Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plik Makefile

snow 23 Dec 2005 21:05 1254 2
    snow
    Level 31  
    Witam,

Mam pytanie odnośnie pliku makefile w winavr. Czy atmega zaprogramowana z takimi ustawieniami:

# Processor frequency.
    #     This will define a symbol, F_CPU, in all source code files equal to the 
    #     processor frequency. You can then use this symbol in your source code to 
    #     calculate timings. Do NOT tack on a 'UL' at the end, this will be done
    #     automatically to create a 32-bit value in your source code.
    F_CPU = 1000000

chodząca z wewnętrznym rezonatorem RC 1MHz bez zmianu fusebitów będzie w stanie się ponownie zaprogramować? Pytam bo przydarzyło mi się tak że procesor po wgraniu programu skompilowanego z takimi ustawieniami przestał się ponownie programować. Fusebity nie były ruszane - jedynie ten fragment w makefile. Zastanawiam się czy procesor się uszkodził w jakiś inny sposób czy jednak program który wgrałem przestawił coś w procesorze. Nie chciałbym sobie kolejnej ATmegi załatwić.
  • Helpful post
    shg
    Level 35  
    Dopóki nie ruszasz fusów nie możesz przestawić nic, co by uniemożliwiało komunikację procesora z programatorem.

Więc jeżeli udłało się go zaprogramować raz, to uda się też następnym razem, chyba że faktycznie procek uległ uszkodzeniu.
    snow
    Level 31  
    Dziękuje za pomoc, temat można zamknąć.