zaangażowanie i wskazówki, wspólnie miło było przejść przez wbrew pozorom nie taka oczywistą usterkę z mojego punktu widzenia. Temat uważam za zamknięty.
  • #22 21757759
    kris8888
    Poziom 41  
    To napięcie 5V za diodą D9 poza tym że zasila LED-y to też podnosi linie adresujące dane funkcje w mikrokontrolerze do stanu wysokiego gdy nie są wciskane żadne klawisze. Zasila też styki enkodera. Gdy było zaniżone to wszystkie wejścia mikrokontrolera były w stanie nieustalonym i dlatego następowało jego zawieszanie.

Rzeczywiście można było też zacząć od pomiaru tego napięcia 5V za diodą D9 i porównaniu go z napięciem VDD zasilającym mikrokontroler. Trzeba przyznać że nietypowa usterka tej diody D9 biorąc pod uwagę nieduży prąd który ona przewodzi. Prędzej stawiałbym na zimny lut, ale jak widać i takie diody też się uszkadzają.
  • #23 21758093
    chisel
    Poziom 27  
    Super że się udało. Mi z moim sprzętem (Yamaha DSP 595a) na razie nic się nie udało więcej ustalić niż to że wariuje i działa w połowie, i działa jak chce :-(
  • #24 21758163
    heiser0921
    Poziom 7  
    Tester T7 pokazujący parametry diody: 1.66V, 29mA, 0.9pF na ekranie LCD.
    Takie wartości pokazuje tester diody. Aczkolwiek nie jestem pewien, czy ten tester poprawnie ją zmierzy.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Kenwood KA-5040R po naprawie uszkodzonego preampu gramofonowego i wymianie elektrolitów ELNA nadal wykazuje problem z zawieszaniem się po włączeniu funkcji, zwłaszcza "Source Direct". Urządzenie przestaje reagować na przyciski i selektor wejść, a wyłączanie funkcji wymaga wielokrotnego naciskania. Podejrzenia padły na zabrudzony i zużyty enkoder selektora wejść oraz przełączniki (switche), które zaleca się wymienić ze względu na możliwe uszkodzenia i zwarcia. Sprawdzono również sekcję zasilania mikrokontrolera (IC5, uPD75104G), w tym kondensatory filtrujące napięcie VDD, które okazały się w dobrym stanie po wymianie. Sugerowano także sprawdzenie układu resetu mikrokontrolera (Q1, C55) oraz ewentualne przelutowanie mikrokontrolera ze względu na wiek urządzenia. Dodatkowo wskazano na możliwość problemów z układem przełączającym funkcje (IC4) i zalecano testowe odłączenie linii sterujących przez wylutowanie rezystorów (R130-R136) w celu wykluczenia zwarć lub błędów sterowania. Obserwacja spadku jasności diod sygnalizujących włączone funkcje sugeruje potencjalne problemy z napięciem zasilania mikrokontrolera. Wzmacniacz wymaga dalszej diagnostyki elementów sterujących i układów logicznych, aby wyeliminować zawieszanie się i przywrócić pełną funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA