logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sterownik rolet na Zigbee? Prezentacja, parowanie z Home Assistant i wnętrze MS-108ZR

p.kaczmarek2 09 Lut 2026 12:00 1287 7

TL;DR

• MS-108ZR to dopuszkowy sterownik rolet z Zigbee i RF 433 MHz, przeznaczony do obsługi góra/dół, stopu oraz integracji z Home Assistant.
  • Paruje się z Zigbee2MQTT bez zmiany firmware, działa jako router Zigbee i pozwala sterować pozycją rolety suwakiem, odwrócić kierunek silnika oraz odczytać stan JSON.
  • Kosztuje około 50 zł i ma obsługiwać obciążenie do 300 W, a dla rezystancyjnego producent zaleca maksymalnie 2 A.
  • W środku są dwa przekaźniki JQC-12FF 005-H 5V DC, nieizolowana przetwornica na BP2525 oraz moduł RF z antenką; układ U4 pozostaje nieoznaczony.
  • Integracja z Home Assistant działa bezproblemowo, a urządzenie pełni też rolę routera Zigbee, choć trwałość na lata pozostaje niewiadomą.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Moduł przełącznika do rolet Moes MS-108ZR ZigBee+RF obok papierowej instrukcji
    Zapraszam na test dopuszkowego modułu sterownika rolet MS-108ZR opierającego się o bezprzewodową komunikację Zigbee z dodatkowym wsparciem RF. Przedstawię tutaj jego parowanie z Home Assistant poprzez Zigbee2MQTT, sprawdzę, co oferuje jego integracja z HA oraz pokażę jego wnętrze. Wszystko to otrzymujemy za jedyne 50 zł - czy warto?
    Moduł przełącznika kurtyn/rolet Moes ZigBee+RF z opisem zacisków L, N, S1, S2 i schematem podłączenia
    Urządzenie współpracuje z obciążeniem o mocy do 300 W, natomiast dla obciążenia rezystancyjnego maksymalny prąd zalecany przez producenta to 2 A. Starczy to w sam raz dla większości rolet. Schemat podłączenia jest w instrukcji i zasadniczo też na samym urządzeniu.
    Pudełko Moes Smart Curtain Switch Module z logami Tuya, Alexa i Google Assistant Etykieta na białym pudełku z napisem „MS-108ZR ZigBee + RF” i kodem kreskowym Biała strona pudełka z danymi producenta i adresami kontaktowymi w Chinach, UE i UK Moduł Moes Smart Curtain Switch MS-108ZR z listwą zaciskową obok instrukcji
    Urządzenie obsługuje standardowo dwa przyciski - góra i dół, ale to nie jedyny sposób sterowania...

Instrukcja sterowania przyciskiem
    Sterownik umożliwia proste sterowanie ręczne:
    - krótkie naciśnięcie przycisku uruchamia otwieranie lub zamykanie rolety
    - przytrzymanie przycisku powoduje ruch rolety w danym kierunku przez cały czas trzymania przycisku

Instrukcja parowania pilota RF
    Sterownik umożliwia parowanie ze standardowymi pilotami RF 433 MHz. Można sparować wiele kodów i pilotów. Procedura "uczenia kodu" zależy od operacji, którą chcemy wykonać.
    Kasowanie pilotów:
    - naciśnij przycisk reset 10 razy
    - po chwili wszystkie piloty zostaną usunięte z pamięci
    Parowanie komendy otwieranie:
    - naciśnij przycisk reset 5 razy
    - po 2 sekundach, gdy zacznie migać czerwona dioda, naciśnij przycisk otwierania na pilocie
    Parowanie komendy zamykanie:
    - naciśnij przycisk reset 6 razy
    - po 2 sekundach naciśnij przycisk zamykania na pilocie
    Parowanie komendy stop:
    - naciśnij przycisk reset 7 razy
    - po 2 sekundach naciśnij przycisk zatrzymania na pilocie

Współpraca z Home Assistant
    Sterownik można sparować z Home Assistant poprzez Zigbee. Wystarczy mieć integrację Zigbee2MQTT i odpowiedni "dongle" Zigbee. Korzystam z CC2531 i wszystko mam już skonfigurowane. Wystarczy wprowadzić urządzenie w tryb parowania - trzeba wcisnąć dłużej przycisk. Od razu usłyszymy dźwięk:

W Zigbee2MQTT trzeba się tylko upewnić, że zezwalamy na dołączenie nowych urządzeń. Nie ma innych problemów. Nie trzeba zmieniać firmware.
    Zrzut Zigbee2MQTT z modułem rolet Moes MS-108ZR/TS130F i informacjami o sparowaniu
    HA poprawnie rozpoznaje urządzenie jako typ TS130F (model MS-108ZR). Sprzęt pracuje w trybie router, więc poszerza zasięg sieci Zigbee.
    Zrzut interfejsu Zigbee2MQTT z przyciskami OPEN/CLOSE/STOP i suwakiem pozycji rolety (22%)
    Urządzenie oferuje pełną kontrolę nad roletą. Mamy możliwość wykonywania predefiniowanych operacji otwarcia, zamknięcia i zatrzymania, oraz możemy ustawić jej dowolną pozycję suwakiem. Dodatkowo odczytujemy też jej stan oraz możemy odwrócić kierunek silnika, dzięki czemu w razie czego nie trzeba podmieniać przewodów miejscami.
    Zrzut ekranu ustawień urządzenia w Home Assistant z przełącznikami „Invert cover” i „report”.
    W opcjach mamy dodatkowe ustawienia - np. odwrócenie pozycji procentowej.
    Zrzut ekranu Home Assistant z zakładką „Stan” i widokiem JSON urządzenia rolet
    Stan urządzenia dostępny jest też jako JSON - przyda się to zaawansowanym użytkownikom.

Wnętrze MS-108ZR
    Nie jest to do niczego potrzebne, ale dla samej zasady warto jest zajrzeć do środka. Podważamy obudowę.
    Otwarta obudowa modułu sterownika z dwoma przekaźnikami i zieloną listwą zaciskową
    W środku są dwa przekaźniki JQC-12FF 005-H 5V DC. Te 5 V dostarcza nieizolowana przetwornica DC obniżająca napięcie. Całość jest złożona "na kanapkę", z góry też widać moduł RF z antenką.
    Otwarty moduł sterownika rolety Moes z płytką PCB i schematem podłączenia na białej obudowie
    Większość elementów (oprócz cewek, kondensatorów, buzzera) jest montowana powierzchniowo.
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z elementami SMD i układem BP2525, trzymaną w palcach
    Przetwornica opiera się o układ BP2525 - klasyk w tego typu zastosowaniach. To on dostarcza 5 V dla przekaźników, dalej osobno jest LDO 3.3 V zasilające moduł Zigbee i RF.
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z układem „1117 3.3” i elementami SMD, trzymaną w dłoni
    Układ U4 nie jest podpisany, podejrzewam, że może to kontroler dla przekaźników - może to on upewnia się, że nie zamkniemy obu na raz? Ma ktoś jakieś pomysły, czym jest U4? W tego typu gadżetach na Wi-Fi te zabezpieczenie jest tylko w firmware.
    Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z elementami SMD, trzymaną w palcach
    Moduł Zigbee jest schowany, ale to pewnie ZTU od Tuya.
    Boczne zbliżenie na trzy warstwy płytek PCB i kondensatory w module sterownika
    Moduł RF ma podpisany tylko jeden z dwóch układów - 012 2401JCM631. Widzę też oscylator kwarcowy 13.52 MHz.
    Wnętrze sterownika rolet: płytka PCB z modułem RF, kondensatorami i przekaźnikami, trzymana w dłoni
    Widać tu naprawdę ciekawą konstrukcję opartą o trzy płytki:
    Zbliżenie płytki PCB z modułem RF, przewodem antenowym, przekaźnikami i brzęczykiem
    Na wejściu przetwornicy jest tylko rezystor bezpiecznikowy - nie ma warystora.
    Zbliżenie płytki PCB z przekaźnikiem JQC-12FF 005VDC-H i kondensatorami
    To chyba tyle w kwestii wnętrza tego urządzenia. Poza tym nieoznaczonym układem U4 nie było większych niespodzianek.

Podsumowanie
    Ten sterownik oferuje zasadniczo wszystko to, co może nam się przydać do obsługi rolet. Mamy tu sterowanie przyciskami, wsparcie pilotów RF i oczywiście też tytułowe Zigbee. Integracja z Home Assistant jest bezproblemowa, nie trzeba nawet otwierać obudowy, a urządzenie też jest routerem Zigbee, więc poszerza zasięg. Na ten moment mogę polecić ten model, choć nie wiem, jak będzie z jego trwałością na przestrzeni lat. Zobaczymy.
    Z jakich sterowników do rolet korzystacie?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • #2 21834218
    lexx_
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    p.kaczmarek2 napisał:

U mnie praktycznie wszystkie sterowniki to te:
    Biały potrójny włącznik z ikonami i wymiarami 86×86 mm oraz widokiem bocznym z głębokością
    Z głównych zalet to mechaniczne przyciski (z podświetleniem), oraz mieszczą się do standardowej puszki. Dodatkowo w porównaniu do standardowych przycisków mają większe wymiary (i przyciski), co jednocześnie może być wadą bo dwa takie włączniki nie wchodzą do standardowej puszki podwójnej. Ja mam wersję na zigbee, ale są też na wifi.
  • #3 21834791
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12491
    Też lubię mechaniczne przyciski. Czy da się kontrolować podświetlenie, np. wyłączyć je wedle gustu?

Łączysz to z bramką Tuya czy HA?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21834900
    lexx_
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    p.kaczmarek2 napisał:
    Też lubię mechaniczne przyciski. Czy da się kontrolować podświetlenie, np. wyłączyć je wedle gustu?

Są 4 opcje do wyboru, wszystko zgaszone, wszystko zapalone, zapalone akcje które aktualnie się dzieją, lub zapalone te które aktualnie można wykonać.

p.kaczmarek2 napisał:
    Łączysz to z bramką Tuya czy HA?

Mam Zigbee2MQTT -> Mosquitto -> HA, wszystko lokalnie.
  • #5 21835317
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1046
    p.kaczmarek2 napisał:

Ja używam takich:
    Dwa moduły OXT „Sterownik rolet ZigBee” w podwójnej puszce w ścianie, widoczne zaciski i przewody
    są bardzo małe i mieszczą się w puszce bez problemu, co zresztą widać.
    Długo analizowałem wybór sterownika. Takie sterowniki są po obwodzie domu i stanowią świetną podstawę sieci MESH. Do każdego jest zwykle kilka metrów, a więc bateryjne urządzenia ZigBee mają się z czym łączyć. Posługiwałem się opiniami na Allegro. Przy kilkudziesięciu opiniach różnych ludzi miałem jakiś obraz. Chodziło mi o opinie dotyczące współpracy z Z2M i zasięgu.
    Te sterowniki "jeżdżą na czas" - musimy je skalibrować. Wiele osób robi błąd kalibrując zbyt krótkie czasy. Powoduje to, że po kilku pełnych cyklach roleta się nie w pełni otwiera lub zamyka. Kolejnym problemem jest to, że kalibrację domyślnie wykonuje się podczas opuszczania rolety. Przy dużych roletach jest różnica w czasie - podnoszą się dłużej niż opuszczają. Ponieważ mój sterownik nie ma osobnych czasów na podnoszenie i opuszczanie rozwiązałem problem opuszczając roletę do "krańcówki", a następnie w Z2M zmieniałem kierunek pracy silnika. Sterownik myślał, że opuszcza, a w rzeczywistości podnosił roletę. Czas mierzymy do zadziałania górnej krańcówki. Po kalibracji zmieniałem kierunek na właściwy - od tego momentu wszystko działa normalnie. Nie należy ustawiać jednak zbyt długich czasów, bo wówczas nie będzie nam działać właściwie ustawienie procentowe rolet.
    Swoją drogą producenci rolet mogliby dodać automatyczną kalibrację i rekalibrację - wystarczy mierzyć prąd - jeśli płynie to silnik działa, a jeśli nie płynie to zadziałała krańcówka i silnik nie działa.
    Odnośnie przycisków ze zintegrowanym ZigBee. Te nie wchodziły w grę - chodziło o jednolitość osprzętu i ramki wielokrotne.
  • #6 21838523
    michaeljamesromt
    Poziom 6  
    Jest to bardzo pomocne zestawienie, zwłaszcza pokazujące wewnętrzne komponenty i wyjaśniające, w jaki sposób integruje się z Zigbee2MQTT i Home Assistant. Wiele osób pomija prawidłową kalibrację i ustawienia kierunku silnika, co może z czasem wpływać na dokładność. Dobrze jest również zobaczyć potwierdzenie, że działa on niezawodnie jako router Zigbee w sieci mesh.
  • #7 21838858
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1046
    p.kaczmarek2 napisał:
    To on dostarcza 5 V dla przekaźników

Przekaźniki 10A - rolety tyle nie potrzebują, a te przekaźniki są duże, co zwiększa rozmiar układu.
  • #8 21840030
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    krzbor napisał:
    Przekaźniki

Akust wielkość ma realny wpływ na niezawodność.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy testu i prezentacji modułu sterownika rolet MS-108ZR z komunikacją Zigbee oraz wsparciem RF, integrującego się z Home Assistant przez Zigbee2MQTT. Urządzenie obsługuje obciążenia do 300 W i prąd rezystancyjny do 2 A, co jest wystarczające dla większości rolet. Wątek porusza kwestie parowania, kalibracji czasów pracy silnika (ważne jest ustawienie osobnych czasów dla podnoszenia i opuszczania, aby uniknąć niedomknięć lub niedomknięć rolet), a także funkcje sterowania podświetleniem mechanicznych przycisków. Wspomniano o różnych modelach sterowników Zigbee, które mieszczą się w standardowych puszkach instalacyjnych, z zaletą mechanicznych przycisków i lokalną integracją Zigbee2MQTT – Mosquitto – Home Assistant. Podkreślono, że sterowniki działają jako routery Zigbee w sieci mesh, co poprawia zasięg i stabilność. Zwrócono uwagę na rozmiar przekaźników 10A, które są większe niż potrzebne dla rolet i mogą zwiększać gabaryty modułu. W dyskusji pojawiły się także opinie o wyborze sterowników na podstawie opinii użytkowników i kompatybilności z Zigbee2MQTT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA