logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ulubione wzmacniacze WS-304S i PW-7011 - tuning i wspomnienia z dyskotek

MuNiO 22 Gru 2005 23:48 86503 223
Najlepsze odpowiedzi

Jakie są najlepsze i najciekawsze wzmacniacze z serii PW/WS oraz jak bezpiecznie stuningować PW-7011?

Za najlepsze i najciekawsze modele z tych serii najczęściej uznawano WSH205, WS303/503, PW7011 oraz WS304, przy czym PW7011 po porządnym remoncie potrafi grać lepiej niż Radmor 5412 [#2147916] [#2389778] [#2121451] Jeśli chcesz poprawić PW-7011, najczęściej polecano wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych, zastąpienie końcówek mocy BD911/BD912, a także odświeżenie całego zasilania i drobnicy [#2389778] [#2121451] Dołożyć można układ opóźnionego załączania głośników oraz zabezpieczenie, bo to poprawia kulturę pracy starszych Dior/Fonic [#2147916] Przy modyfikacjach warto zachować umiar: w jednym z postów zalecono zostawienie maksimum fabrycznych elementów i wymianę tylko tego, co zużyte lub uszkodzone, np. kondensatorów zasilania i potencjometru głośności [#2108402]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 2121267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #32 2121340
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #33 2121451
    livekiller
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    to ja tez dodam coś od siebie. Posiadam wzmacniacz WS 304. Brzmienie dla mnie prawie idealne, przydałoby się tylko, żeby wysokie byly regulowane przy wyzszej czestotliwosci a nie 10kHz, troszeczke czysciej by bylo, bo 100Hz dla niskich mi jak najbardziej odpowiada, bas jest głebszy :D Jedyny problem jaki mam to że przy potencjometrze ustawionym miedzy 0-2 troche lewy kanał słabiej gra, wysokich tonów mało, tak juz na 3; 3,5 i wyzej jest normalnie, pewnie cos z konturem musialo nawalic bo przy wylaczonym tego problemu nie ma. Przy sluchaniu z kompa to nie przeszkadza bo zawsze moge zmniejszyc glosnosc w kompie a zwiekszyc w wzmacniaczu. Pozatym przydałoby sie wymienic w nim potencjometr glosnosci, przelacznik glosnikow bo jest rozwalony i troche odnowic. Na koncowke ma wstawione 911/912. Dodam jeszcze jedną zalete polskich wzmacniaczy - bardzo dobry przedwzmacniacz gramofonowy, z wszystkich wzmazniaczy na jakich sprawdzałem gramofon z nową wkładka magnetyczną to na Unitrze grał najladniej :) Pozdrawiam fanów polskich wzmacniaczy :)
  • #34 2121515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #35 2121531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #36 2121556
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #37 2121573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #38 2122474
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #39 2122978
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Cytat:
    wracając do tematu to dodam że polskie wzmacnia Unitra Diora to hyba najlepszy pomysł a dziejach przemysłu

to swięte slowa !!!
  • #40 2123270
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Mowcie sobie co chcecie ale nasze polskie wzmacniacze chyba jako jedyne oplaca sie naprawiac i inwestowac w nie, bo nawet jesli chcac wymienic wszystkie czesci na nowe (nie licze trafa i ewentualnie mostka) to koszt tej operacji bedzie chyba mniejszy niz wymiana jednego takiego trudnodostepnego STK czy jakiegos TDA nie mowiac juz o jakis µP gdzie nigdzie nie idzie tego dostac i trzeba sprowadzac

UNITRA 4EVER
  • #41 2123415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #42 2124187
    nici
    ja zaczolem od unitry i bede sie przy tym trzymał,mam w planach kupic jeszcze ws303 i nie wiem czy moj altus v60 jest lepszy od niego czy nie:??
  • #43 2124628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #44 2125549
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Hehe... Ja też zacząłem od AWS 103 :). Teraz jest w moim drugim domciu i współpracuje z FS0421. Jak Ws będzie sprawny to korketor wróci do Warszawy :P.
  • #45 2125690
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Moja przygoda z UNITRA zaczela sie od TOSCY303 i Finezji1 rodzicow pozniej kupilem sobie WS354 nastepnie WS4421, WS304S (znaleziony na smietniku bo jakis jelop wywalil) TOSCA307 i podrodze byl jeszcze jakze zacny AMATOR2 Stereo.
  • #46 2125725
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    janusz27 napisał:
    WS304S (znaleziony na smietniku bo jakis jelop wywalil)

Smietnik dobra rzecz :) mozna wiele znalesc
  • #47 2126185
    nici
    ja pamietam taka sytuacje,z rok temu jak mialem jeszcze pw3015,kolega chcial kupic jakis wzmak,zaproponowalem mu,zapytal ile ma mocy?? ja mowie 2x15,ale takie pozadne 15,a on łeeee taki cienki/...za 2 miechy sprzedalem mu za 90 zl i do tej pory jest taki zadowolony:) napiedza ni tube i 2 kolumny i drzy w domu... te sprzety potrafia sporo!!
  • REKLAMA
  • #48 2126209
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Heh jak to czytam to mnie bierze na śmiech odrobine :) - bez urazy.

Z aczasów diory były takie sprzęty które do dziś budzą podziw.... diora to najniższy możliwy odłam z lat 80 ;)
  • #49 2126886
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Alton niestety tak wyszło, że temat o Radmorze jest już zajęty, a inne popularne sprzęty są właśnie Diory, ewentualnie Fonica. W temacie konkurencyjnym do "mądrości na temat RADMORÓW..." nie będziemy wychwalać Radmora ;). Trochę zachwytu na Diorą nikomu nie zaszkodzi :).
  • #50 2126982
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    (...)co do estetyki ja nie ingerują w nią bo podoba mie sie ten wygląd co diora zastosowała(...)

Totez w moim wzmacniaczu zmieniona - dolozona - jest tylko dioda w galce glosnosci - i nie ma to na celu podnoszenia estetyki wygladu, tylko komfort obslugi w przyciemnionym pokoju. Rowniez daleki jestem od tego, by zmieniac koncepcje producentow. Dodam, ze zarowno moj wzmacniacz, jak i magnetofon maja idealnie zachowane przednie panele :D Mam nadzieje, ze uda mi sie dokupic pozostale elementy zestawu rowniez tak dobrze zachowane ;)

nici napisał:
    SaraniS,jak zrobiles te diode w galce od glosnosci?? tez bym sobie zrobil:D

Szczerze mowiac, to ja bylem tylko pomyslodawca i wlascicielem sprzetu, wykonawca byl zawodowy elektronik ;) Ale do rzeczy - dioda podpieta rownolegle do zasilania istniejacej diody nad wlacznikiem; przewody wyprowadzone obok osi potencjometru glosnosci (w chassis otwory sa nieco wieksze), w czole galki wywiercony otwor (od srodka jest ozebrowanie wzmacniajace cala galke, lepiej jest je zostawic i wiercic od zewnatrz) i wstawiona (wklejona - cyjanopanem) w niego dioda - ogolnie z samym wstawieniem bylo troche kombinowania wlasnie z powodu tego ozebrowania wewnatrz galki; dodatkowo swoja diode spilowalem na plasko aby byla jak najbardziej rowna z czolem galki :)

livekiller napisał:
    (...)Jedyny problem jaki mam to że przy potencjometrze ustawionym miedzy 0-2 troche lewy kanał słabiej gra, wysokich tonów mało, tak juz na 3; 3,5 i wyzej jest normalnie, pewnie cos z konturem musialo nawalic bo przy wylaczonym tego problemu nie ma.(...)

Masz racje, zauwazylem u siebie to samo - PW8010 - tez lewy kanal gra ciszej (brak wysokich), gdy jest wlaczony kontur, a bylo to dla mnie tym bolesniejsze, ze rzadko przekraczam "3" na regulatorze glosnosci. :? Moze to w takim razie "wada wrodzona" sprzetu Diory? ;) Na szczescie ostatnio odzwyczailem sie od uzywania kontura - brakowalo mi srednicy ;)

EDIT
    Niestety foto pochodzi z Nokii, wiec ma jakosc, jaka ma :? Ale mysle, ze cos tam na nim widac ;)

Pozdrawiam wszystkich fanow polskiego sprzetu :)
    Załączniki:
    • Ulubione wzmacniacze WS-304S i PW-7011 - tuning i wspomnienia z dyskotek moj_zm8010.jpg (13.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #51 2127503
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Może napiszę coś od siebie odnośnie diory....

Kiedy byłem młodszy szalałem za tą firmą.Udało mi się nabyć WS4421 na export z całą wieżą.Zachwyt nad tym sprzętem niemiał końca.Grało to z altonami 80 tak jak fabryka wydała na świat.Do dziś pamiętam że natężenie dźwięku jakie ten sprzęt produkował na moje uszy było ogromne.Pierwsza rzecz z czym miałem problemy to MDS4221 o ile dobrze pisze.Zaczął się wyłączać po chwili grania.... okazało się że sparciał pasek klinowy od kołowrotka nad fotodiodą.Jako że byłem zbyt "głupi"(ok 8 lat w tył) by podjąć się napraw oddałem go do serwisu gdzie pan skasował tylko 20zł za robotę :).Jeszcze wcześniej miałem problemy z radiem...ale wiadomo..Zmieniono pasma na 88-108 a odbiornik ten(AS9421) chodził na starym paśmie.Jedyne co chodziło do samego końca to wzmacniacz.... i CD.CD był w całości na Philipsie.

Potem czym byłem starszy tym więcej sprzętu unitra/diora przelatywało mi przez ręce - praktycznie każdy sprzęt jaki był pod marką diora.

Szczytem marzeń był dlamnie nieosiągalny WS503.Długo polowałem na ten wzmacniacz.Po czasie udało mi się go dostać.Przyniosłem go do domu... podłączyłem.Power on iii..... trafo rozklekotane drgania aż słychać na końcu pokoju... myślę no trudno.Daje gałkę vol ciut ponad 1/3 i.. szum jak może :?.Ale jedno mi się podobało.Miał niezłą moc która w porównaniu z WS442 wydawała się być bardzo duża(a to 2x60-70W 8R).

WS503 był ostatnim sprzętem z firmy diora.Po tej przygodzie zmieniłem koło zainteresowań.Weszły firmy zagraniczne takie jak Technics,Sony,Yamaha,Saba itd itd (jest tego naprawde duuużo).Zrozumiałem że to nie ten przedział jakościowy.Do dzisiaj tak uważam i uważać będę po wsze czasy.Swoją drogą w pewexie zawsze technics był droższy o 4 razy od diory :).

Każdy człowiek który posłucha wzmacniacza Diory dla przykładu słynny WS442 i porówna go np z niskim modelem Yamaha A520.... raczej nie powróci do starych czasów.Chyba że będą to względy takie jak sentyment...
  • #52 2127529
    nici
    kolego SaraniS moglbyc zamiescic jakies fotki swojego sprzetu z ta dioda?? bardzo mi sie to spodobalo i bym sobie cos takiego wykonał,z gory dziekuje:)

pozdro dla fanow Starych sprzetow!
  • #53 2127919
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #54 2128039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #55 2128800
    paul400
    Poziom 10  
    dołącze sie do tego sentymentalnego tematu i dodam że pomimo u mnie stoi w pokoju yamaha RX-v757 to jednak na niej jest WS 503 , i według mnie to najlepszy Polski wzmacniacz jaki do tej pory został wyprodukowany ....

pozdro
  • #56 2128924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #57 2129008
    Lizak86
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam.ja sie tez dołoże. ja posiadam wmzacniacz altus-v60 a jest to eksportowa wersja pw-8010 :) fajny tez wzmacniaczek taki malutki a dosyc dobry. u mnie wymieniony został kondensator filtrujacy, koncowki na db 911 i 912 i tranfsormator na najwiekszy jaki mozna bylo tam wsadzic ale o tym samym napieciu... no i maly bajer dalem podswietlenie wokół galek :)
    Załączniki:
    • Ulubione wzmacniacze WS-304S i PW-7011 - tuning i wspomnienia z dyskotek altusik v-60.JPG (22.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #58 2129039
    SaraniS
    Poziom 26  
    Lizak86 :arrow: Napisz dokladniej, jak je zrobiles? :) Osobiscie w PW8010 (czarnym) nie wiem, czy by ladnie wygladalo, ale w PW9010 albo PW3015, gdzie sa pomaranczowe obwodki, mogloby wygladac super (oczywiscie w kolorze dobranym do tych obwodek :D ) :)
    A nie wiem, czy nie wygladal by lepiej, jakbys i diode przy wylaczniku zmienil na niebieska.

I prosba do wlascicieli PW8010 i jego odmian: podajcie temperatury radiatora (gornej powierzchni obudowy) po kilku godzinach grania na sredniej glosnosci ("3" do "5" na skali galki glosnosci). U mnie wynosi ona okolo 45stopni i nie wiem, czy to nie za duzo :?
  • #59 2129057
    Lizak86
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    no te obramoweczki srebrne zostaly wymontowane i miedzy przednim panelem a blaszka do ktorej sa przykrecone potencjometry jest z 15mm wolnego miejsca. kolka zostaly wyciete z bloku technicznego do nich przyklejone paski prawie na szerokosc 15mm. potem zostalo to polakierowane. koleczko z tym paskiem zostalo przyrecone do potencjometrow. diody takie jak z telefonow zostaly przylutowane do malutkich plytek i przyklejone do tych koleczek tak zeby nie bylo ich widac czyli jak najblizej nakretki od potencjometru.
  • #60 2129073
    SaraniS
    Poziom 26  
    Lizak86 :arrow: uhuhu, calkiem sporo roboty i nie wiem, czy daloby sie tak zrobic w tych z pomaranczowymi obwodkami. Moze kiedys bede mial luzna "stowke" to kupie z Allegro ZM3015 i sprawdze ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy polskich wzmacniaczy z serii WS i PW, szczególnie modeli WS-304S, PW-7011 oraz pokrewnych (WS-401S, PW-7010, PW-7020). Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z ich użytkowania, tuningu i napraw, podkreślając wysoką jakość dźwięku i solidność konstrukcji tych urządzeń. Popularne modyfikacje obejmują wymianę kondensatorów elektrolitycznych na lepsze, zastosowanie tranzystorów BD911/BD912 w końcówkach mocy, dobór elementów o niskiej tolerancji, a także dodanie podświetlenia diodowego w gałkach potencjometrów dla lepszej widoczności. Wzmacniacze te często wymagają wymiany potencjometrów i zabezpieczeń, a także poprawy chłodzenia radiatorów, które bywają niewystarczające, co skutkuje przegrzewaniem. Wiele uwagi poświęcono porównaniom do zagranicznych marek, takich jak Technics, podkreślając unikalne cechy polskich konstrukcji, ich trwałość i łatwość naprawy dzięki zastosowaniu tranzystorów zamiast hybryd. Wspomniano także o innych polskich producentach sprzętu audio, takich jak Fonika, Kasprzak, Eltra i ZRK, oraz o modelach AT9100, WS4421, WS354, WS503, WS701, Altus V60 i AWS103. Dyskusja obejmuje także kwestie historyczne i produkcyjne, w tym różnice między producentami i modele eksportowe pod markami MacWatts czy Fonika. Użytkownicy wymieniają się poradami dotyczącymi schematów, zabezpieczeń, oraz doświadczeniami z napraw i tuningów, podkreślając sentyment do polskiego sprzętu audio z lat 80. i 90. oraz jego przewagę w trwałości i jakości dźwięku nad niektórymi zagranicznymi odpowiednikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA