logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mysz Logitech MouseMan Wheel PS/2 zawiesza kursor na WinXP - co robić?

konrad71 22 Gru 2005 17:30 1056 6
REKLAMA
  • #1 2106876
    konrad71
    Poziom 11  
    witam, mam problem z myszą Logitecha model: MouseMan Wheel radiowa, na kółko,PS/2. Problem jest następujący: po starcie kompa mysz działa normalnie i po pewnym czasie(losowo, nie jest to uzaleznione od jakiegoś programu lub procesu który uruchamiam) kursor staje sobie w miejscu i koniec. Mysz działa, normalnie mogę nią wszystko robic tyle że na oślep. Pomaga tylko restart i nic więcej. Moja pierwsza myśl-sterowniki-wywaliłem wiec Logitecha i spróbowałem ze standardowymi WinXp-niestety to samo. Wróciłem więc do najnowszych Logitech - to samo. W komputerze nic w zasadzie poza sterami nVidii nowymi nie zmieniałem, nie grzebałem w rejestrze itp. Aktualnie nie wiem juz co robić, używam jej dopóki działa, a potem używam radaru który w Xp mozna włączyć w panelu sterowania;) ->pokazuje mi gdzie jest kursor... Dodam że mam Athlona 2500+, pł.gł. MSI K7N2-V-nForce2,Kingstona 512mb ramu,gfFX5600 256mb. Proszę o jakies wskazówki, z góry dzięki :)

pozdrowienia dla elektrodowców ;-)
  • REKLAMA
  • #2 2107823
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    A czyściłeś ją kiedyś? Spróbuj.
  • REKLAMA
  • #3 2109536
    konrad71
    Poziom 11  
    woto0 napisał:
    A czyściłeś ją kiedyś? Spróbuj.

nie no hehe pewnie że tak i to nie raz, poza tym myszka chodzi bez zarzutu-ale kursor stoi w miejscu-ja na ślepo mogę normalnie kompa obsługiwać, wiec to chyba nie problem sprzetowy...
  • REKLAMA
  • #4 2109638
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Podejrzewam że masz SP2.I jest to problem ze sterownikami.Pokombinuj z różnymi wersjami sterów,wpisz w Google swój problem ,swego czasu było dużo na ten temat.
  • #5 2109698
    maurus
    Poziom 12  
    Mnie się tak stało gdy raz podłączyłem do kompa mysz USB, potem już ps/2 nie chciał działać poprawnie, działo się to, co mówisz. Używam teraz przejściówki USB i jest OK. Myślę, że postawienie windy od nowa może pomóc.
  • Pomocny post
    #6 2109732
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jak myszka "zgubi sie" - to zmiana kursora pomaga na troche??
    Masz najnowsze sterowniki do karty graficznej?
    Wylaczales przyspieszenie sprzetowe (Panel Sterownia, Ekran, Ustawienia, Zaawansowane, Rozwiazywanie problemow) k. graficznej o jeden stopien w dol?
  • REKLAMA
  • #7 2111695
    konrad71
    Poziom 11  
    Platon napisał:
    Jak myszka "zgubi sie" - to zmiana kursora pomaga na troche??
    Masz najnowsze sterowniki do karty graficznej?
    Wylaczales przyspieszenie sprzetowe (Panel Sterownia, Ekran, Ustawienia, Zaawansowane, Rozwiazywanie problemow) k. graficznej o jeden stopien w dol?

no i problem rozwiązany- po obniżeniu przyspieszania sprzętowego mysz działa bez problemów.:) no i dopóki nie sformatuje dysku i na nowo nie zainstaluję systemu będzie obnizone:)
    wielkie dzieki

pozdrowienia

P.S. temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył myszy Logitech MouseMan Wheel radiowej podłączonej przez PS/2 działającej na systemie Windows XP, gdzie kursor po losowym czasie zawieszał się w miejscu, mimo że mysz fizycznie działała poprawnie. Próby rozwiązania obejmowały reinstalację sterowników Logitech oraz użycie standardowych sterowników Windows XP, bez efektu. Wskazano możliwy wpływ Service Pack 2 oraz sterowników karty graficznej NVIDIA. Ostateczne rozwiązanie polegało na obniżeniu poziomu przyspieszenia sprzętowego karty graficznej w ustawieniach systemu, co wyeliminowało problem zawieszania kursora. Zalecano również sprawdzenie sterowników i ewentualną reinstalację systemu jako ostateczność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA