Proszę o pomoc gdyż w sprawach nagłośnień i studia ledwo co liznąłem LDMów i innych Hand Boxów a chciałbym się zabrać za ambitniejszy projekt. Zamierzamy założyc z bratem małe studio nagraniowe. Instrumenty mamy, jesteśmy dość dobrymi muzykami, pozostaje sprawa backline'u. Do dyspozycji mam pokój na poddaszu jakieś 4x3m ze skosem. Dla naszych potrzeb chcemy kupić coś czym nagramy i potem odsłuchamy instr. klawiszowe, wokale, gitarę akustyczną, saksofon, akordeon. Wiem że przydałby się jakiś mixer i odsłuchy ale w tych sprawach jestem zupełnie zielony. Chcemy też rejestrować nasze dokonania na kompie. Jaki sprzęt jest jeszcze potrzebny? Może jakieś efekty do wokalu?? Szukamy sprawdzonych urządzeń używanych. Jesteśmy otwarci na propozycje (ale rozsądne finansowo)
Odsłuchy - można zrobić samemu na podstawie wielu projektów z elektrodki
Mikser - najprzyjemniej żeby miał przynajmniej jeden param. środek
i żeby miał Direct Outy [bezpośrednie wyjście sygnału z danego kanału]
U nas nagrywa się na jakimś starym soundcrafcie Spirit SX jakoś tak ma 8 directów
Wieloślad - tak z 8 ścierzek to chyba spokojnie starczy na wiele nagrań. U nas nagrywa się na Twardodyskowym Fostexie. Ale właśnie będe przeprowadzał eksperymenty z dostosowaniem do tego peceta. :>
W teorii można zgrać z 6 śladów w czasie rzeczywistym bez posiadania jakiegoś super sprzętu. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Efekty - hmm ponieważ to jest studio można zkożystać z efektów cyfrowych. Na poziomie programów do obróbki wielośladowej. Wiele programów obsługuje zewnętrzne wtyczki efektowe.
Wiem że to co napiszę będzie radykalnym rozwiązaniem ale uważam że nie ma kompromisu i czasami opłaca się wykrwawić by potem normalnie egzystować. Sprzedajcie wszystko , zadłużcie się i zapożyczcie a potem zakupcie takie cosik : http://korg.megamusic.pl/katalog.asp?ID1=REKORDERY&ID2=DYSK%20TWARDY&ID3=D32XD&ID4=OPIS&ID5=1 to wam całkowicie załatwi sprawę. Zapomnicie o problemach, efektach, mikserze itd. Korg zrobił genialne urządzenie W tej klasie nie istnieje nic tańszego, a nie zapomnijmy że to jest w sumie kompletne studio i to w miarę przystępnej cenie. Wydatek się opłaci!
oczywiscie ze nie porownuje, bo to rząd cyfr niższa cena, ale zastanawiam się ile wyjdzie całość po dokupieniu monitorów, okablowania i mikrofonów - pewnie z 20 - 25 tysiecy..
No dobra ale kupując stół w miarę dobry, parę efektów dynamicznych, parę multi-efektów , jakiś grafik, coś do zapisu, okablowanie to robi cenę. W przypadku Korg`a mamy wszystko w jednym i nie jestem przekonany czy to wszystko co oferuje to urządzenie jest aż tak drogie.
Sory ale chodziło mi o coś mniej profesjonalnego i skłoniłbym się raczej za behringerem. A może polecicie coś używanego i dobrego? No bo jak widzę cenę tego KORGA to mi szczęka opada musielibyśmy chyba sprzedać całe instrumentarium i nagłośnienie "estradowe" żeby to kupić. My potrzebujemy "zabawki" jakiejś sprawdzonej firmy żeby coś ponagrywać, ew. trochę ponagłaśniać. A apropos kasy to do studia potrzeba jeszcze moduły brzmieniowe, syntezatory, klaw. MIDI - na tym się troszkę lepiej znam
Aha czy możnaby było przenieść cały "mikser" w dziedzinę cyfrową i kupić super kartę dźw. podłączyć wszystko i puścić w jakiegoś Pro Toolsa ?? Sory za lamerstwo ale studio to widziałem tylko na obrazku
Oczywiście tylko że jeśli to ma być studio o któym się będzie mówiło to musisz mieć oryginalne programy ( nie brakuje "życzliwych" którym twoje studio może przeszkadzać ), a takie programy kosztują więcej niż normalne miksery ( nawet te nowe ) i patrząc na to od takiej strony to wychodzi na to że ten Korg to tani jest.
Najprosciej jest użyc do tego komputer + jakas wielokanalowa karta,ProtTools odpada, bo żeby to fajnie chodziło to musi byc PowerMac + karty i przetworniki(duzo duzo duzo pieniedzy), dlatego ja radzę Nuendo lub Samplituda. To w zupelnosci powinny wystarczyc.
Ale to "studio" ma być amatorskie i głównie do grania a nie do nagrywania - jeśli to dla Was forumowicze jest jakąś wskazówką Może nawet słowo studio jest trochę na wyrost
No to jeśli to ma być tak amatorsko i dla własnego urzytku o którym pewnie niewiele osób będzie wiedziało, to kupcie sobie dobrą kartę dźwiękową ( tak z 1000 - 1500 zł ) i ściągnijcie sobie z internetu oprogramowanie.
Jeśli chcecie mieć możliwość kręcenia gałkami to kupcie sobie Behringer EUROPOWER PMH1000:
http://www.behringer.tk/catalog/product_info.php?cPath=28_46&products_id=105 I do tego jakieś monitory za jakieś 800 zł za dwie sztuki. Do tego kupcie sobie szpule kabla, 50 końcówek i lutownicę.
Zamkniecie się w 2500 zł i będziecie mieli studio w domku Do tego możecie podpiąć mixer do kompa ( też by się przydało jakąś lepszą kartę ) i od razu zrzucać wszystko na dysk i edytować w jakimś programie do obróbki dźwięku.
Generalnie są dwie drogi: jeśli macie zamiar wykorzystywać sprzęt także gdzieś poza studiem, np u znajomych na parapetówie, to rzeczywiście MPH1000 albo MPH3000 byłoby rozwiązaniem idealnym, szczególnie, że macie już nagłośnienie estradowe. Do tego może się jeszcze przydać (a nawet będzie potrzebny) procesor dynamiki np. http://midi.pl/p666-BEHRINGER-MULTIGATE-PRO-XR-4400-procesor-dynamiki.html (słyszałem go w akcji więc polecam, szczególnie, że nie kosztuje zbyt wiele). Do tego komplet majków dla każdego i masz full sprzęt na objazdowe imprezy. Dodatkowo możesz nagrywać sygnał bezpośrednio z miksera za pomocą bylejakiego nawet darmowego softu do edycji audio. Oczywiście przyda się także dobra karta audio, ale bez przesady, że za 1000 zł (ja nagrywam na SB live 1024 za 50 zł i nie narzekam dynamika i poziom szumów są jak dla mnie na zadowalającym poziomie).
Druga opcja to kompletny montaż dopiero na komputerze, po zgraniu wszystkich sampli. Wtedy jednak ciężko byłoby zgrywać materiał wielokanałowo na żywo - potrzebana była by wielokanałowa karta audio a to majątek. Przy tej opcji wystarczy prostszy mikser np http://www.instrumentymuzyczne.pl/sklep/product_info.php?cPath=52_57&products_id=553 (wogole polecam ten sklep), porządna karta audio i komp z programem do montazu materialu, np CoolEditPro 2.1, z którego korzystam i z czystym sumieniem polecam, bo do tego typu prac jest więcej niż rewelacyjny. Wtedy cały postprocessing wykonujemy na kompie, zaopatrzywszy się wcześniej w dobre monitory odsłuchowe. Minusem jest to, że taki sprzęt nie sprawdzi się po za studiem.
No powiedzmy że trochę mi się sprawa rozjaśniła Czyli wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś Behringer na stół i z niego direc out na SB i albo Nuendo albo CEP ? Czy dałoby się podłączyć każdy kanał (będzie ich ze 6) osobno i wpuścić w Nuendo ? Jaka do tego karta ? Czy do tego służą te gniazda INSERT w Behringerach ?
wlasciwie to tak bo CEP umozliwia jednoczesne nagrywanie materialu z roznych źródeł. Potrzebujesz do tego jednak specjalnej karty audio np. http://www.cyberjoy.pl/artykuly/4976.html . To już kilkuletnia konstrukcja, więc nie wiem czy dostaniesz nową, ale używane chodzą po ok 500zł, więc stosunek możliwości/cena jest po prostu miażdżący Nówki było po ok. 1000zł.
Co do miksera to rzuć okiem:
http://www.cyberjoy.pl/artykuly/4976.html myślę, że Twoim potrzebom sprosta UB1832FX-PRO lub UB2222FX-PRO. Chyba lepiej dopłacić i wziąść ten drugi bo skoro potrzebujesz 6 wejść mikrofonowych to chyba nie ma co na styk brać - a nuż będzie potrzebne jeszcze jedno. Z wyjścia miksera (main out albo z odsłuchu) po kablu sygnał dajesz do line in SB`a i zgrywasz CEP`em Oczywiście albo lecicie z całym zespołem live, albo partiami (perkusja, gitary, klawisze, chórki itp..) - wtedy montujesz materiał CEP`em.
dam wam swietna budżetowa opcje
zakupcie sobie cyfrowego behringera stolik z wyjściami na adat - z tego do kompa bedziecie mieli wrzucone po adacie wszystkie sygnały - to wam załatwi kwestie" konsoletowo - kompresorowo korektorowo co tam jeszcez sobie wymyślicie"
Problem zaczyna sie co dalej... kable to oczywista - DOBRE kable.... i miki ... no i tu zaczynaja sie schody. bo w tym pomieszczeniu nic nie naszalejecie i nie ma sensu inwestować w drogi 1". Ja myśle że światowej jakości AKG 3000, to będzie bardzo uniwersalny i bezpieczny wybór.
Oczywiscie kompa jakiegos macie. trzeba tylko karte adatowa zakupić...
Dodano po 18 [minuty]:
jeszcze raz.
monitory - i to jest jedna z NAJWAZNIEJSZYCH spraw. Nie produkować. Kupić. firmowe - i na to nie ma co oszczedzać kasy. Poszukajcie sobie - ileś już razy spotkałem sie z porównaniami monitorków.
Pamiętajcie że jakość studia określi jego najsłabszy element. A odsłuch w studiu jest krytyczny!!! Nic nie zrobisz dobrze jeżeli będziesz słyszał jedno wielkie przekłamanie. Dlatego KUPIC - najlepiej aktywne.
no i przypomniałem sobie o kilku mikach dynamicznych (w tym pomieszczeniu raczej większość nagrywać bedziecie bliskjim polem wiec duża pojemnościówka w większości instrumentów nie będzie najlepszym rozwiązaniem)