Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki do kolumn Tango 200.

DAREK @ 26 Dec 2005 16:47 1717 5
    DAREK @
    Level 11  
    Witam
    Będe budował kolumny Tango 200, w tym tygodniu mam zamiar zrobić skrzynki. Nie jestem jeszcze zdecydowany jakich GDN'ów użyje ale beda to napewno jakieś STX. Do wyboru mam coś z serii 20/ lub 22/. Moze byłby ktoś w stanie doradzić które z zaproponowanych najlepiej sie sprawdza w tej obudowie?
    http://www.audio.com.pl/archiwum/testy/tonsil%20tango%20200.pdf

Pozdrawiam
    Tremolo
    Level 43  
    Tango to jedne z lepszych tonsili jesli wymieniac to na Tonsila! Sprawdza sie tam GDN 20/60 i GDN 20/60/3

Bo inaczej to nie będa żadne kopie Tango!! Żaden gosnik STX nie ma takich parametrów jak Te oryginalne 20-tki tonsila. Potrzebujesz glośników o średnio-niskim EBP, a STX mają wysokie EBP ( bo bas zamknię Ci się w około 60 hercach poniżej nic nie bedzie - chociaż nie sprawdzałem jeszcze charakterystyk.

Zrób lepiej zwykły bandpass! 4-TH lub 6TH pojedyńczy, a jesli chodzi o użycie STX to obie komory przed i za głosnikiem musza być wentylowane BR-ami bandpas 6TH (umiesz już stroic takie obudowy na przykład bassBoxem?)

Po za tym masz już zaprojektowaną zwrotnicę oryginalną? To nie jest tak chop siup skopiuje skrzynie wrzuce byle co i bedzie gralo Bandpass to wymagająca obudowa.

nawet jeśli już zrobisz ten bląd i kupisz GDN 22/120 (nie myśl nawet o STX 20...) to sredniotonowy kup n aprzykład GDN 16/30 z tonsila, będzie odpowiedniejszy.
    DAREK @
    Level 11  
    Troche sie pogubiłem, dlaczego 22/, skoro 20/ maja ebp poniżej 30 a 22/ powyżej 100?
    Tonsile orginalnie zastosowane mają ebp=80
    Tremolo
    Level 43  
    No ale tonsile mają wyższa sprawniość z tymi STX GDN 20 to róznie bywa niestety...

Sam się też pogubiłem pomyliłem ta konstrukcje z Bolerami.

22/120 ponieważ mają dużą skuteczność A dorobienie dwóch rurek to chyba nie problem.

Po za tym cięzko bedzie Ci zestroić dwie komory.

Zobacz sobie z innej strony te kolumny mimo iz mają łośnik GDN 20/80 - ogólnie glosniejszy od GDN 20 z STX a z 87dB dwóch głośników powinnismy uzyskać jakieś 90dB a uzyskujemy 83 (7 dB spadku, jesli wsadzisz tam STX 22/80 czy jeszcze cichszy 20/80 możesz się spodziewać i charakterystyki poniżej 80 dB z tą zwrotnicą.

Przeanalizuje dokładniej ten projekt:
    generalnie GDN 20/80 jest to obudowy wentylowanej lub obudowy bandpass z dwoma rurami. Tutaj kosztem skutecznosci 7 dB obcięto skuteczność za pomocą cewki 16mH szeregowo wpiętej do kondensatora 100uF we wzrotnicy basowej w celu glębokiego zejścia i redukcji rezonansu obudowy zamkniętej. dzieki czemu glośnik niżej schodzi, jest szybszy niż w obudowie z dwoma rurami 6th

Więc byc moze coś z tego 22/120 będzie,. Będzie o 1 decybel mniej uzyskasz okolo 82dB i moc z 220 Watów - większa moc za to mniejszy SPL niz Tonsile.

Do całości mógłbyś dac GDN STX 18 (te z SPL=89dB)- w takiej komorze jak w tych Tango lub cos innego byle by doszlo do czestotliwosci cięcia wysokotonowca 3000Hz na wysokie tony mozesz dac oryginalnego Tonsila.
    Tremolo
    Level 43  
    Chińszczyzna to to nie jest wyglada na jakiegoś regenerata i to calkiem nieźle obrobionego. Zaryzykowałbym nawet - dużo tańsze od 16/30.