logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekranowanie złączy Harting przy podłączaniu falownika do obudowy – jak wykonać?

Nitrace 15 Gru 2025 14:52 330 7
  • #1 21782153
    Nitrace
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam,

Mam pytanie odnośnie złączy przemysłowych typu harting. Jak załatwiacie sprawę ekranowania w takich złączach? Chodzi mi o podłączenie falownika do wtyczki na obudowie czy to robicie to kablem ekranowanym czy zwykłą linką? Do złączy na obiekcie stosuje się dławiki EMC, a tutaj co polecacie?
  • #2 21782250
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Jaką odległość? Jak 10-15 cm to nie ma sensu. Jak 2m to już można. No chyba że jakiś duży przekrój >25mm. Jeśli szafa jest stalowa i objęta połączeniami wyrównawczymi to nie ma się co martwić.
  • #3 21782322
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2566
    Zacisk PE we wkładce zawsze łączy się z obudową poprzez śrubki.
    W zakładzie w którym pracowałem nikt nie przejmował się takimi wyśrubowanymi wymaganiami EMC.
    Małe transporterki z silnikami 0.12–0.25 kW często były wyposażone w złącza 4-pinowe umieszczone na przewodach, a przewody ekranowane były łączone na „pigtail” do zacisków PE złącz. Znajomi którzy przeszli do inny firm wymyślili taki sposób, że obudowy gniazda są montowane bezpośrednio na puszce przyłączeniowej silnika w miejscu dławika. Są jednak trochę estetyczniejsze rozwiązania w postaci złącz okrągłych, podobnych do tych stosowanych np. serwonapędach Siemensa.
  • #4 21782325
    Nitrace
    Poziom 8  
    Chodzi mi o to, jak zachować ciągłość ekranu, bo mamy taki układ
    Falownik -> złącze pulpitowe -> kabel -> silnik
    Na obiekcie kabel ekranowany i dławiki EMC, czyli ekran zamyka się w obudowie szafy sterowniczej, która jest uziemiona, i czy teraz w szafie dawać kabel ekranowany i go uziemiać, czy w falowniku i przy złączu?
  • #5 21783850
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Generalnie wszystkie połączenia od falowników w szafie zawsze dawaliśmy kablem ekranowanym - ekran połączony na zaciskach falownika. Jeśli trzeba łączyć złączem typu harting, to zawsze obudowa hartinga jest uziemiona (sama budowa na to pozwala).
    Lepiej dmuchać na zimne, przy falownikach nie miałem nigdy problemów, ale już przy serwonapędach przy źle uziemionym ekranie przewodu mieliśmy cyrki.
  • #6 21783957
    Nitrace
    Poziom 8  
    Też zawsze dawałem kabel ekranowany w szafie, ale teraz się zastanawiam, jak to zrobić przy obudowie pulpitowej Hartinga, czy dać zacisk 360° i ekran do obudowy szafy?
  • #7 21784917
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Jak obudowa będzie przykręcona fizycznie do panelu szafy, to i tak będzie już uziemiona - ewentualnie zadbałbym o to, żeby śruba mocująca "na bank" złapała goły metal, to już więcej bym chyba nie kombinował. Panele szaf mają swoje śruby, do których przykręca się uziemienie.
  • #8 21785184
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2566
    Obudowy złącz które stosowałem (różne firmy, ale ekwiwalenty Hartinga) miały obudowy z odlewu ciśnieniowego stopu aluminium i lakierowane proszkowo, do tego uszczelnione gumką. Tak więc zwykłe obudowy nie spełniają wymagań EMC. Może są wersje specjalne, lecz w to nigdy się nie zagłębiałem. Na zakładzie były jeszcze ze starych zapasów plastikowe obudowy i wkłady złącz, oryginalne Harting.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego ekranowania złączy przemysłowych typu Harting przy podłączaniu falownika do obudowy pulpitowej. Zaleca się stosowanie kabla ekranowanego od falownika do złącza, z ekranem podłączonym do zacisków PE falownika oraz uziemioną obudową złącza Harting, która umożliwia takie połączenie. W przypadku krótkich odległości (10–15 cm) ekranowanie może być mniej krytyczne, natomiast przy dłuższych przewodach (np. 2 m) ekranowanie jest istotne. W zakładach często stosuje się dławiki EMC na kablach ekranowanych, które zamykają ekran w uziemionej obudowie szafy sterowniczej. W praktyce ekran kabla łączy się z obudową złącza Harting za pomocą zacisku 360°, co zapewnia ciągłość ekranu i skuteczne uziemienie. Przy falownikach brak problemów z zakłóceniami przy prawidłowym ekranowaniu, natomiast w serwonapędach niewłaściwe uziemienie ekranu może powodować zakłócenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA