logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Play będzie najlepszy i jaki router LTE/5G przy BTS 53.2496, 19.0771?

PawelXdony 29 Mar 2026 17:34 309 3
REKLAMA
  • #1 21873293
    PawelXdony
    Poziom 2  
    Witam, potrzebuję dobrać jak najlepszy router z internetem, z tego co wyszukałem, to w mojej okolicy jest antena z Playa i teraz pytanie, jaki router najlepszy by był i czy rzeczywiście w tej lokalizacji Play będzie najlepszym dostawcą ?? Światłowodu nie ma w mojej okolicy, więc szukam czegoś najlepszego zaraz po światłowodzie ....

lokalizacja gps : 53.24958836320423, 19.077106268654177

z góry dzięki
    AI: Jaki masz budżet i czego dokładnie potrzebujesz: router tylko do domu czy też z anteną zewnętrzną, ilu będzie użytkowników i czy zależy Ci koniecznie na 5G?
    Budżet nie jest ważny, chcę aby internet chodził naprawdę dobrze, aktualnie przy pobieraniu gier max 4mb/s z T-Mobile, oczekuję co najmniej 10x lepszego wyniku ... : )
  • REKLAMA
  • #2 21873519
    gulki81
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Hej, z jakiego sprzętu korzystasz aktualnie? Jest to telefon, czy jakiś router? Jeżeli router to wewnętrzny czy zewnętrzny, czy z anteną zewnętrzną?

W okolicy masz dwa bts (Play, T-Mobile/Orange), obydwa niestety wykastrowane z 5G 3x00 i LTE 2600. Najbliższe 5G 3x00 ponad 8 km od miejsca zamieszkania w Wąbrzeźnie i jest to Play, wg. mnie raczej nieosiągalne. Z LTE 2600 też słabo, bo do najbliższego ponad 7 km. Pozostaje raczej optymalizacja pod te dwa bts'y w okolicy, oczywiście, jeżeli te 4 Mb/s to na telefonie, wewnątrz domu ;)
  • REKLAMA
  • #3 21873556
    PawelXdony
    Poziom 2  
    >>21873519

Tak, jest to router, konkretnie Alcatel HH71VM, bodajże z 2021 roku - trochę czasu już ma.
    Co podałeś, te wartości z LTE czy 5G, to się nie znam zbyt :), ogólnie da się polepszyć coś? Te 4 mb/s to mam w pobieraniu różnych gier np. na konsoli i trochę upierdliwe jest czekać 8 h, żeby 100-130 GB lub jakaś większa gra się pobrała ...
  • #4 21873603
    gulki81
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Dzięki temu co napisałeś już coś wiemy więcej. Te częstotliwości, o których wspomniałem, z których nadajniki w Twojej okolicy są wykastrowane dają największe prędkości. Router, z którego korzystasz niestety nie wspiera agregacji dwóch najszybszych pasm dostępnych w Twojej okolicy, tj. 1800 i 2100. Do tego domyślam się, że routera tego używasz w domu, co dodatkowo tłumi sygnał z nadajnika i zmniejsza prędkość.

Czy posiadasz jakiś w miarę nowy smartfon? Chodzi o to, abyś tę kartę T- Mobile lub też Play (możesz np zakupić starter Play na kartę lub Virgin Mobile) zainstalował w takim smartfonie i pomierzył na nim prędkości za pomocą aplikacji Speedtest by Oookla i dodatkowo zainstalował aplikację NetMonster i wkleił nam tu screeny z tych aplikacji, tak abyśmy mogli ocenić prędkości i parametry sygnału. Pomiary zrób na zewnątrz budynku ze smartfonem skierowanym w stronę nadajników, czyli od północy (play) i od południa (T-Mobile) w godzinach szczytu wieczornego, czyli w godzinach 18- 22.

Przypuszczam, że problem w jakimś stopniu udałoby się rozwiązać poprzez zakup zewnętrznego urzadzenia LTE ewentualnie 5G, agregującego minimum częstotliwość 1800 i 2100. Internet powinna przyspieszyć agregacja pasm, a także poprawa parametrów sygnału poprzez zamontowanie urządzenia na zewnątrz, co zlikwiduje problem tłumienia sygnału przez ściany, wtedy do sieci lokalnej potrzebował będziesz dodatkowego routera wewnatrz.

Chyba, że okoliczne nadajniki zapchane na amen, to wtedy nie poradzimy za wiele. Wtedy ewentualnie możemy szukać mniej zapchanego nadajnika w dalszej odległości od Twojego domu.
REKLAMA