logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bashan 200 – koło skręca do 90° przy koleinach, urwany przewód hamulcowy

sebekkns 15 Mar 2026 19:18 198 3
REKLAMA
  • #1 21863152
    sebekkns
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem ze skrętem kół w quadzie Bashan 200. Sytuacja wygląda następująco: podczas jazdy na wprost, np. po koleinach, dochodzi do sytuacji, gdzie koło swoją zewnętrzną stroną złapie o krawędź koleiny; koło potrafi skręcić aż do 90°. Kierownica w tym momencie dochodzi do ogranicznika skrętu (ogranicznik jest w porządku), kierownica skręcona do oporu, a koło wykręca się prawie że równolegle do wahacza. Ostatnio urwało przewód hamulcowy; przy wolnej jeździe jest to do opanowania, oczywiście dla osoby, która wie, czego się spodziewać. Quadem głównie wożę dzieciaki, a że tereny u mnie górzyste, więc jest to niebezpieczne. Może miał ktoś tak samo i podzieli się, co było nie tak? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21863192
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Jako że mam ten wynalazek, chociaż upchnięty jest w końcu garażu i niejeżdżony kilka lat to mogę powiedzieć jedno. Ten typ tak ma. Wszystkie gałki, tulejki są z miękkiego materiału szybko się wybijają i robią się luzy. Miałem kiedyś zamiar pozmieniać na samochodowe, nawet miałem wszystko pomierzone i dopasowane ale odpuściłem.
  • REKLAMA
  • #3 21863251
    sebekkns
    Poziom 10  
    >>21863192
    A pamiętasz może, od jakiego samochodu miały to być części? I czy miały to być tylko gałki, czy może coś więcej?
  • #4 21863265
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Były dobierane od różnych, ale już nie pamiętam jakich.
REKLAMA