logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smoła w kominie przy paleniu suchym drewnem bukowym – jak skutecznie usunąć?

DawidCFC 17 Gru 2025 12:19 1038 11
REKLAMA
  • #1 21782890
    DawidCFC
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem. W kominie lepi się smoła. Palę głównie drzewem bukowym, wilgotność 9-11%. Jak się tego pozbyć, bo szczotką tego nie wyczyszczę a nie chcę, żeby się zapaliło. Wnętrze komina pokryte lepką warstwą smoły i sadzy
  • REKLAMA
  • #2 21782906
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    Przed nowym sezonem grzewczym gdy przez lato wyschnie da się łatwo usunąć (zdrapać). Powodem jest powolne (bez ognia) spalanie na przytłumionym dopływie powietrza.
  • REKLAMA
  • #4 21782970
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    Citizen75 napisał:
    Możesz spróbować użyć środka o nazwie "spalsadz".

Ja stosuję pod nazwą SADPAL, to pewnie to samo, kominiarz mówi, że sadzy prawie nie ma.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21783387
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    DawidCFC napisał:
    W kominie lepi się smoła. Palę głównie drzewem bukowym, wilgotność 9-11%.
    A w czym palisz? Kocioł czy jakiś inny piec?
  • #8 21784638
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1824
    Tak małą wilgotność może mieć drewno przechowywane przed spalaniem wewnątrz, w suchym pomieszczeniu, drewno składowane we wiacie i stąd brane wprost do spalania ma zawsze około 15-20% wilgotności, w zależności od pogody i rodzaju wiaty.
    Jeśli w kominie jest smoła, oznacza to nieefektywne spalanie i/lub zbytnią wilgotność drewna.
    Sadpal służy do powolnego spalania sadzy (małe iskierki) wytwarzanej z węgla, smoły nim nie da się usunąć.
    Smoła musi wyschnąć, skruszeć i dopiero wtedy można ją usunąć szczotkując komin.
    Zdarza się zapłon sadzy w kominie i to nie jest tak niebezpieczne, jak jednoczesne zapalenie się sadzy i smoły pod nią. Smoła i sadza na niej jest w sytuacji, kiedy pali się drewnem, a w mrozy opala się węglem.
  • #10 21785620
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Przed zainstalowaniem bufora kisiłem drewno w zakresie 50-65 stopni żeby sie dłużej paliło i regularnie wyciągałem czarny granulat z komina. A czasami i z kanałów spalinowych. Teraz palę na pełnej mocy bo ciepło które uciekałoby wcześniej, idzie w bufor. Z komina wygarniam tylko brunatny pył o konsystencji mąki. Palę grabem w Atmosie. Podobno regulatory ciągu zamulają kominy. Też mam ale przy paleniu na pełnej mocy smoły nie widzę.
  • #11 21786410
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1824
    Bufory to względnie nowa moda i są tylko w nowych domach (2004r), wcześniej praktycznie tylko w gastronomii, hotelarstwie i biurowcach.
    Piec- kaflowy był wcześniej, a żelazny z obiegiem wody, który włożono do piwnicy - dobiera się do zapotrzebowania.
    A co zrobić, jeśli zapotrzebowanie na energię cieplną podczas mrozu jest kilkukrotnie większe, niż jesienią czy wczesną wiosną?
    To proste; nikt z ulicy nie palili w domu, lecz pali ten, kto wie, jak palić w zależności od temperatury na zewnątrz i powinien to wiedzieć nie dopiero z własnego "ćwiczenia wpadek", lecz z doświadczenia zdobytego wcześniej i przekazywanego od starszych. Z pokolenia na pokolenie uczono, jak poprawnie palić w piecu lub w palenisku kotła (to dla młodych, którzy już nie znają pojęcia piec).
    Mnie uczył ojciec, mój dziadek lecz najwięcej wartościowej wiedzy, popartej wytłumaczeniem "dlaczego i po co" przekazał dziadek mojej wyśnionej i wymarzonej, potem ślubnej żony.
    Szkoda, że z tego dzisiaj robi się polewkę, jakby doświadczenie i rozsądek nie było już nikomu potrzebne, wystarczy sr.ajfon i pytania do największego w historii ludzkości konfabulanta, czyli ejaj, która powtarza wszystko, czyli to, co wie lub mówi geniusz, specjalista ale też to, co mówi wygadany idiota.

Czy ktoś jeszcze pamięta, które drewno ma "długi płomień" i jak go należy wykorzystać?
    Lub jak palić, aby nie kisić?
    Coś, co wymaga wkładu własnej pracy zamiast użycia apki jest dzisiaj wręcz niedopuszczalne.
  • #12 21786990
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Podałem przykład bufora by zachęcić do hajcowania w piecu. Jak spaliny mają 300 st za kotłem a woda pod 90 st. to żadna smoła nie ma prawa się pokazać. Jak przejąłem Atmosa po ojcu to zobaczyłem co tam było namieszane. Mój tato miał smykałkę do mechaniki, majsterkowania, spawania itp... ale nie lubił czytać instrukcji. Kocioł też był mocno zasmolony. Wystarczyło go wyczyścić. Okazało się, że za kształtkami na dole utworzyła się ściana zeszklonego popiołu i wyglądało to jak oryginalna tylna ściana dolnej komory. Bez żadnego otworu. W instrukcji jest otwór, a tu nie ma... Walnąłem pogrzebaczem i przekułem się do tylnej ściany. I problemy zniknęły. Teraz zawsze pamiętam by czyścić ten tył i jak trzeba to nawet te kształtki wyciągam raz w roku. Może kocioł w temacie jest po prostu brudny?

Podsumowanie tematu

✨ Problem z osadzaniem się smoły w kominie podczas spalania suchego drewna bukowego o wilgotności 9-11% wynika z nieefektywnego spalania i/lub zbyt wysokiej wilgotności drewna w praktyce. Smoła powstaje przy powolnym spalaniu na przytłumionym dopływie powietrza i nie da się jej usunąć szczotką na gorąco. Zaleca się pozostawienie smoły do wyschnięcia i skruszenia, co umożliwia późniejsze mechaniczne usunięcie. Środki chemiczne takie jak "Spalsadz" lub "Sadpal" pomagają w spalaniu sadzy, ale nie usuwają smoły. Optymalizacja spalania poprzez podniesienie temperatury spalin (np. wyższe parametry pracy kotła) oraz palenie na pełnej mocy zmniejsza powstawanie smoły. Przechowywanie drewna w suchych warunkach wewnętrznych jest kluczowe dla utrzymania niskiej wilgotności. Dodatkowo, stosowanie bufora ciepła pozwala na efektywniejsze spalanie i ogranicza osadzanie się smoły. Wskazane są regularne kontrole i czyszczenie komina, a także unikanie regulatorów ciągu, które mogą sprzyjać zamulaniu komina. Wideo poradniki pokazują skuteczne metody czyszczenia kominów mechanicznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA