logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowe kopiowanie zawartości komórek między arkuszami - LibreOffice Calc

Dudi7777 26 Lis 2025 22:52 441 18
REKLAMA
  • #1 21763459
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Cześć wam.
    Pomagam koledze, który prowadzi wulkanizację z przechowalnią opon i robię mu w LibreOffice Calc dokument do indeksowania przechowywanych opon. W załączeniu plik, który zrobiłem.
    Mam tutaj 4 problemy:
    *1* czy można ustawić parametry dokumentu tak, aby każdego nowego klienta dopisywać na samej górze, aby nie przewijać całej listy na dół przy każdym otwarciu dokumentu?
    *2* w drugim arkuszu jest wydruk: 1x dla klienta i 1x dla przechowalni, aby mieć wersję papierową na wszelki "wu" i teraz jak to zrobić, aby w tym nowym arkuszu wstawiały się dane tylko dla nowo wprowadzonego klienta. To ma być tylko na potrzebę wydruku, a nie do zapisania na stałe w pliku, czyli wprowadzamy nowego klienta w nowym wierszu i w drugim arkuszu do wydruku, w miejsce poprzedniego klienta wprowadzają się dane nowego klienta, aby można było wydrukować nowe kwitki.
    *3* dlaczego w drugim arkuszu, w wierszach 9 i 22 źle kopiują/wyświetlają się skopiowane komórki?
    *4* w pierwszym arkuszu w komórkach D2, G2 i H2 mam ustawiony kod formatu dla tych komórek, czyli automatyczne spacje w nr telefonu, automatyczne wstawienie "/" i automatyczne wstawienie "R". Jak mam tak ustawiony kod formatu, to nie działa wyszukiwanie (Ctrl+F) w dokumencie, w tych komórkach. Np. dla komórki D2, jakbym nie wpisał w polu wyszukiwania nr telefonu (ze spacjami lub bez), to nie wynajduje tej komórki. To samo się tyczy tych pozostałych dwóch komórek. Dlaczego?

Pośrednio dla mojego punktu *1* i *2* mam pomysł, ale nie wiem jak to zrobić. Tzn. zrobić na samej górze osobny wiersz tymczasowy w pierwszym arkuszu. Ten wiersz byłby w ramce albo z tłem. I ten wiersz służyłby tylko do wprowadzenia nowego klienta. Po wypełnieniu wszystkich tych komórek wszystko by się skopiowało jako nr kolejny na końcu całej listy i automatycznie do drugiego arkusza na potrzebę wydruku. Tylko jak to zrobić i jak uniknąć sytuacji takiej, że po wypełnieniu wszystkich komórek (w tym wierszu tymczasowym) zauważymy literówkę w nazwisku i wracamy, aby poprawić nazwisko. Skąd arkusz będzie wiedział, że poprawimy wpis, a nie dopisujemy nowy rekord na końcu/początku listy?

Macie tutaj jakieś pomysły? Potraficie pomóc? Będę zobowiązany. Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Opony.ods (989.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21764100
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Dudi7777 napisał:

Macie tutaj jakieś pomysły?

Pomysł pierwszy to opracowanie aplikacji opartej na bazach danych :-o
    Jeśli zakres działalności jest niewielki to rzeczywiście można spróbować zrobić coś doraźnie w oparciu o arkusz kalkulacyjny. Proponuję jednak wykorzystać natywne możliwości arkusza kalkulacyjnego np. formularz danych do rejestrowania klientów zrzut 1, funkcje wyszukaj pionowo oraz poprawność danych do przygotowania wydruku zrzut 2.
    Arkusz kalkulacyjny z formularzem danych klienta dotyczących samochodu i opon

Formularz arkusza kalkulacyjnego do rejestrowania klientów w przechowalni opon
  • #3 21764285
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Ten formularz danych wygląda fajnie i jego działanie z Twojego opisu też. Jest tylko jeden problem. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem, jak się do tego zabrać.😒🤔 Pomożesz mi to stworzyć? I czy do wydruku kwitka, można nr do wydruku wpisać ręcznie czy tylko lista wyboru, bo jak będzie np. ponad 200 numerów, to będzie łatwiej wpisać niż wyszukać. Listę wyboru w razie wu w arkuszu kalkulacyjnym robiłem wielokrotnie, więc to wiem jak. Gorzej tylko stworzyć listę, jeśli nie wiadomo ilu będzie klientów i sporo ręcznego wpisywania numerków będzie w tej liście wyboru.

Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

W tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2575001.html
    4-ty post od góry napisany przez markoz7874.

Trafiłem na opcję zrobienia makra, które skopiuje dane z konkretnej linii pierwszego arkusza do kolejnej pierwszej wolnej linii drugiego arkusza, żeby się nie nadpisywały dane. To by chyba całkowicie mogło rozwiązać mój problem, ale nie wiem czy prostsze w wykonaniu.🤔

Moja znajomość excela jest na poziomie podstawowym. Dlatego uśmiecham się do Was.🫣
    W takiej sytuacji w pierwszym arkuszu wpisywałoby się tylko dane klientów i poniżej kopiowałyby się dane do wydruku kwitka (lub do drugiego arkusza, jak jest teraz), a w kolejnym arkuszu tworzyłaby się baza wszystkich klientów zostawiających opony.
  • #4 21765104
    Prot
    Poziom 38  
    Dudi7777 napisał:
    robię mu w LibreOffice Calc

A więc generalnie (bardzo rzadko proste kody działają) nie możesz skorzystać z rozwiązań VBA w Excelu :-(
    W Twoim przypadku wydaje się , że przydałyby się rozwiązania oparte o makra - jednak nie można tu bezpośrednio wykorzystać VBA trzeba stosować Openoffice Basic.
  • #5 21766838
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Przepraszam, nie było mnie...
    A LibreOffice to nie następca OpenOffice? Z tego co wiem to OpenOffice nie jest już wspierany i został "przejęty/zmienił się" w LibreOffice.
    Dla mnie nie ma znaczenia na czym Mu to zrobię, ale myślałem od bezpłatnym rozwiązaniu. Chociaż szczerze przyznam, że nie wiem czy On ma MS-Office czy LibreOffice/OpenOffice. Może od tego trzeba było zacząć. 🫣 Dowiem się i uzupełnię odpowiedź. Dowiedziałem się tylko tyle, że On nie wie z czego korzysta, dowiem się w poniedziałek. Więc mogę Mu zainstalować co uznam za słuszne, byle bezkosztowo.😉A Twoja propozycja na formularzu danych? Chodzi też o to, że będę musiał Mu jeszcze pokazać instrukcję obsługi, albo ją jeszcze ew. spisać. 😁 On się zna na oponach, a na komputerze to wystawia faktury i kupuje opony na necie.
  • REKLAMA
  • #7 21767290
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Czyli LibreOffice i OpenOffice odpadają, także z tymi formularzami?
  • REKLAMA
  • #8 21767518
    Prot
    Poziom 38  
    Można przygotować stosowną implementację dla wszystkich systemów:
    zarówno dla LibreOffice jak i dla Apache OpenOffice, ale najłatwiej zrobić ją przy zastosowaniu MS Office (najwięcej funkcjonalności z pełną dokumentacją).
    W LO można przygotować kilka arkuszy jak w załączniku ale oprogramowanie ich najprostszymi makrami to moim zdaniem istny horror.
    Opony.ods (999.04 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21768090
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Dowiedziałem się, że ma zainstalowany OpenOffice. Nie wiem którą wersję. Nie wiem czy ze względu na częstsze aktualizacje i kompatybilność z MS-Office nie zainstaluję Mu LibreOffice'a.
    Próbowałem otworzyć plik od Ciebie. Najpierw musiałem włączyć makra w LO😁. Nie wiem który arkusz służy do "tymczasowego" wpisywania, zapewne indeks. Jak w indeksie coś wpisuję, to dla każdej komórki wyskakuje mi błąd, a w bazie klientów nic się nie dopisuje, zmieniają się tylko dane na kwitku.
    Komunikat błędu LibreOffice informujący o braku skryptu Basic w module 'Module2'

Przepraszam, że się tak uczepiłem tej opcji z formularzami, bo już tutaj się napracowałeś z pomocą mi, ale co Twoim zdaniem będzie prostsze i bardziej intuicyjne, także bezpieczniejsze pod kątem ew. wysypania się, np. po aktualizacji LO/OO? Formularz danych czy te makra? Makr nie rozumiem i w razie wu, Mu nie pomogę doraźnie, a myślę, że formularze danych nie będą aż tak skomplikowane.
  • #10 21768473
    Prot
    Poziom 38  
    Dudi7777 napisał:
    dla każdej komórki wyskakuje mi błąd

Ten błąd to nieprzewidziany skutek próby wprowadzenia makra w LO. Nic nie wyszło z makra (nie działało zgodnie z założeniami) - usunąłem ten kod, ale pozostała taka błędna reakcja na zdarzenie zmiany wartości w tabeli :-(

Mój plan działania pliku opierał się na wykorzystaniu trzech arkuszy: Indeks - gdzie zapisywane byłyby wszystkie usługi (wprowadzanie danych z formularza, a doraźnie z menu Dane - Formularz) ; drugi arkusz z szablonem wydruku kwitów - wypełniający się automatycznie dla wprowadzonych danych z ostatniej usługi; trzeci arkusz to baza danych klientów - tworzona i aktualizowana z danych zapisanych w pierwszym arkuszu.

Mam już projekt działający w Excelu, ale konwersja jego do Libre to katorga.
  • #11 21769194
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy. A czy w Calc'u LO/OO można ustawić odwrotną kolejność wierszy, tzn. żeby dopisywać zawsze od góry nowe pozycje/wiersze? Przykładowo ustawić zakres, że będzie max 500 wierszy i najnowszy nr będzie zawsze na górze, aby nie przewijać zawsze na dół? Czyli wpisujemy wszystkie dane w pierwszym wierszu, a po "zatwierdzeniu" ten wiersz zapisuje się poniżej pozostawiając pierwszy wiersz wolnym. To by z automatu rozwiązało problem wydruku kwitka dla klienta, bo przed "zatwierdzeniem" w drugim arkuszu podstawiałyby się dane w kwitku do wydruku. Niby prosty pomysł, ale czy możliwy.

Od biedy mógłby sobie po otwarciu zawsze przewijać na dół do ostatniego wypełnionego wiersza - trudno, ale jak zrobić kopiowanie danych do kwitka w drugim arkuszu do wydruku? Musiałaby być opcja/formuła wyszukiwania ostatniego dopisanego wiersza lub pierwszego zapisanego licząc od dołu.
    Lub czy można w arkuszu kwitek wstawić w jakiejś komórce (ukrytej dla wydruku) "jakąś formułę", że jak w tej komórce wpiszę np. 15, to podmieni "w kwitku dla wydruku" odwołania do wszystkich komórek z pierwszego arkusza na wiersz 15? Trochę chyba zagmatwałem, ale chyba rozumiesz mój zamysł.😂

Próbowałem LO Base zrobić bazę danych. YT pomogło. Coś stworzyłem... Wpisałem wszystkie dane w jednej tabeli, ale bez relacji między nimi, bo nie rozumiem ich działania i po co są, a jak próbowałem coś ze sobą połączyć, to pokazywało komunikat z błędami, więc to "olałem". Poza tym sypie się autonumeracja, nie zawsze dopisuje kolejny, a jak jakiś rekord usunąłem, to nowy nr nie zastępował tego usuniętego, ale tworzył jeszcze kolejny. Oprócz tego czasami wyskakują jakieś błędy przy zapisie i nie mogłem ustawić kwitka do wydruku na format A6, bo między główką, a właściwym tekstem robiły się 3 cm miejsca, których za nic nie mogłem zmienić, ani w ustawieniach strony, ani na ekranie ze wszystkimi danymi, przez co wydruk robił się na 2 strony. Przy czymś takim nie chcę, aby do mnie co chwilę wydzwaniał, że coś nie działa. Poza tym nie ogarnąłem jak zrobić wyszukiwanie, jakby chciał wyszukać jakiegoś klienta po nr kwitka, nr rejestracyjnym czy nr telefonu.

Nie wiem co powiedzieć, bo już teraz poświęciłeś zapewne mnóstwo czasu. Więc najprościej, szczerze dziękuję. 👍

Prot napisał:
    Mam już projekt działający w Excelu, ale konwersja jego do Libre to katorga.

Excel nie przejdzie, nie kupi sobie licencji MS Office'a, a w komputerze w firmie, nie będzie używał wersji "z nieznanego źródła". 😉
    Nie baw się w konwersję do LO. Szkoda Twojego czasu.
  • #12 21769628
    Prot
    Poziom 38  
    Dudi7777 napisał:
    nie kupi sobie licencji MS Office'a

To szkoda, bo wtedy byłoby łatwiej. Okazuje się jednak, że LibreOffice w wersji 25.8. całkiem dobrze radzi sobie z plikami xlsm. Proponuje zatem przetestowanie załączonego pliku Protektor z automatycznym wypełnianiem arkusza wydruku bieżącymi danymi (z ostatniego numeru rekordu), z automatycznym uzupełnianiem danych w arkuszu Indeks - jeśli to jest klient już zarejestrowany w bazie (formuły przeciągnięte do 20 wierszy, ale można więcej) , oraz małym makrem do aktualizacji bazy klientów.

Protekt...zip (21.46 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21771697
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Właśnie przejrzałem plik od Ciebie i wypełnianie kwitka dla klienta fajnie działa, ale jak wpiszę klienta w arkuszu "Indeks" i nie rozumiem który arkusz jest który.🫣
    Arkusz "Baza klientów", to są klienci których dopisujemy, jak zostawiają opony, tak?
    A arkusz "Indeks" do czego służy, bo w nim są formuły?

Jak dopisałem klienta w arkuszu "Baza klientów", to nic się nie zmieniło w pozostałych arkuszach, dlatego nie rozumiem który arkusz jest który.

PS. Otwierając plik LO spytał mnie o włączenie makr i potwierdziłem. Mam LO w wersji 25.8.1.1.
  • #14 21772333
    Prot
    Poziom 38  
    Dudi7777 napisał:
    A arkusz "Indeks" do czego służy, bo w nim są formuły?

Jak pisałem wcześnie w arkuszu "Indeks" wpisywane są ręcznie wszystkie kolejne usługi. Jeśli to jest stały klient (jest już w bazie) to po wpisaniu jego numeru wszystkie dane wypełnią się automatycznie. Jeśli nowy klient to zgodnie z wcześniejszą propozycją - menu - dane - formularze - i wprowadzamy dane do nowego rekordu (tu uwaga błąd tłumaczenia - zamiast rekord używa się nagranie :-) )

Dudi7777 napisał:
    Jak dopisałem klienta w arkuszu "Baza klientów"
    No taki jest zamysł, że do arkusza "Baza klientów" nie wolno wpisywać ręcznie nic - po wprowadzeniu nowego klienta do arkusza Indeks - uruchamiasz przycisk "wpisz do bazy" i dane tego nowego klienta wpisywane są do bazy (w trakcie makro sprawdza czy nie ma już takiego klienta w bazie ?). Celowo wprowadzono takie dane, że jeden facet przyjeżdża dwoma samochodami i wtedy do bazy wprowadzane są dane "dwóch klientów".
  • #15 21772687
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Dudi7777 napisał:
    A czy w Calc'u LO/OO można ustawić odwrotną kolejność wierszy, tzn. żeby dopisywać zawsze od góry nowe pozycje/wiersze?

Możesz ręcznie wstawiać nowe wiersze w (prawie)dowolnym miejscu arkusza. Na lewej krawędzi arkusza, na kolumnie z numeracją wierszy, klikasz prawym przyciskiem myszy na wierszu, przed którym chcesz wstawić nowy wiersz i wybierasz pozycję Wstaw wiersze
    Kliknięte menu kontekstowe arkusza OpenOffice Calc z zaznaczoną opcją „Wstaw wiersze”
  • #16 21776238
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Właśnie analizowałem Twój plik. Dziękuję. Teraz wiem jak to działa. :-D
    Mam problem tylko taki, że jak popełnisz błąd po wpisaniu już do Bazy_klientów, to nie można w arkuszu indeks poprawić i guzikiem zapisać na nowo ze zmianami, bo zmiany się nie zapisują w bazie.
    Chciałem też usunąć wszystko z bazy klientów i indeksu, aby sprawdzić jak plik działa na czysto i wyskoczył mi błąd przy próbie wpisania do bazy, tzn. LO wyświetlił mi nowe okno na cały ekran z linijkami kodu/makrami.

Pojawia się też błąd w kwitku do klienta w polu nr telefonu raz wstawia się jakaś dziwna data np. "12.01.1902", a raz "#FMT", to jest wtedy, kiedy np. pomylisz się w nr telefonu i go poprawisz.

Rozumiem Twój pomysł z nr klienta, ale uwierz mi, że to Mu się nie przyda, bo nie będzie pamiętał numerów klientów, a dla każdego kolejnego sezonu letniego i zimowego będzie miał nowy plik. Twój plik zapiszę Mu jako szablon, aby co sezon mógł tworzyć "nową bazę", np. zima 2025-2026, lato 2026, itd. Wiem, czasami są klienci, którzy mają po dwa auta i jak wpiszesz nr klienta, to fakt wypełniają się wszystkie dane, ale także z nr auta, oponami itd., a te już nie będą takie same. Zamiast kolumny nr klienta lepiej zrobić kolumnę nr regału, dlatego że, później jak już klient sobie pojedzie, a On po kilku dniach układa opony na regałach, to wtedy na swojej kopii karteczek dopisuje nr regału na którym są opony danego klienta. Powiedział mi o tym niedawno. I tutaj pytanie, czy wówczas w arkuszu "Baza_klientów" może dopisać dodatkowo nr regału?

Pola które On potrzebuje, to:
    * nr kolejny kwitka;
    * nazwisko i imię;
    * nr telefonu;
    * samochód;
    * nr rejestracyjny;
    * nr regału - uzupełniane później;
    * profil opon;
    * rozmiar;
    * ilość opon;
    * producent opon/uwagi.

Dodano po 3 [minuty]:

iagre napisał:
    Na lewej krawędzi arkusza, na kolumnie z numeracją wierszy, klikasz prawym przyciskiem myszy na wierszu, przed którym chcesz wstawić nowy wiersz i wybierasz pozycję Wstaw wiersze

Tak, wiem, dzięki. ;-)
  • REKLAMA
  • #17 21776390
    Prot
    Poziom 38  
    Dudi7777 napisał:
    czy wówczas w arkuszu "Baza_klientów" może dopisać dodatkowo nr regału?

Owszem można (albo w dodatkowej kolumnie - na końcu, albo w środku lecz wtedy trzeba modyfikować makro :-( ), ale moim zdaniem jest to niecelowe.
    W momencie składowania na regale pracownik będzie miał dostęp do kwitka, a nie do komputera gdzie można by też zapisać miejsce składowania. Zapis z kwitka można przenieść do bazy klientów, ale jak ten zapis na komputerze będzie można wykorzystać ? Lepiej zachować kopie przechowalni z tą informacją.

Co do błędów - to wyjaśnienie jest w pomocy - błąd związany z formatowaniem https://help.libreoffice.org/latest/pl/text/scalc/05/02140000.html.

Dudi7777 napisał:
    pomysł z nr klienta, ale uwierz mi, że to Mu się nie przyda, bo nie będzie pamiętał numerów klientów

To jest rozwiązanie " z życia " wzięte - w poważnych przechowalniach klient przy wymianie okazuje swój kwitek z numerem zlecenia i numerem klienta - zgodnie z RODO nie można przepytywać klienta z danych osobowych, ale z numeru zlecenia już tak.
  • #18 21777945
    Dudi7777
    Poziom 11  
    Wiesz o Jego RODO się nie dopytywałem, ale Mu o tym wspomnę, czy wziął to pod uwagę, albo chociaż dopisek na kwitku, że dane są wzięte tylko i wyłącznie na cel przechowania opon i nie są nikomu udostępniane i przekazywane.

Co do dodatkowej kolumny, to jak się doda na samym końcu lub początku, to też konieczna jest modyfikcja makr? Jak sobie zapisze na kwitku, to w razie potrzeby znalezienie takiej informacji zajmie zdecydowanie mniej czasu wpisując na komputerze w wyszukiwaniu, niż przeszukiwanie karteczek. Kopia karteczek dla Niego, to tylko na wszelki wu, ale jak z Nim rozmawiałem, to mając all w komputerze, nie był pewien wydruku dla siebie. Na wydruk dla siebie ja Go namawiałem, aby miał kopie na papierze.

Dodano po 16 [minuty]:

Jeśli chodzi o błąd #FMT, to wyjaśnienie "Ta wartość wykracza poza granice obowiązujące ten format" niewiele mi wyjaśnia, bo nie wiem czy chodzi o format czcioki/itp.
  • #19 21777990
    Prot
    Poziom 38  
    Widzisz kolego od samego początku miałem wątpliwości czy to jest poważne przedsięwzięcie. Tego typu działalność regulowana jest przepisami KC i innymi przepisami ogólnymi (np. RODO, BHP itp.) i podatkowymi. Wszystkie te przepisy muszą być przestrzegane i uwzględniane w dokumentacji. Wystarczy jakiś klient-pieniacz zechce zarobić i stwierdzi, że powierzył do przechowalni opony z bieżnikiem 8 mm, a teraz wydają mu opony z bieżnikiem 5 mm. Jak się będzie bronił właściciel firmy przed finansowymi konsekwencjami ? Bez pomiaru bieżnika i oceny stanu opon czy kół przy przyjęciu ?
    Moim zdaniem wszystkie takie opisy winny być ujęte bezwzględnie na kwicie klienta i kopii firmy wraz z uzgodnionym uprzednio okresem przechowania i ceną usługi.
    Jak pisałem uprzednio dodanie jednej kolumny na końcu nie wymaga zmiany makra, jednak wpis adresu przechowania musi być wprowadzany ręcznie przez pracownika zgodnie z adnotacją na kwicie firmy.
    Problemy z formatowaniemσ wynikają z ułomności LO w formatach niestandardowych daty czy telefonu. Dla rozwiązania tych problemów przyjąłem w głównej tabeli formatowanie liczb jako tekst.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z nietypowym kopiowaniem i zarządzaniem danymi klientów w arkuszu LibreOffice Calc, wykorzystywanym do indeksowania opon w wulkanizacji. Poruszono cztery główne kwestie: automatyczne dopisywanie nowych klientów na górze listy, dynamiczne wstawianie danych nowo wprowadzonego klienta do arkusza wydruku bez trwałego zapisu, błędy kopiowania komórek w drugim arkuszu oraz problemy z formatowaniem danych w komórkach (np. numery telefonów). Proponowano wykorzystanie natywnych funkcji Calc, takich jak formularz danych, funkcje wyszukiwania pionowego (VLOOKUP) oraz poprawność danych, jednak autor nie miał doświadczenia z formularzami i makrami. Wskazano, że LibreOffice i OpenOffice nie obsługują VBA, a makra muszą być pisane w OpenOffice Basic, co komplikuje implementację. Zaproponowano rozwiązanie oparte na trzech arkuszach: "Indeks" do wprowadzania usług i klientów (z formularzem danych), "Baza klientów" do przechowywania danych klientów oraz arkusz z szablonem wydruku kwitów, który automatycznie pobiera dane ostatniego wpisu. Wskazano, że ręczne wpisywanie do bazy klientów jest niewskazane, a aktualizacja bazy odbywa się przez makro po zatwierdzeniu danych w "Indeksie". Omówiono także problemy z błędami formatowania i trudnościami w obsłudze makr oraz formularzy, a także kwestię organizacji danych i ich kolejności (dopisywanie od góry lub od dołu). Zaproponowano testowanie pliku xlsm z makrami w LibreOffice 25.8, który automatycznie uzupełnia arkusz wydruku i bazę klientów. Podkreślono, że rozwiązania oparte na formularzach są bardziej intuicyjne i bezpieczne dla użytkownika nieznającego makr, ale implementacja jest trudna. Wskazano również na konieczność tworzenia sezonowych baz danych klientów i problem z zapamiętywaniem numerów klientów przez użytkownika. Dyskusja zawierała także porady dotyczące wstawiania wierszy i formatowania komórek w LibreOffice Calc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA