logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo E42E52 BIOS 9YCN39WW - Lenovo System Firmware, kod 14 po wymianie płyty

pelikann1992 07 Maj 2026 07:37 120 3
REKLAMA
  • #1 21898077
    pelikann1992
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Laptop Lenovo E42/E52, BIOS 9YCN39WW v1.29.
    Po wymianie płyty głównej i instalacji Windows 10 pojawił się w Menedżerze urządzeń wpis „Lenovo System Firmware 9YCN39WW” z żółtym wykrzyknikiem.
    Kod błędu: 14.
    Windows Update próbował instalować firmware/UEFI.
    Laptop działa normalnie, ale niepokoi mnie ten błąd.
    Czy problem dotyczy BIOS/ME Firmware/sterownika Lenovo System Firmware?
    Czy bezpiecznie zaktualizować BIOS ponownie ręcznie?
    Czy wymieniona płyta główna jest dokładnie z tego samego modelu/typu Lenovo E42/E52 (najlepiej podaj numer płyty/MTM lub FRU, jeśli jest znany), czy mogła pochodzić z innej wersji tego laptopa?
    V310 15-ISKB.
    Jaki dokładnie komunikat widnieje we „Właściwościach” tego urządzenia w Menedżerze urządzeń (zakładka „Ogólne” i ewentualnie „Szczegóły” → „Identyfikatory sprzętu”) oraz czy próbował Pan/Pani już ręcznie zainstalować BIOS 9YCN39WW ze strony Lenovo - jeśli tak, z jakim wynikiem?
    Pisze, że kod 14 po uruchomieniu nie ładuje w kolor zielony, tylko ucieka.
  • REKLAMA
  • #2 21898546
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Jeśli instalacja z aktualizacji jest w toku niesfinalizowana to pokazuje się błąd. Po restarcie powinno uruchomić się flashowanie. Jeśli tak się nie dzieje to spróbuj uruchomić aktualizację firmware ręcznie plikiem pobranym z supportu Lenovo odpowiednim do tej płyty głównej. Jeśli coś będzie nie tak to przynajmniej zobaczysz wtedy dlaczego bo powinny wyświetlić sie stosowne komunikaty których teraz nie widzisz.
  • REKLAMA
  • #3 21898598
    pelikann1992
    Poziom 3  
    Dobrze, ale i tak nie będą działać, bo i tak będą same, bo dopiero kupowałem używaną płytkę główną, kolejne nie chce uszkodzić płytą główną, bo mogą jeszcze zablokować i więc zrobiłem firmware i nic i nic, no, jaka komenda, żebyś zablokować albo daj mi jakość z dokładnie, żebyś aktualizacja z firmware, a jeżeli nie, znowu tak samo, no co.
  • #4 21899786
    pelikann1992
    Poziom 3  
    Już udało się rozwiązać problem.

Okazało się, że winny był firmware/UEFI po wymianie płyty głównej na używaną. Płyta była „czysta” po wsadzie BIOS/KBC, ale Windows cały czas wykrywał „Lenovo UEFI Firmware” i wywalał kod 10/14 w Menedżerze urządzeń.

Spróbowałem wejść do BIOS-u i wykonałem „Clear TPM”. Po restarcie Windows Update ponownie pobrał aktualizację Lenovo UEFI Firmware. Tym razem aktualizacja faktycznie się uruchomiła podczas restartu i poprawnie się wgrała.

Po zakończeniu:

* zniknął błąd Lenovo System Firmware,
    * nie ma już kodu 10 ani 14,
    * system działa normalnie.

Podejrzewam, że wcześniejszy firmware/ME/TPM był niespójny po wymianie płyty i dopiero pełne przejście aktualizacji UEFI to naprawiło.

Dziękuję za pomoc.
REKLAMA