logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko BCN 130000 Lodówka – alarm, miga trzecia kontrolka na sterowniku, co oznacza?

mrydz 25 Gru 2025 17:38 270 5
REKLAMA
  • #1 21789891
    mrydz
    Poziom 2  
    Lodówka Beko BCN130000, alarm błędu - trzecia kontrolka na sterowniku mruga. Jaki może być problem? Komora lodówki i zamrażarki rozmrożona, wentylator komory zamrażarki pracuje, wentylator no-frost w chłodziarce również pracuje. Grzałka na parowniku w komorze zamrażarki sprawna. Jakieś pomysły?
    Dzięki za pomoc.
    AI: Czy sprężarka (kompresor) pracuje, słychać jej załączanie się lub próby startu?
    Tak
    AI: Czy alarmowi towarzyszy jakiś konkretny kod błędu, liczba sygnałów dźwiękowych lub określony sposób migania kontrolki (np. ile razy miga)?
    Jak na zdjęciu.
    Panel sterowania lodówki Beko z migającą trzecią kontrolką i czerwonym alarmem
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 21789909
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 873
    A co z temperaturami, skoro wentylatory ok? może pomierzysz je po kilkunastu godzinach i ujawnisz ile to tych stopni C się pojawiło?
  • REKLAMA
  • #3 21789994
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ten "błąd" to: temperatura zadania jest nie adekwatna do temperatury rzeczywistej. Pewnie standard tych lodówek rozszczelniony układ chłodniczy i powolny ubytek czynnika.

Zacznij od pomiaru jaka jest temperatura w chłodziarce. Pewnie będzie wyższa niż być powinna. Generalnie bez znajomości tematu chłodnictwa można sobie od razu odpuścić naprawę na własną rękę. Sprawny chłodniarz znajdzie dziurę i napełni układ za ok 600-700 jeśli jest ten problem o którym mówię.
  • REKLAMA
  • #4 21790041
    mrydz
    Poziom 2  
    Otóż w zamrażarce temp. utrzymuje się na poziomie -20 °C. Lodówka na dole przy szufladach 1-2 °C. Natomiast na górze lodówki temp jest znacznie wyższa: 12-15 °C. Wentylator komory sprawdzałem pod zasilaczem LED-owym 12 V i działa. Teraz pytanie: dlaczego nie działa ten wentylator, układ sterujący, czujnik?

Wyższa temp. utrzymywała się dużo wcześniej, ale nigdy z alarmem, o którym pisałem. Podczas pracy lodówki brak wysterowania wentylatora komory lodówki.
  • REKLAMA
  • #5 21790244
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 873
    Czujni jest w drzwiach bo z chwilą ich otwarcia powinien zatrzymać wentylator , może to być para: magnes i kontaktron więc zacznij od znalezienia w którym miejscu jest ten magnes i pewnie kontaktron jest do wymiany.
  • #6 21790468
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    >>21790041 W tym modelu i innych pokrewnych z serii BCA, BCN wentylator chłodziarki i zamrażarki załącza się dopiero po uzyskaniu odpowiedniej temperatury na parowniku. Nie raz rozpruwałem u klienta taką lodówkę. Pomiędzy żebrami wężownicy w chłodziarce jest czujnik i to jego sygnał determinuje załączenie wentylatora w chłodziarce. Albo masz ubytek o czym już wspomniałem, albo masz uszkodzony czujnik. Masz sprzęt to zmierz ciśnienia w układzie i pomierz czujnik z parownika chłodziarki przy module. Daję 9 do 1, że jest ubytek czynnika.

Btw: 90% klientów zgłaszających mi lodówki z płytą parownikową lub wężownicą w chłodziarce mówi takie słowa "zamrażarka działa a chłodziarka nie" - dlatego że przy ubytku czynnika w klasycznej konstrukcji jak masz tutaj zawsze najpierw odcina chłodziarkę. Dlaczego to już musisz się zagłębić w termodynamikę.
REKLAMA