logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KraftDele 1,1 kW 220 V – spadek obrotów, grzanie silnika, jak sprawdzić czy silnik jest uszkodzony?

mateuszadrian2 22 Lis 2025 16:01 387 23
REKLAMA
  • #1 21758984
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witajcie.
    Jak zdiagnozować uszkodzony (wadliwy) silnik elektryczny? Około miesiąc temu kupiłem silnik Kraft&Dele 1,1 kW na 220 V. Służył do napędu wałka z 200 mm kamieniem szlifierskim. Do tej pory działał dobrze, niestety dziś miałem wrażenie, że coraz wolniej kręci, aż w końcu podczas szlifowania obroty wyraźnie spadły. Dotknąłem silnika i okazało się, że się zagrzał. Po kilku minutach (był już wyłączony) aż parzył. Ostygł, zrzuciłem pasek i zmierzyłem obroty na kole i wyszło 2900 RPM. Założyłem pasek, a obroty od razu spadły na 1700 RPM i tak spadały z każdą sekundą. Przy 1500 RPM przestałem mierzyć i okazało się, że silnik ponownie się zagrzał (wtedy już nic nie szlifowałem). Czy myślicie, że producent uzna gwarancję i w ogóle, czemu tak się stało? Jak się upewnić na 100%, że silnik się uszkodził? Nie czuć zapachu spalenizny.
  • REKLAMA
  • #2 21758999
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4612
    Czy jest w tym silniku kondensator?
  • REKLAMA
  • #4 21759007
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Chiński silnik, co grzeje się nawet bez obciążenia... Skoro miesiąc działał, to chyba jednak był przeciążony.
  • #5 21759090
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Tak, ma dwa kondensatory, takie jak producent dostarczył.

Dodano po 1 minucie:

mietek654 napisał:
    działał

Tak, miesiąc działał. Parę rzeczy już szlifowałem. A teraz takie problemy. A w jaki sposób mogłem go przeciążyć?
  • #6 21759096
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    mateuszadrian2 napisał:
    Tak, ma dwa kondensatory, takie jak producent dostarczył.
    Do sprawdzenia.
    mateuszadrian2 napisał:
    A w jaki sposób mogłem go przeciążyć?

Np. przyduszając go przy szlifowaniu...
  • #7 21759099
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5152
    mateuszadrian2 napisał:
    A w jaki sposób mogłem go przeciążyć?

Samym patrzeniem na niego. A szlifowaniem to już całkowicie. Wybacz Kolego, niestety, to taki rodzaj silników. Ludzie kupują przede wszystkim dlatego, że jest jednofazowy, a nie ma gorszej rzeczy jak silnik z dwoma kondensatorami i wyłącznikiem odśrodkowym, oraz aluminiowym uzwojeniem. Są przecież także polskie silniki tego typu, no, ale droższe od tej chińszczyzny. Bieda-motor, tak to nazwałem.
  • #8 21759144
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Rozwiniesz myśl, czemu tego typu silniki są takie złe? W takim razie jaki silnik mam wybrać do napędu szlifierki na 220 V? Patrzyłem, ile mocy mają fabryczne szlifierki i zdarza się, że mają 400 W, czasem 700 W lub niewiele więcej mocy, a mają dwa kamienie do kręcenia. I jakoś chyba działają. Myślałem, że 1,1 kW to wystarczająca moc do tego typu zastosowań.
  • #9 21759196
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pewnie @Krzysztof Kamienski wyjaśni o co chodzi z mocą i jakością silników chińskich, ja dołożę swoje wytłumaczenie. Silnik z wyłącznikiem odśrodkowym po kilku rozruchach spowodowanych zbyt mocnym przyduszeniem w trakcie pracy (spadek obrotów) uruchamia (załącza) uzwojenie rozruchowe, a kilka takich rozruchów w krótkim czasie doprowadzi do przegrzania uzwojenia rozruchowego. Szlifierki o których wspominasz służą do zaostrzenia noża, przecinaka, czy wiertła, a nie do długo trwającego szlifowania.
  • #10 21759442
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    mateuszadrian2 napisał:
    Rozwiniesz myśl, czemu tego typu silniki są takie złe? W takim razie jaki silnik mam wybrać do napędu szlifierki na 220 V? Patrzyłem, ile mocy mają fabryczne szlifierki i zdarza się, że mają 400 W, czasem 700 W lub niewiele więcej mocy, a mają dwa kamienie do kręcenia. I jakoś chyba działają. Myślałem, że 1,1 kW to wystarczająca moc do tego typu zastosowań.

O ile silnik miał 1,1 kW... Chińczycy lubią pisać bajki na opakowaniach.
    A poza mocą, liczy się też moment obrotowy.

Żeby sprawdzić silnik, trzeba:
    - Sprawdzić kondensator, czy ma deklarowaną pojemność.
    - Zmierzyć pobierany prąd z obciążeniem i bez, a następnie porównać z tabliczką znamionową.
    - Z pomocą induktora o napięciu 500 V, sprawdzić stan izolacji do masy.
    Ewentualnie można pomierzyć mostkiem czy miliomomierzem, rezystancję uzwojeń, ale trzeba znać prawidłową. Zmniejszenie rezystancji wskazuje na skróty na uzwojeniu.
    - Warto też powąchać. Izolacja, która przekroczyła temperaturę krytyczną i uległa degradacji, charakterystycznie śmierdzi "spaloną elektroniką".
  • REKLAMA
  • #11 21759477
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Dziękuję za wyjaśnienie. Wobec tego odsyłam go na gwarancję (ale raczej wątpię, czy będzie uznana).
    Wobec tego, jaki powinienem wybrać silnik do takiego kamienia 200 mm na 20 mm do troszkę grubszego szlifowania?
    1,1 kW na siłę wystarczy, czy może więcej?
    Bo na 220 V chyba już straciłem ochotę.
  • #13 21759828
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Jak masz grubsze szlifowanie, to kup coś z PRL. Szukaj pod hasłem "szlifierka stołowa", są niezniszczalne.
  • #14 21760121
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Rozumiem, jednak w dalszym ciągu chcę usprawnić szlifierkę i jaki konkretnie zastosować silnik? Mogę kupić 1,1 kW na siłę 1400 obr./min. Po zmianie przełożenia kół pasowych mogę zwiększyć obroty kamienia do 1800. Czy myślisz, że da sobie radę taki silnik?
  • REKLAMA
  • #16 21762277
    Madrik
    mateuszadrian2 napisał:
    Rozumiem, jednak w dalszym ciągu chce usprawnić szlifierkę i jaki konkretnie zastosować silnik? Mogę kupić 1.1 kW na siłę 1400 obr. Po zmianie przełożenia kół pasowych mogę zwiększyć obroty kamienia do 1800. Czy myślisz, że da sobie radę taki silnik?

Zwiększenie prędkości odbywa się kosztem momentu, zwiększanie momentu, kosztem prędkości, plus oczywiście straty na przekładni. Cudów nie ma.
    Celowałbym w silnik co najmniej 1,5kW 400V 3F oraz ok. 3000 obr.

Inna sprawa, czy zadbałeś o kamień?
    Jeżeli jest źle wyważony, będzie mocno obciążał cały układ, niszcząc łożyska i przeciążając silnik.

Kiedyś kamienie szlifierskie się specjalnie przygotowywało do pracy.
    Otwór zalewano np. ołowiem, a po zastygnięciu, centrowano kamień w uchwycie tokarki, wiercono nowy otwór na ośkę mocującą, z bardzo małą tolerancją, a po założeniu kamienia na oś, dodatkowo, na obrotach docierano sam kamień, żeby usunąć wszelkie wibracje.
    Dopiero wtedy kamień był gotowy do pracy i w czasie używania, należało co jakiś czas "ostrzyć" na nowo kamień, na kostce (kamieniu) do wyrównywania tarcz (tzw. "koksie"). To po prostu osełka z karborundu. Można kupić w sklepach z artykułami szlifierskimi.
  • #17 21762654
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Ok, na razie sprawdzę na tym 1,1 kW, 1 400 obr./min, bo kolega wypożyczy mi do testów; będę wtedy wiedział, czego szukać.
    A co do kamienia, to nic nie robiłem i rzeczywiście ma delikatne bicie (milimetr, może dwa).
  • #19 21763528
    Madrik
    Dlatego się go regularnie wyrównuje do istniejącego mocowania.
  • #20 21764176
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1144
    mateuszadrian2 napisał:
    Mogę kupić 1.1 kW na siłę 1400 obr. Po zmianie przełożenia kół pasowych mogę zwiększyć obroty kamienia do 1800. Czy myślisz, że da sobie radę taki silnik?
    A co tak ogólnie szlifujesz? Bo 1.1 kW to już nie jest tak mało.

Dodano po 13 [minuty]:

Madrik napisał:
    Jeżeli jest źle wyważony, będzie mocno obciążał cały układ, niszcząc łożyska i przeciążając silnik.
    Zauważ że u autora kamie szlifierski nie jest założony na wał silnika, ale na osobny wał napędzany paskiem klinowym. Więc drgania od kamienia nie przenoszą się na łożyska silnika, a szarpania są amortyzowane paskiem.
  • #21 21764399
    Madrik
    Niestety, nawet przy przekazywaniu napędu paskiem, część przeciążeń przedostaje się na wał silnika.
    Nie mówiąc już o kwestii doboru paska do koła pasowego. A jeżeli tutaj źle dobierzemy pasek i będzie on nieprawidłowo pracował, np. brzuchem zamiast klinem, to obciążenia promieniowe potrafią być na tyle silne, że mordują dosłownie silnik.
    Szczególnie jak ktoś bez umiaru naciąga pasek, bo mu ciągle luźny się wydaje.

Nie wiem jak to tutaj wygląda, ale biorę takie scenariusz pod uwagę.
  • #22 21764423
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pan.Kropa napisał:
    Zauważ że u autora kamie szlifierski nie jest założony na wał silnika, ale na osobny wał napędzany paskiem klinowym. Więc drgania od kamienia nie przenoszą się na łożyska silnika
    To co to oznacza?, że jeśli nie cierpią łożyska silnika, to łożyska wałka szlifierki mogą cierpieć i to nie ma znaczenia? A jeśli te bicia tarczy szlifierskiej doprowadzą do jej pęknięcia , to również nie powinno być brane pod uwagę?
  • #23 21764470
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1144
    Krzywy kamień należy i tak wyrównywać. Źle się po prostu na takim szlifuje. Napisałem tylko że łożyska w silniku mniej cierpią jeśli kamień nie jest osadzony na jego wale a na osobnym wałku. Kwestia doboru kół pasowych i paska nie są tytułem tematu. A autor ma może pasek zębaty
  • #24 21791615
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1604
    Ale po co wyważać otwarte drzwi?
    Dla ściernicy 200mm obroty silnika to 2800 obr/min dla ściernic 250mm obroty silnika 1400 obr/min. Jeśli silnik 1,1kW 1400 obr to trzeba zrobić przełożenie 2:1 i uogulniając zamiast 1100W będziemy mieli tylko 550W na wale. Dla ściernicy 200mm to za mało aby komfortowo tym pracować, musimy mieć przy tym wymiarze 700-800W.
    550W jest dobre dla ściernic ~150mm, 300W dla ściernic ~125mm.
    Są to dane z oryginalnym szlifierek które posiadam.
    W szlifierce stołowej ściernice po założeniu nalezy wyrównać, jeśli bardzo bije osiowo to polecam od razu ją zgruzować i kupic normalną sciernicę dobrej jakości. Zdemontowanie takiej ściernicy jest równoznacze z ponownym jej wyrównaniem chyba że szlifierka ma obsady ale to rzadkość w szlifierkach stołowych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z silnikiem elektrycznym Kraft&Dele 1,1 kW 220 V używanym do napędu wałka z kamieniem szlifierskim 200 mm. Silnik wykazywał spadek obrotów podczas pracy oraz nadmierne nagrzewanie się, mimo braku zapachu spalenizny. Wskazano, że silnik posiada dwa kondensatory, które mogą ulec uszkodzeniu, a przeciążenie silnika jest prawdopodobne przy intensywnym szlifowaniu, zwłaszcza gdy silnik z wyłącznikiem odśrodkowym wielokrotnie uruchamia uzwojenie rozruchowe. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów, pomiar prądu pod obciążeniem i bez, test izolacji uzwojeń oraz pomiar rezystancji uzwojeń. Wskazano, że chińskie silniki jednofazowe z dwoma kondensatorami i aluminiowym uzwojeniem są mniej trwałe niż polskie odpowiedniki. Do cięższego szlifowania rekomenduje się silnik o mocy co najmniej 2,2 kW lub silniki trójfazowe 3F o mocy około 1,5 kW i prędkości 3000 obr./min. Podkreślono znaczenie prawidłowego doboru paska klinowego i kół pasowych oraz wyważenia i regularnego wyrównywania kamienia szlifierskiego, aby uniknąć przeciążeń i uszkodzeń mechanicznych. Kamień z bicie osiowym powinien być wyrównany lub wymieniony na wysokiej jakości. Zwrócono uwagę, że fabryczne szlifierki o mocy 400-700 W mają często dwa kamienie i są przeznaczone do krótkotrwałej pracy, a nie ciągłego szlifowania grubszego materiału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA