logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie odpowietrzyć ogrzewanie podłogowe – czy warto wzywać fachowca?

bubu170994 16 Gru 2025 07:42 510 12
REKLAMA
  • #1 21781859
    bubu170994
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc. Muszę odpowietrzyć ogrzewanie podłogowe, a za bardzo tego nie ogarniam i tutaj kieruję: czy da radę zrobić to samemu, czy lepiej wezwać fachowca.
    Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z zaworami, pompką i manometrami w zabudowanej szafce
    AI: Jakiego typu masz ogrzewanie podłogowe - wodne czy elektryczne?
    Wodne
    AI: Masz dostęp do rozdzielacza i zaworów odpowietrzających w swojej instalacji?
    Tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21781877
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2619
    Tylko czasami nie wołaj "fachowca" tego, który zrobił tę instalację :)
    Czy Ty to ograniesz? Skąd ma ktoś inny wiedzieć?
    Aby odpowietrzyć taką podłogówkę trzeba podłączyć pod króćce z prawej stony pompę odpowietrzającą, albo węże. Jeden z węży podłaczony do bieżącej wody pod ciśnieniem i przepłukiwać każdą pętlę po kolei, aż powietrze zostanie usunięte.
  • REKLAMA
  • #3 21781881
    bubu170994
    Poziom 2  
    Kupiłem mieszkanie, dlatego kieruję to pytanie
    A średnio się na tym znam i po prostu się zastanawiam, czy w warunkach domowych jestem w stanie to ogarnąć. Bardzo dziękuję za odpowiedź
  • Pomocny post
    #4 21782434
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Szafka z instalacją ogrzewania podłogowego, pompa, zawory i odpowietrzniki
    Najlepiej by było przelać, ale z racji umiejscowienia zaworów i budowy tego wszystkiego będzie Ci ciężko, bo zawór mieszający będzie puszczal trochę "bokiem" wode(choć nie wiem co to jest tam nad pompą, nad termometrem czy to jakiś zawór, nie widzialem takiego czegoś nigdy, jakby to był zawór to dało by się to przelać solidnie). Minimum co powinieneś zrobić, to w miejscach po prawej stronie - na końcach belek wkręcić sobie przedłużki np. 5cm i dopiero do nich wkręcić odpowietrzniki ktore tam masz. Są to odpowietrzniki "pokręcane", że się tak wyraze, raczej daje się automatyczne i najlepiej jakbyś Ty tam zastosował np. 2cm przedłużki i odpowietrznik automatyczny, ale z racji, że to mieszkanie być może dlatego zastosowana takie, a nie inne odpowietrzniki, i ja bym je zostawił mimo wszystko, tylko że przez jakiś czas będziesz musiał dolatywać i samemu upuścić powietrze, które się tam zbierze, najlepiej przelać i problem z głowy, bo tak to i 2 tygodnie może będzie się wszystko odpowietrzac ale jak już się odpowietrzy to zapomnisz o tym. Nie wiem czy pompa ma "tryb odpowietrzania" w swoim menu, niemniej tryb odpowietrzania wygląda tak, że pompa pracuje np. minute, zatrzymuje się, i wtedy powietrze z układu wylatuje odpowietrznikiem automatycznym, więc pompa będzie pracować w ciągu dnia normalnie bez trybu odpowietrzania, a Ty w tym przypadku 1-2-3 razy dziennie będziesz musiał tym odpowietrznikiem pokręcić podstawiając słoiczek na przykład. Zamykasz zawory na dole te dwa, upuść sobie cisnienai odpowietrznikiem lub zaworkiem spustowym, wkręć przedłużki i odpowietrzniki. W zaworze mieszającym ściągając "kapselek" pokrętłem możesz sobie ustawić temperaturę jaka będzie szla na pętle, przyświecisz sobie to zobaczysz cyferki i przypisaną do nich temperaturę, termometr powyżej wskazuje ile obecnie idzie na pętle. Wyłącz pompę przed tymi czynnościami. Jeżeli masz swój kocioł gazowy to należało by dopuścic wody do instalacji po wykonanych czynnościach.
  • Pomocny post
    #5 21782540
    Teres
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja bym właśnie wymienił te odpowietrzniki na automaty - zdecydowanie ułatwiają odpowietrzanie. Gwint w belce będzie pewnie 3/4", także potrzebujesz też redukcję mosiężną 3/4" x 1/2". Tylko pamiętaj, że po skończonym odpowietrzaniu zakręcasz odpowietrzniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21782568
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Mimo wszystko jest ryzyko, że automat kiedyś puści i zaleje. Wiadomo automatyczne to niby standard w takich belkach. Jakbyś brał to weż Robocal Caleffi, i przedłużke 2cm, mam nadzieje, ze masz tam miejsca na tyle do "sufitu" skrzynki. Tam jest na pewno gwint 1/2, na całe belce taki jest.
  • Pomocny post
    #7 21782589
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2619
    >>21782540 Nie powinno się stosować odpowietrzników automatycznych przy rozdzielaczu.
  • #8 21782595
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2106
    bubu170994 napisał:
    Kupiłem mieszkanie, dlatego kieruję to pytanie

I do tej pory instalcja nie była uruchomiona? Dlaczego chcesz to odpowietrzać? Co to za podłogówka i jak została wykonana, że jest zasilana temeraturą 40*C???
  • #9 21783163
    Teres
    Poziom 13  
    PchlaW81 napisał:
    Mimo wszystko jest ryzyko, że automat kiedyś puści i zaleje.

Dlatego każdy automat po odpowietrzaniu należy zakręcić.

Plumpi napisał:
    >>21782540 Nie powinno się stosować odpowietrzników automatycznych przy rozdzielaczu.

Cała masa rozdzielaczy ma odpowietrzniki automatyczne, a Ty twierdzisz, że się nie powinno 😉
  • REKLAMA
  • #10 21783254
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Teres napisał:
    PchlaW81 napisał:
    Mimo wszystko jest ryzyko, że automat kiedyś puści i zaleje.

Dlatego każdy automat po odpowietrzaniu należy zakręcić.

to po co montować taki szrot? widziałem takie, po zakręceniu puszczą, a są takie co lata odkręcone i nic, spełniają swoją rolę, bo są w końcu automatyczne, a nie ręczne, ale ryzyko zawsze jest.
  • #11 21783295
    Teres
    Poziom 13  
    PchlaW81 napisał:
    to po co montować taki szrot? widziałem takie, po zakręceniu puszczą, a są takie co lata odkręcone i nic, spełniają swoją rolę, bo są w końcu automatyczne, a nie ręczne, ale ryzyko zawsze jest.

Bo ułatwiają proces odpowietrzania.
  • #12 21783338
    PchlaW81
    Poziom 31  
    To lepiej kupić zwykły pokręcany + dodać przedłużkę i masz pewne, działa to wg mnie lepiej jak automatyczny szrot
  • #13 21783473
    Teres
    Poziom 13  
    >>21783338 Pod warunkiem, że ci się zmieści z przedłużką ten ręczny. Poza tym, jak masz dużo powietrza, to taki automat daje radę.

Podsumowanie tematu

✨ Odpowietrzanie wodnego ogrzewania podłogowego można wykonać samodzielnie, jeśli użytkownik ma dostęp do rozdzielacza i zaworów odpowietrzających. Proces polega na otwarciu zaworów odpowietrzających na rozdzielaczu, aby usunąć powietrze z instalacji, co poprawia cyrkulację i efektywność grzania. W przypadku braku doświadczenia lub trudności z dostępem do zaworów, zaleca się wezwanie fachowca, który dysponuje odpowiednimi narzędziami i wiedzą, aby bezpiecznie i skutecznie przeprowadzić odpowietrzanie. Samodzielne odpowietrzanie wymaga ostrożności, aby nie dopuścić do uszkodzenia instalacji lub zalania podłogi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA