logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TOSHIBA SA40-231 PSA40E – jak dostać się do baterii BIOS, śruby pod klawiaturą?

Bexiszonek 16 Gru 2025 02:37 162 7
  • #1 21781829
    Bexiszonek
    Poziom 5  
    Próbowałam odkręcić pokrywę ze starego laptopa.
    TOSHIBA SA 40-231
    Model PSA40E-08LDT PL
    by wymienić baterię BIOS-u, ale niestety zostało kilka śrub na środku niewidocznych, które uniemożliwiają dostęp. Czy to możliwe, że pozostałe są na wierzchu, np. pod klawiaturą?

Nie mam już siły walczyć z pokrywą.
    Jest jakiś sposób uruchomienia systemu bez wymiany tej baterii? Nie jest ona stara, była wymieniana 1-1,5 roku.

Jak ominąć baterię włączając laptop? Po włączeniu ukazuje się czarny ekran, a w lewym górnym rogu migający krótki biały pasek.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na pomoc 🙄

B.

Jakoś udało mi się wymienić baterię, ale może coś naruszyłam wewnątrz, bo po włączeniu zmieniłam w DOS: datę i godzinę. Po zakończeniu wyskoczył mi ten komunikat i zauważyłam, że żadna lampka na pasku po podłączeniu do prądu nie świeci się. Ani dysk, ani power...
    "Może nie przykręciłam jakiejś śrubki... ;-)

Ekran BIOS z komunikatem błędu PXE-E61 na laptopie Toshiba
  • #2 21781831
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Witaj.
    Strona już nie funkcjonuje, ale web archive ma jej kopie.

https://web.archive.org/web/20080729025855/ht.../ToshibaA45/Satellite-A45-remove-hinges-1.htm

(S)A45 i (S)A40 w teorii powinny być takie same, zobacz, czy to o ten model chodzi. Na powiększeniach zdjęć widać szczegóły (zaznaczane są precyzyjnie miejsca z których wykręca się śruby), więc warto powiększać niektóre kroki. Materiał podzielony na strony, ale linki do kolejnych stron w wersji z archiwum działają.

Mam nadzieję, że to o taki laptop chodzi - rozkładanie tych starszych modeli to byłą masakra.
  • #3 21781917
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Bexiszonek napisał:
    może coś naruszyłam wewnątrz,

Konieczne będzie sprawdzenie poprawności montażu, na komunikacie widoczny jest problem z wykryciem dysku. Trzeba sprawdzić poprawność podłączenia i czy jest wykrywany w BIOSie.
  • #4 21781954
    Bexiszonek
    Poziom 5  
    Dziękuję, te zdjęcia były bardzo pomocne, ale i tak muszę zanieść laptopa do serwisu, drugi raz rozkręciłam i sprawdziłam poprawność podłączonego dysku i jest tak jak było pierwotnie, nie ma w tym miejscu innej możliwości go umieszczenia dysku, a gdy włączam, pojawiają się "ramki DOS-owe", bateria pełna, ale niepokoi mnie to, że po włączeniu laptopa nie świecą żadne małe diody.

Słyszałam, że jest taki myk, by ominąć baterię BIOS, włączając laptopa.
    Ale co z tego, jak inny problem się zrobił - teraz nie widzi DYSKU... mimo że jest włożony - wpięty tak jak był wcześniej, bo przecież gdyby był źle włożony, to w ogóle nie domknęłaby się pokrywa.

Zrobiłam zdjęcia, jak się uruchamia. Wydaje na początku jeden pisk, mimo wyciszonych głośników. To pewnie BARDZO BARDZO ŹLE :-((((

Dziękuję wszystkim za wsparcie. I tak to jest mój sukces, że udało mi się sprytnie wymienić baterię.
    Pozdrawiam,
    Beatrix
    Załączniki:
    • TOSHIBA SA40-231 PSA40E – jak dostać się do baterii BIOS, śruby pod klawiaturą? IMG_20250424_131301~3.jpg (1.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TOSHIBA SA40-231 PSA40E – jak dostać się do baterii BIOS, śruby pod klawiaturą? 20251216_041543.jpg (2.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TOSHIBA SA40-231 PSA40E – jak dostać się do baterii BIOS, śruby pod klawiaturą? 20251216_101222.jpg (3.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TOSHIBA SA40-231 PSA40E – jak dostać się do baterii BIOS, śruby pod klawiaturą? 20251216_101303.jpg (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TOSHIBA SA40-231 PSA40E – jak dostać się do baterii BIOS, śruby pod klawiaturą? 20251216_101127.jpg (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21781973
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Rtc battery low świadczy i tym, że bateria podtrzymująca jest słaba, trzeba jej zmierzyć napięcie. Opcja full power w biosie nie ma nic wspólnego z tą bateria (to ustawienie które nie zmniejsza wydajności przy przejściu z zasilania sieciowego na bateryjne).

Dodano po 9 [minuty]:

Diody w tym laptopie są na osobnej płytce w bliskim sąsiedztwie baterii CMOS. Sprawdź, czy nie została odłączona tasiemka of płyty lub od tej płytki (z obu stron są gniazda umożliwiające odpięcie taśmy).

Zaznaczona taśma łącząca płytkę z diodami LED i płytą główną laptopa
  • #6 21781985
    Bexiszonek
    Poziom 5  
    Dzięki,
    Mam nadzieję, że to tylko bateria.
    Pozdrawiam,
    B.
  • #8 21795177
    Bexiszonek
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, ile mogłam to wykonałam, resztę oddam do serwisu.

Pozdrawiam 🎉🎉🎆 NOWOROCZNE

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z dostępem do baterii BIOS w laptopie Toshiba Satellite SA40-231, model PSA40E-08LDT PL. Użytkownik próbował odkręcić pokrywę, ale napotkał niewidoczne śruby pod klawiaturą, które utrudniały demontaż. Zasugerowano, że śruby mogą znajdować się pod klawiaturą, co jest typowe dla tego modelu. Po wymianie baterii BIOS pojawiły się problemy z wykryciem dysku twardego oraz brak świecenia diod sygnalizacyjnych, co wskazuje na możliwe nieprawidłowe podłączenie taśm lub uszkodzenie wewnętrzne. Zalecano sprawdzenie poprawności montażu dysku i połączeń taśmowych, zwłaszcza taśmy z diodami LED, które są na osobnej płytce blisko baterii CMOS. Wskazano, że komunikat o niskim napięciu baterii RTC wymaga pomiaru napięcia baterii podtrzymującej. Próba uruchomienia systemu bez wymiany baterii BIOS nie przyniosła efektu, a pojawiający się czarny ekran z migającym kursorem i sygnał dźwiękowy sugerują poważniejsze problemy sprzętowe. Ostatecznie zalecano oddanie laptopa do serwisu w celu profesjonalnej diagnozy i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA